avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT PENTRU NEPOATA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT PENTRU NEPOATA

Buna ziua,

Parintii mei in urma cu 2 ani ne-au donat cate un apartament mie si fratelui meu.
Fratele meu s-a suparat ca lui nu i-a facut vanzare-cumparare, si nu mai vb cu nici unul dintre noi. Parintii mei vor sa-i lase fetei mele prin testament apartamentul unde ei locuiesc. Intrebarea mea este urmatoarea:
Daca vor face testamentul, fratele meu avand si el o fiica, ar putea avea castig?
Am citit in alte mesaje ca cel mai bine ar fi v-c, dar nu pot sa le cer asa ceva parintilor mei.

Multumesc!

Cu stima,
Dana
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:35, 27 Iunie 2010
Buna ziua !
Avand in vedere ca fii sunt mostenitori rezervatari, daca testamentul incalca rezerva succesorala, atunci acesta se reduce in raport cu aceasta rezerva.
De asemeni , testamentul fiind un act de vointa revocabil, recomandat ar fi sa incheiati un contract de vanzare- cumparare.
Cu stima !
Nu pt ca are o fiica sau 10 copii poate fi atacat testamentul. Insusi fratele dvs. e mostenitor rezervatar si poate ataca si castiga lejer.

Recomandarea mea e sa faca alt act. Daca fiica dvs. e majora contract de intretinere, daca e minora, vanzare-cumparare cu dvs. ca procurator de fonduri, ca sa nu fie nici o discutie ulterior. Pot parintii sa isi rezerve un drept de uzufruct sau abitatie, ca sa nu se teama ca ii da cineva afara in timpul vietii.
Art.845 Cod Civil instituie prezumtia de gratuitate a actului de v/c incheiat cu un descendent daca vanzarea este facuta cu rezerva uzufructului viager.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare -cumparare poate fi atacat?  Dutu Marius Dutu Marius Buna seara, Am o intrebare. Parinti mei vor sa-mi faca acte pe apartamentul in care locuiesc. Intrebarea este : Ce contract trebuie sa fac , ca fratii mei ... (vezi toată discuția)
Mostenire apartament peterpan17 peterpan17 buna ziua. se de speța următoare: doi părinti tata A si mama B ; s-a căsătorit fiind ambii divorțați ; au o fata , acum majora (căsătorita ) , ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)