avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatia,oare sa aleg aceasta varianta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatia,oare sa aleg aceasta varianta?

Subiect: Donatia,oare sa aleg aceasta varianta?
Sunt nou pe forum,si rog pe cineva sa ma ajute.Sunt pe punctul de a incheia un act de donatie intre mama mea si mine,
obiectul acesteia fiind o casa si terenul aferent(2,5 ari ).Tatal mort si un frate necasatorit in viata fara prea multa tragere
de inima de a se mai casatori-50 de ani(bautura e mai buna),care locuiesc impreuna in casa batrineasca(diferita de cea care face obiectul donatiei)Mama doreste sa-mi dea aceasta casa prin donatie(cu clauza de intretinere)iar fratele e de acord sa vina sa semneze,ca renunta la partea ce i se cuvine din acea casa.Intrebarea e(desi am citit mai multe raspunsuri pe forum-nu sunt lamurit)daca si in aceasta situatie in care dupa ce a semnat fratele ca renunta,mai pot avea neplaceri cu el(cind se imbata uita ce a promis)si daca ar fi mai bine sa trec clauza doar inmormintarea nu si intretinerea(desi in fapt,tot eu o fac-doar ca locuiesc la 40Km departare de ei)
Multumesc mult pt. eventuale indrumari.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:37, 22 Noiembrie 2008
Discutăm despre nişte instituţii încă neclarificate.

Ori este un contract de întreţinere, care înseamnă că mama vă transmite casa în proprietate, iar în schimbul transmiterii dreptului de proprietate vă angajaţi să o întreţineţi pe toată durata vieţii ei, ori este un contract de donaţie cu sarcină. Sunt două acte diferite, care se analizează diferit în ceea ce priveşte validitatea lor, executarea, precum şi efectele, atît în timpul vieţii mamei, cît şi după moartea ei.

Fratele nu poate renunţa la partea din casă (se cheamă pact asupra unei succesiuni viitoare şi este interzis de lege). Ceea ce poate face, în temeiul legii, este să semneze eventualul contract de întreţinere, semnătură care îl va împiedica, pe viitor, după moartea mamei, să invoce caracterul gratuit prezumat de art.845 C.civil. în schimb, semnarea actului de donaţie de către el nu are nicio valoare - după moartea mamei va putea oricînd să ceară reducţiunea donaţiei dacă aceasta îi încalcă rezerva succesorală.

Liviu S.Bordaş
Donatia nu este cea mai buna solutie . Mai bine faceti o iesire din indiviziune fie la notariat fie pe cale judecatoreasca .
Pe cale judiciara mama poate incheia impreuna cu copii o tranzactie judiciara de partaj in care se pot stipula si alte modalitati de aplicare a iesirii din indiviziune si intinderea dreptrurilor di obligatiilor partilor. Angajati un avocat pentru aceste operatiuni
Multumesc pt. promtitudine,cred ca e contract de donatie cu sarcina,dar va intreb daca semnatura lui(ca renunta) nu are
efect juridic,notarul de ce imi cere sa-l aduc si pe el la semnat si mai ....presant pt.mine cum ma pot proteja fata de el pe viitor. Multumesc .
Cred că notarul îl cheamă pentru o singură raţiune: contractul care urmează a fi încheiat este un contract de întreţinere. Iar semnătura succesibilului rezervatar (fratele dumneavoastră) pe act îl va împiedica, după moartea mamei, să invoce prezumţia de gratuitate a actului prin care mama v-a transmis casa, prezumţie instituită, aşa cum spuneam, de art.845 C.civil în privinţa vînzării unui imobil către un succesibil în linie dreaptă cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, prezumţie extinsă de doctrină (nu ştiu dacă şi de jurisprudenţă) şi asupra contractului de întreţinere.

Deci, dacă îl cheamă să semneze actul, o face în folosul dumneavoastră. Dar numai dacă actul va fi un contract de întreţinere. Dacă actul va fi o donaţie cu sarcină, nu are de ce să pretindă prezenţa celuilalt fiu al mamei. Semnătura lui nu prodece niciun efect juridic. El nu poate renunţa de pe acum la ceea ce i se va cuveni la moartea mamei lui.

Liviu S.Bordaş
...printr-un contract facut cu cap de un avocat.
Notarul doar ...lipeste timbre pe (autentifica) actul pe care il vreti dvs. (dupa ce ati vorbit cu un avocat) si nu actul pe care il vrea el...

Alte discuții în legătură

Actul de vanzare cumparare taky_mika taky_mika socrul meu a facut act de vanzare-cumparare cu doi fii din cei 5, adica sotul meu si alt frate .la termenul de abitatie al socruluii s-a pus pana la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare nedumerita25 nedumerita25 Am inteles ca un act de vanzare-cumparare cu uzufruct, intre un parinte si unul din copii poate fi atacat de catre ceilalti copii, ca mostenitori ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)