Bunica mea a avut o casa. Urmasii ei sunt: mama mea, decedata, care a avut doua fiice (pe mine si pe sora mea, ambele majore) si matusa noastra, care a locuit cu bunica si a avut grija de ea pana cand batrana a decedat. Matusa are un act de vanzare-cumparare incheiat prin notariat pentru casa respectiva, de care nici mama, nici noi nu am avut cunostinta. Cunoscand-o, sunt sigura ca acest act a fost semnat de bunica in urma presiunilor matusii (te ingrijesc la batranete si imi lasi casa). Se poate ataca acest act? Daca da, in baza caror legi?
Daca prin actul de v/c bunica si-a retinut dreptul de uzufruct, acel act este prezumat de codul civil (art.845) ca fiind o donatie, urmand ca sarcina dovedirii contrariului (in speta, a platii pretulu)i sa fie a cumparatoarei. In caz contrar (adica daca vanzarea s-a facut fara rezerva uzufructului), puteti incerca sa dovediti simulatia, dar va trebui sa dovediti ca actul este unul simulat, adica sa dovediti ca nu s-a platit pretul si ca atare actul a fost o donatie prin care s-a incalcat rezerva succesorala a celorlalti descendenti.
Deoarece nu ne-ati spus cand a decedat bunica, nu pot sa stiu daca nu a intervenit intre timp prescriptia.
Succesiune
auraioana
bunici mei au avut 2 copii:tatal meu si matusa mea.
Tatal meu a decedat in 2001 si in 2003 bunici ne-au facu act de vanzare cumparare cu uzufruct mie si ... (vezi toată discuția)