avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare - cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare - cumparare

Buna seara!
Poveste mea este urmatoarea: bunica mea are o casa la tara.Ea are 2 fete(pe mama si matusa mea). Bunica vrea sa faca act de vanzare -cumparare mamei mele. Intrebarea mea este : ne poate ataca in instanta matusa mea pe aceasta tema si sa castige?
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 12:12, 24 Iunie 2009
Se poate face act de vanzare-cumparare cu clauza de ingrijire a bunicii.Acest act trebuie autentificat.
~ Conținut șters la cerere ~
irina_irina2005 a scris:

Buna seara,

Se poate, daca are indicii si vrea sa demonstreze ca este vorba despre o donatie deghizata. Insa daca bunica are in vedere faptul ca mama dvs. o va ingriji, atunci poate sa faca un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere si sa isi pastreze dreptul de uzufruct (adica sa locuiasca in casa) si, in plus, daca pretul platit este rezonabil, atunci nu poate fi vorba de o vanzare simulata, iar matusa nu ar avea motive sa atace vanzarea.


Exista voci care sustin ca prevederile art.845 C.civil (privitoare la vanzarea unui bun catre un descendent cu rezerva uzufructului viager) ar primi aplicare si in cazul instrainarii in schimbul intretinerii, pe ideea ca acolo unde exista identitate de ratiune trebuie sa existe si identitate de solutii.

Asa fiind, instrainarea in schimbul intretinerii cu rezerva uzufructului, facuta unui descendent, mi se pare cel putin discutabila, ea putand fi interpretata, conf.845 C.civil, ca fiind un act cu titlu gratuit.

Solutia ar fi tot cea prevazuta de C.civil, respectiv semnarea actului de catre celalalt descendent care, in felul acesta, va fi pus in imposibilitatea de a invoca gratuitatea.

Daca insa actul este cu adevarat unul de v/c, nu vad de ce trebuie sa se recurga la artificii. Faceti plata si nu are decat sa dovedeasca sora care va ataca actul ca nu s-a platit pretul. Nu retineti uzufructul, pentru ca atunci se rastoarna sarciina probei deoarece intervine prezumtia de gratuitate instituita de articolul mai sus amintit.

:bow:
prin succesiune se transmite patrimoniul persoanei decedate .
daca defunctul efectueaza acte de dispozitie, ( fara clauze ) anterior decesului sau, cu privire la anumite bunuri personale, aceste bunuri nu vor fi incluse in masa succesorala .

in speta dvs, pt ca matusa sa nu poata ataca ulterior actul, este recomandat sa se incheie intre mama si bunica dvs un contract de vanzare-cumparare ( fara a se insera vreo clauza ) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire mihaiciobanasu mihaiciobanasu va rog sa/mi spuneti care sunt conditiile cele mai avantajoase pentru ca parintii sa/ti lase mostenirea/ testamentul sau act de vanzare -cumparare? mutumesc! (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare nedumerita25 nedumerita25 Am inteles ca un act de vanzare-cumparare cu uzufruct, intre un parinte si unul din copii poate fi atacat de catre ceilalti copii, ca mostenitori ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare imobil de catre parinte catre un singur viitor mostenitor, fara stiinta celuilalt alina_terpu alina_terpu Bunica mea a avut o casa. Urmasii ei sunt: mama mea, decedata, care a avut doua fiice (pe mine si pe sora mea, ambele majore) si matusa noastra, care a locuit ... (vezi toată discuția)