avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

va rog sa/mi spuneti care sunt conditiile cele mai avantajoase pentru ca parintii sa/ti lase mostenirea/ testamentul sau act de vanzare -cumparare?
mutumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 18:47, 25 Mai 2010
depinde daca mai sunt si alti mostenitori. Daca mai sunt, puteti inheia fie o vanzare-cumparare (foarte important este sa aveti dovada ca ati platit pretul - chiar si in situata unui transfer temporar a sumei de bani din contul dvs. in contul parintilor, dupa care acestia va inapoiaza banii respectivi), ori contract de intretinere. Daca nu mai sunt mostenitori legali, printr-un testament rezolvati foarte usor!
sunt mai multi mostenitori si sunt de acord cu conditiile mostenirii
Daca sunt mai multi mostenitori si fiecaruia ii este data o parte din mostenire, va sugerez incheierea unui testament detaliat cu privire la bunurile cuvenite fiecaruia. Daca doar dvs. primiti mostenirea orice conventie incheiata anterior deschiderii succesiunii este nula (respectiv o intelegere cu fratii). In aceasta situatie incheiati un contract de vanzare cumparare ori un contract de intretinere.
buna ziua.
in cazul in care sunt mai multi descendenti iar parintii doresc sa lase bunurile doar unuia dintre descendenti, recomandat ar fi sa se autentifice un contract de intretinere intre parinti si descendentul respectiv .
acest contract nu poate fi anulat de catre ceilalti descendenti, ulterior decesului parintilor .
roxanel a scris:

buna ziua.
in cazul in care sunt mai multi descendenti iar parintii doresc sa lase bunurile doar unuia dintre descendenti, recomandat ar fi sa se autentifice un contract de intretinere intre parinti si descendentul respectiv .
acest contract nu poate fi anulat de catre ceilalti descendenti, ulterior decesului parintilor .


Corect. Nu poate fi anulat. Dar ce i-ar impiedica pe ceilalti descendenti sa faca dovada ca nu numai ca nu s-a prestat intretinerea, dar nici nu a fost avuta in vedere in intentia partilor la data incheierii actului, contractul fiind de fapt o simulatie, si sa ceara reductiunea actului dupa decesul parintilor?

S-ar mai putea incerca aplicarea art.845 C.civil (prezumtia de gratuitate a actului incheiat cu un mostenitor, reglementata expres in cazul instrainarii cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere). Articolul citat ar putea primi aplicare in cazul instrainarii in schimbul intretinerii (act nereglementat de Codul civil), cu motivatia ca acolo unde exista identitate de ratiune trebuie sa existe si identitate de solutii. Nu stiu daca exista jurisprudenta in acest sens, dar eu as incerca.

Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2010
themis, utilizator

Alte discuții în legătură

Act de vanzare - cumparare Georgi_eu Georgi_eu Buna seara! Poveste mea este urmatoarea: bunica mea are o casa la tara.Ea are 2 fete(pe mama si matusa mea). Bunica vrea sa faca act de vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)
Mama mea vrea sa dea apartamentul uneia dintre cele 4 fete ale ei ;are nevoie de semnatura celorlalte?? Lumy2011 Lumy2011 Buna ziua, Doresc un sfat de la dvs.-cum ar trebui sa procedam ca sa fie in regula. Mama mea doreste sa -mi dea apartamentul ei mie ,eu fiind ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil si clauza catre unul dintre copii ContSters61389 ContSters61389 Mama a vandut fratelui meu un imobil (casa) cu clauza de intretinere. Dupa decesul mamei, eu pot sa cer rezerva succesorala ? (vezi toată discuția)