buna ziua.
se de speța următoare:
doi părinti tata A si mama B ; s-a căsătorit fiind ambii divorțați ; au o fata , acum majora (căsătorita ) , peste 30 ani.
tata A are dintr-o căsătorie anterioara : 2 copii; ambii majori.
mama B are dintr-o căsătorie anterioara tot 2 copii; tot majori.
acum au o dilema vis a vis de moșteniră locuinței , un apartament cumpărat de ei;cumpărat cu contract de vânzare cumpărare acum 5 ani. Fiind în vârsta s-a gândit care act ar fi de făcut pt a oferi fetei locuința pe care o poseda, în eventualitatea ca poate e posibil ca ceilalți 4 frati vitregi sa își ceara drepturile la un moment dat.
din cei 4 frați vitregi, doar unul are legături strânse cu familia ; restul nu au legături decât slabe cu familia ; la telefon mai mult si vizite mult mai rar.
pana acum nu s-a adus in discuție situația apartamentului dar dorim sa știm cum ar fi bine sa procedam legal.
meci de răspuns.
o idee este ca in cazul in care unul din părinti va deceda , la succesiune trebuie sa vine si cei 4 frații vitregi ? pot avea / invoca vreo pretenție materiala ?
sau ei pot contesta actele care le fac părintii fiicei lor , de ex donația apartamentului ?pot obține o cota din el?
aici e nedumerirea ce mai mare.
ținând cont de situația din familie , nu as vrea ca peste ani sa avem divergente.
daca unul din parinti va deceda , la succesiune nu va intra apartamentul care e pe numele fiicei daca ii faceti contract de intretinere. Daca ii faceti donatie, aceasta poate fi atacata de fratii vitregi dar numai dupa decesul parintilor.La fel si contractul de intretinere daca se dovedeste ca fiica nu si-a intretinut parintii. Nu s-a inventat contract care sa nu poata fi contestat de nimeni, nicodata.
Instrăinarea cu titlu oneros poate fi prezumată ca fiind donație daca ea are ca dobânditori pe descendenți, indiferent de grad, pe ascendenții privilegiați și pe soțul supraviețuitor. Lesne observăm că aceste categorii de persoane reprezintă tocmai moștenitorii rezervatari pe care legea îi instituie.
Același art. 845 al vechiului Cod civil determina ca și acte prezumate a fi donații acele înstrăinări întocmite „cu sarcina unei rente viagere sau cu rezerva de uzufruct”. Art. 1091 alin 4 al noului Cod civil extinde sfera acestor acte, incluzând în ea orice înstrăinare „cu rezerva uzufructului, uzului ori abitației” sau „în schimbul întreținerii pe viață ori a unei rente viagere”.
Drept la mostenire
argoss
tatal meu e casatorit cu o femeie,au vandut apartamentul si au luat o casa la tara,,intrebarea.daca tatal meu face acte la fiul acestei femei. vinzare ... (vezi toată discuția)