Am inteles ca un act de vanzare-cumparare cu uzufruct, intre un parinte si unul din copii poate fi atacat de catre ceilalti copii, ca mostenitori rezervatari.
Dar un act de vanzare cumparare cu uzufruct pe 1/2 de casa, intre bunic si nepot poate fi de asemenea atacat de mostenitorii bunicului, adica de catre copiii acestuia, dupa decesul bunicului? Mentionez ca in act scrie: Vanzatorul declara ca a primit suma integrala de la cumparator".
Art.845 C.civil prezumă vînzarea către un succesibil în linie dreaptă, cu sarcina unei rente viagere sau cu rezerva uzufructului viager, ca fiind un act cu titlu gratuit. Deci, şi între bunic şi nepot, nepotul fiind succesibil în linie dreaptă al bunicului.
Simpla menţiune că s-a plătit preţul nu ţine loc de dovadă şi numai semnarea actului de către ceilalţi succesibili i-ar împiedica pe aceştia să mai invoce gratuitatea actului.
Buna ziua.
Se aplica aceleasi reguli.
Acuma, trebuie sa stiti ca exista o prezumtie in sensul ca aceste vanzari ar fi de fapt donatii mascate.Aceste prezumtii insa pot fi insa rasturnate.
Mai pe romaneste, cel care apara actul trebuie sa dovedeasca faptul ca suntem in fata unei vanzari reale si ca nu este vorba despre vreo donatie.
Despre modul in care se face acest probatoriu si in ce consta el,veti discuta cu avocatul care va va apara in acest dosar si care va cunoaste de la dvs. toate detaliile relevante.
In concluzie - chiar daca acest act se poate ataca ( orice se poate ataca) nu inseamna ca poate fi si desfiintat fara un probatoriu serios.
Cu stima,
av. Costi Boncu
In concluzie - chiar daca acest act se poate ataca ( orice se poate ataca) nu inseamna ca poate fi si desfiintat fara un probatoriu serios. av.Costi Boncu
Prezumţia instituită de art.845 inversează sarcina probei. Deci, actul nu se desfiinţează printr-un probatoriu serios, ci se apără printr-un asemenea probatoriu.
Succesibilul care invocă gratuitatea în temeiul art.845 C.civil nu trebuie să dovedească, să probeze ceva. Dimpotrivă, succesibilul cumpărător (donatar prezumat) este acela care trebuie să facă dovada plăţii preţului.
Intr-o alta opinie este valabil doar in privinta copiilor nu si a nepotilor
Acestia sunt succesibili doar in masura in care parintii lor sunt predecedati lui de cujus.
Deci calitatea de succesibil nu o are un nepot daca parintele acestuia este in viata, iar prezumtia nu opereaza daca vanzarea se face catre un nepot.
Totusi este doar o opinie izolata
Model de contract
GAGIU1982
Buna ziua, ma intereseaza si pe mine un lucru. Am un frate, iar el este de acord sa renunte in favoarea mea la toata averea pe care o detin parintii nostrii. ... (vezi toată discuția)