avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare cumparare cu uz viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare cumparare cu uz viager

Contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager facut unui nepot de frate se poate considera donatie avand in vedere ca am un copil infiat cu efecte depline?Ar putea castiga fiica mea adoptiva apartamentul daca il da in judecata pe nepotul meu dupa decesul meu?Multumesc...
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:41, 9 Iulie 2010
Depinde de conditiile in care ati incheiat contractul si mai ales de pretul trecut in contract!
cum nu putem compara o ceapa cu o portocala asa nu putem compara donatia cu contractul de vanzare cumparare.
nu cred ca va avea sanse fiica adoptiva, daca nepotul dovedeste ca v-a achitat pretul real si celelalte conditii au fost respectate.
Nu. Nu poate fi considerat donatie. Doar vanzarea facuta unui descendent, cu rezerva uzufructului, este prezumata de codul civil a fi donatie. Cum nepoata de frate nu este descendent, prezumtia instituita de art.845 C.civil nu poate primi aplicare. Fiica, daca va invoca dupa decesul dumneavoastra gratuitatea actului pentru a cere reductiunea, va trebui sa probeze.


Revin cu o completare. Chiar daca ar dovedi gratuitatea actului, nu va putea cere decat reductiunea donatiei in masura in care ii va fi incalcata rezerva succesorala.



Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
themis, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de v-c intre parinti si copii uni74 uni74 in contextul in care parintii lasa un apartament unuia din cei 3 copii ai lor prin act de v-c in timpul vietii acestora,fara a sti ceilalti frati,ce sanse mai ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare nedumerita25 nedumerita25 Am inteles ca un act de vanzare-cumparare cu uzufruct, intre un parinte si unul din copii poate fi atacat de catre ceilalti copii, ca mostenitori ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare - cumparare Georgi_eu Georgi_eu Buna seara! Poveste mea este urmatoarea: bunica mea are o casa la tara.Ea are 2 fete(pe mama si matusa mea). Bunica vrea sa faca act de vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)