avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare-cumparare intre tata si fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare-cumparare intre tata si fiu

va salut cu respect! Va rog sa ma lamuriti si pe mine. daca tatal meu imi face act de vanzare-cumparare pe apartamentul in care locuim impreuna,fratele meu mai are vreun drept?Mentionez ca mama a decedat in anul 1988 iar in actul de proprietate este trecut doar tatal. Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra. Mii de multumiri.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 22:26, 3 Octombrie 2008
Faptul că în actul de proprietate este trecut doar tatăl nu spune mare lucru. Cînd a fost cumpărat apartamentul? Sau, dacă nu a fost cumpărat, cum şi cînd a fost dobîndit?

Liviu S.Bordaş
Apartamentul a fost cumparat cu banii integral in anul 1991.In apartament ne-am mutat prin repartitie de la serviciul tatalui in anul 1974.Multumesc anticipat
În acest caz, apartamentul este proprietatea tatălui dumneavoastră. Poate să vi-l vîndă, fără ca vreo persoană să se poată opune.

Problema ca fratele să poată emite vreun drept este exclusă. Totuşi, dacă vînzarea apartamentului este fictivă (în sensul că, în fapt, dumneavoastră nu veţi plăti tatălui dumneavoastră niciun preţ, actul de înstrăinare fiind de fapt o donaţie pe care o îmbrăcaţi în forma unei vînzări), fratele dumneavoastră va putea invoca, după decesul tatălui, caracterul gratuit al înstrăinării, dovedind, cu orice mijloace de probă, că nu s-a plătit niciun preţ şi că în realitate a fost o donaţie, ceea ce îi va permite să ceară desfiinţarea actului pe motiv că i-a fost încălcată rezerva succesorală.

Dacă actul de înstrăinare pe care doriţi să îl încheiaţi este cu adevărat unul de vînzare, ar fi util pentru dumneavoastră să aveţi şi dovada plăţii preţului, cea mai sigură dovadă fiind plata în cont bancar.

Trebuie să vă mai atrag atenţia că dacă tatăl dumneavoastră doreşte să-şi rezerve dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului, acest act este privit de lege ca fiind cu titlu gratuit (donaţie) chiar dacă îmbracă forma unui contract de vînzare. Pentru ca fratele dumneavoastră să nu poată invoca această gratuitate trebuie să consimtă la această transmisiune prin semnarea actului.

Sper că am fost suficient de explicit.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actul de vanzare cumparare taky_mika taky_mika socrul meu a facut act de vanzare-cumparare cu doi fii din cei 5, adica sotul meu si alt frate .la termenul de abitatie al socruluii s-a pus pana la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Act de donatie tini1982 tini1982 Buna ziua, tatal meu a decedat iar mama vitrega traieste. Eu am fost dat in grija mamei mele de mic, ei divortand. Tatal meu impreuna cu mama vitrega sau ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)