avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Parintii mei au facut un contract de intretinere cu o familie de batrani. Intre timp unul dintre ei a decedat, parintii mei suportand toate cheltuielile de inmormantare si cele ulterioare care tineau de acest lucru (parastase, pomeni, etc.). Mentionez ca din momentul semnarii contractului de catre cele doua parti, parintii mei au respectat clauzele contractuale: ingrijire generala si pe perioada de boala, ajutor in gospodarie, etc. Cuplul de batrani nu au copii; ei nu au decat frati si surori. Sotia batranului ramasa in viata poate ataca, din diverse motive, contractul de intretinere in timpul vietii? Unul dintre frati poate ataca contractul de intretinere dupa moartea sotiei batranului? Daca da ce pot face in acest sens?

P.S. Mentionez ca acest contract de intretinere dateaza de 10-12 ani, iar batranul a decedat de 5-6 ani.
Cel mai recent răspuns: ANAELI , utilizator 13:56, 27 Martie 2006
Dreptul de intretinere este un drept personal si ,ca atare,este netransmisibil prin succesiune,deoarece se stinge la moartea beneficiarului .De aceea ,mostenitorii nu pot cere ,dupa moartea beneficiarului ,ca prestatia neefectuata in timpul vietii beneficiarului sa fie executat in persoana lor.
Obligatia de intretinere in sarcina debitorilor (parintii tai in speta) este indivizibila,cu o pluralitate de creditori si de debitori.Asa fiind ,obligatia de intretinere nu este susceptibila de executare partiala, ca atare ,ea nu este considerata indeplinita daca nu s-a executat integral ,fata de toti beneficiarii ( in speta ambii soti).Drept urmare ,neexecutarea obligatiei de intretinere fata de unul din beneficiari ,il indreptateste pe acesta sa solicite desfiintarea contractului si restabilirea situatiei anterioare cu privire la intregul imobil.
Actiunea in rezilierea contractului are caracter patrimonial ,de aceea trece la mostenitorii care culeg succesiunea fara sa fi renuntat si fara sa se fi implinit termenul de prescriptie.
Chiar daca n-au copii ,ei vor fi mosteniti de celelate rude,in speta frati sau surori.
"Atacul " poate veni numai pe fondul dreptului, adica din nerespectarea obligatiei asumate de dvs(debitorul) prin contract.
Obligatia de intretinere este indivizibila , deci este considerata indeplinita daca este executata integral fata de toti(ambii) creditori, in speta si fata de sotia ramasa in viata.
In cazul neexecutarii obligatiei asumate, datorita caracterului alimentar al prestatiei , care trebuie exercitata in mod succesiv , in general termenele stipulate ptr executare au caracter esential , debitorul fiind de drept in intarziere (art.1079 C.Civil ), astfel incat in caz de neexecutare , creditorul poate cere rezolutiunea contractului , fara a se putea da debitorului , termen de gratie ptr plata.
In aceleasi conditii , datorita caracterului patrimonial al actiunii in rezolutiunea contractului, dreptul la aceasta actiune se transmite asupra mostenitorilor , care il pot exercita in cadrul termenului de prescriptie - 3 ani - de la data exigibilitatii fiecarei rate datorate (termen valabil si ptr prescriptia dr. la actiune in cererea debitorului insusi).
Iar daca neexecutarea este determinata de culpa creditorului ( in speta -sotia) - care refuza nejustificat primirea intretinerii , conduita capricioasa , etc , urmeaza sa faceti dovada acestor fapte culpabile ale debitoarei si actiunea in rezolutiunea contractului va fi respinsa .
In primul rand multumesc pentru raspuns. Vreau sa fac cateva precizari suplimentare.
Obligatia de intretinere se respecta iar sotia ramasa in viata beneficiaza de aceeasi ingrijire si ajutor ca si in trecut cand traia sotul ei. Parintii mei respecta conditiile contractuale dar ea este mereu nemultumita, amenintand chiar ca o sa atace contractul. Chiar daca parintii mei respecta conditiile contractul de intretinere ea poate avea succes in atacarea acestuia invocand diverse motive nereale?

P.S. Este un fel de joc de-a soarecele si pisica: unul spune ca a facut, celalalt spune ca nu.
Banuiam ca sunteti intr-o situatie de genul acesta.
Parerea mea este ca este cu atat mai bine ptr dvs cu cat puteti avea dovezi ptr ceea ce prestati. In principal acte, chitante, martori.
Exagerand poate(!?), cred ca eu as face un fel de registru lunar in care as pune pe hartie tot ce prestez si as cere semnatura de confirmare - tot lunar!
Nu e de neglijat si crearea, mentinerea unui climat de buna cooperare, explicandu-ise ca tot sunteti ''legati'' la cursa lunga, de ce nu s-ar face totul si intr-o maniera civilizata ? ! - daca aveti cu cine !:D . Oricum beneficiati din start de o prezumtie de corectitudine si seriozitate avand in vedere perioada lunga ptr care deja ati prestat ! Sper sa merite ! Inspiratia cea buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi atacat? elyelena elyelena buna ziua.parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unei case si unui teren.in tot timpul cat au fost in viata mi-am ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cu clauza de intretinere nerespectata!!! h8uall h8uall buna ziua, totul sa petrecut in 1993 cand mama mea a vandut unuia din fratii mei apartamentul in care ea locuieste,cu contract cu clauza de uzufruct si ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire mary222 mary222 am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de ... (vezi toată discuția)