roxanel a scris:
buna ziua.
in cazul in care sunt mai multi descendenti iar parintii doresc sa lase bunurile doar unuia dintre descendenti, recomandat ar fi sa se autentifice un contract de intretinere intre parinti si descendentul respectiv .
acest contract nu poate fi anulat de catre ceilalti descendenti, ulterior decesului parintilor .
Corect. Nu poate fi anulat. Dar ce i-ar impiedica pe ceilalti descendenti sa faca dovada ca nu numai ca nu s-a prestat intretinerea, dar nici nu a fost avuta in vedere in intentia partilor la data incheierii actului, contractul fiind de fapt o simulatie, si sa ceara reductiunea actului dupa decesul parintilor?
S-ar mai putea incerca aplicarea art.845 C.civil (prezumtia de gratuitate a actului incheiat cu un mostenitor, reglementata expres in cazul instrainarii cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere). Articolul citat ar putea primi aplicare in cazul instrainarii in schimbul intretinerii (act nereglementat de Codul civil), cu motivatia ca acolo unde exista identitate de ratiune trebuie sa existe si identitate de solutii. Nu stiu daca exista jurisprudenta in acest sens, dar eu as incerca.