avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept la mostenire

tatal meu e casatorit cu o femeie,au vandut apartamentul si au luat o casa la tara,,intrebarea.daca tatal meu face acte la fiul acestei femei. vinzare cumparare cu intretinere eu mai am un drept?
Cel mai recent răspuns: Ulpianus , utilizator 21:31, 10 Mai 2012
Din formulare, inteleg ca tatal dumneavoastra si actuala sotie au cumparat impreuna acea casa.
Dumneavoastra nu aveti nici acum vreun drept asupra cotei parti a tatalui din dreptul de proprietate asupra casei. E dreptul lui de proprietate si atat, poate sa dispuna dupa cum doreste, fara acordul nimanui.
Daca tatal dumneavoastra si actuala sotie vor incheia cu fiul vitreg un contract de vanzare cu clauza de intretinere, ne ajuta noul Cod Civil, care in art. 1091 alin. 4 zice asa:

(4) Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un
ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut
cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul
intretinerii pe viata
ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea
descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor ai defunctului, daca
acestia nu au consimtit la instrainare.
Ultima modificare: Joi, 10 Mai 2012
Ulpianus, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare intre rude mihai09 mihai09 cvc incheiat intre parinti si descendenti mai este prezumat a fi donatie conform noului cc sau exista precizari in acest sens? (vezi toată discuția)
Drept de mostenitor Stan adina Stan adina Buna ziua, As vrea sa stiu pe ce cai pot intra in posesia unui apartament pe care il detine mama, mai avand un copil. Daca imi face vanzare- cumparare, ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri relu65 relu65 Buna ziua.Tatal si mama mea au decedat.In timpul vietii ei au facut act de vanzare cumparare fratelui meu pentru casa in care au locuit.Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)