teo_dobrean a scris:
In cazul incheierii unui contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, asa cum ii spune si titlul, este vorba de o instrainare a imobilului cu titlu oneros. In acest caz nu prea se poate invoca art.845 C. Civ. astfel ca sansele sa castigati un proces intentat impotriva surorilor dvs. vitrege sunt minime. Asupra altor bunuri mobile sau imobile ramase dupa decesul tatalui dvs., sau eventual la imobile donate de catre acesta fara scutire de raport aveti dreptul la mostenire.
Cu respect,
Jr. Teodor Dobrean
Nu îmi amintesc să fi citit vreo opinie care să contrazică părerea (după ştiinţa mea, unanimă) că art.845 instituie prezumţia de donaţie (deci caracterul gratuit) al unei asemenea transmisiuni.
Mai mult, practica judiciară a extins aplicarea prezumţiei şi la contractele privind înstrăinarea cu sarcina întreţinerii, motivînd prin aceea că deşi textul de lege vizează doar înstrăinarea cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, fiind deci de strictă interpretare, identitatea de raţiune justifică identitatea de soluţii în cele două cazuri. Este şi firesc să fie aşa, deoarece codul civil nu putea reglementa aplicarea art.845 la un contract pe care nu îl legiferează şi pe care nu îl cunoştea la data adoptării lui (contractul de întreţinere sau de vînzare cu clauză de întreţinere fiind un contract nenumit, creaţie a practicii juridice şi a doctrinei).
Liviu S.Bordaş