avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul rezervatar

tatal meu a cumparat un apartament si a facut acte de vanzare cumparare cu intretinere la un copil celei de-a doua soti am dreptul ca mostenitor rezervatar acum ca a decedat ,ce trebuie sa fac?apartamentul este luat fiind ne casatorit cu mama acestuia
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
tambur, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:20, 26 Iulie 2009
Daca a instrainat nuda proprietate in timpul vietii inseamana ca in patrimoniul decedatului nu mai exista acest apartanment. Fiind vorba de o actiune personala nu puteti nici solicita nanularea contractului, ci cel mult constatarea nulitatii absolute a acestuia
Ati putea invoca prevederile art.845 C.civil care, desi se refera expres la vanzarea catre un descendent cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, poate capata aplicare si in cazul intretinerii.

Daca insa intretinerea a fost prestata conform contractului, sansele sunt aproape nule.

Daca intretinatorul nu este si copilul tatalui dumneavoastra, nu are aplicare art.845, iar atunci va trebui sa dovediti dumneavoastra lipsa intretinerii, sarcina probei fiind aceea a reclamantului, potrivit dreptului comun.

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Iulie 2009
themis, utilizator
Fiind vorba de un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere , trebuie sa dovediti neexecutarea acestuia sau neplata pretului. Astfel veti putea solicita anularea contractului.
In caz contrar, nu mosteniti nimic din acel apartament.
themis a scris:

Ati putea invoca prevederile art.845 C.civil care, desi se refera expres la vanzarea catre un descendent cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, poate capata aplicare si in cazul intretinerii.

Daca insa intretinerea a fost prestata conform contractului, sansele sunt aproape nule.

Daca intretinatorul nu este si copilul tatalui dumneavoastra, nu are aplicare art.845, iar atunci va trebui sa dovediti dumneavoastra lipsa intretinerii, sarcina probei fiind aceea a reclamantului, potrivit dreptului comun.

Domnule avocat , nu am decat varianta sa fiu perfect de acord cu dvs!
=D>=D>=D>

:bow:

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare cu clauza de renta viagera psiholog_elena psiholog_elena Buna ziua, as dori sa intreb un avocat pentru a-mi explica situatia in care ma aflu. Parintii mei au impreuna o casa si un teren. Tatal a murit iar prin ... (vezi toată discuția)
Act de donatie tini1982 tini1982 Buna ziua, tatal meu a decedat iar mama vitrega traieste. Eu am fost dat in grija mamei mele de mic, ei divortand. Tatal meu impreuna cu mama vitrega sau ... (vezi toată discuția)
Actul de vanzare cumparare taky_mika taky_mika socrul meu a facut act de vanzare-cumparare cu doi fii din cei 5, adica sotul meu si alt frate .la termenul de abitatie al socruluii s-a pus pana la sfarsitul ... (vezi toată discuția)