avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare cu clauza de intretinere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare cu clauza de intretinere nerespectata!!!

buna ziua,

totul sa petrecut in 1993 cand mama mea a vandut unuia din fratii mei apartamentul in care ea locuieste,cu contract cu clauza de uzufruct si intretinere.
in anul 1999 am facut o intelegere verbala cu fratele meu si iam cedat o garsoniera in care a locuit fica sa timp de un an dupa care a vanduto,prostia mea a fost ca am vanduto direct de pe numele meu pe numele cumparatorului(el nu face parte din familie)si am stabilit tot verbal ca dupa moartea mamei apartamentul sa fie trecut direct pe numele fiului meu...ideea mea a fost sa nu mai fac alte contracte la momentul respectiv.
in 2003 in toamna decedeaza mama la inceputul anului 2004 ii propun fratelui meu sa facem acel contract de vanzare cumparare de care cazusem de acord,din anumite cauze nu lam facut la momentul respectiv,pe urma in 2006 a mai cerut o suma de bani relativ mica 3000de euro ,nu am avut de unde sa i dau aceea suma de bani si timpul a trecut si nu am mai facut nimic in acest sens.anul acesta mia zis ca vrea diferenta de la o garsoniera la un apartament adica 25000 de euro suma care mi se pare exagerata avand in vedere ca nu a respectat clauza de intretinere,si eu cand am facut intelegerea in 1999 mama avea datorii la intretinere,leam platit si nu numai asta practic eu am intretinuto pe mama am inmormantato conform obiceiului si asa mai departe,alaturi de mine sunt si ceilalti doi frati care cunosc situatia si ma sustin,eu pot la orice ora sa demonstrez cu chitante facturi si martori ca am intretinuto pe mama mai ales ca din 1999 am locuit efectiv cu ea in apartamentul in cauza.

intrebarea mea este:pot sa atac in instanta accel contract ?? va multumesc anticipat si sper ca nu vam plictisit.
Dupa 5 ani este tardiv sa incercati anularea contractului de vanzare-cumpare pe motiv ca nu s-a respectat cluaza prin care fratele dvs. s-a obligat sa ii asigure o intretinere lunara mamei dvs. pe timpul vietii acesteia.
sunt constient ca a trecut foarte mult timp dar astea sunt datele problemei am uitat sa mentionez ca eu locuiesc acolo din 1999 si fratele meu mai mult cumnata mea a incercat sa amane cred ca cu buna stiinta intocmirea contractului de vanzare cumparare conform intelegerii avute in 1999...
multumesc ptr parere,deci nu e imposibil de atacat acel contract??

sper ca primul meu post sa ii puna pe altii sa se gandeasca de doua ori cand au de gand sa faca un astfel de lucru!!
Ultima modificare: Duminică, 18 Mai 2008
h8uall, utilizator
Contractul de intretinere poate fi atacat in 3 ani de la moartea creditorului intretinerii de mostenitori, deci s-a prescris in 2006.
Daca vrei sa califici contractul de intretinere ca o donatie deghizata actiunea in constatarea simulatiei e imprescriptibila, mai ales ca avem si o prezumtie de donatie (art. 845 Ccivil). Efectul juridic ar fi anularea vanzarii dar pastrarea actului ca fiind o donatie.
Si pentru a aduce la masa succesorala tot ceea ce depaseste cotitatea disponibila trebuie facuta o actiune ce are ca obiect reductiunea liberalitatilor excesive care este prescriptibila in 3 ani de la data deschiderii succesiunii (2003-2006 deci s-a prescris). Si am ajuns de unde am plecat.

Dar de ce nu incercati urmatoarea varianta: cadeti la o intelegere cu fratele, adica garsoniera+ sa zicem 10.000 euro, mergeti la notar, faceti un antecontract de v-c pe suma totala de mai sus, cu avans, scriptic, valoarea garsonierei si restul de 10.000 de euro platibili in cat timp conveniti (3,4,6 luni 1an). Sau incercati macar sa faceti macar un contract de imprumut pe valoarea actuala a garsonierei sau pe o valoare mai apropiata.
am incercat sa cadem la o intelegere....nu prea am cu cine eu am fost chiar si de acord la un moment dat sa vand apartamentul si sa mi iau garsoniera inapoi....dar ei sunt prea lacomi..in fine acum am platiti si avocatul si nu mai pot da inapoi sa vdm poate cadem la o intelegere intre timp astept sa inceapa procesul...
Domnule, ce proces? Ce v-a spus avocatul ala? Nu vad sa aveti sanse sa mai obtineti mare lucru, spuneti-ne si noua ce actiune va face avocatul ala?
Mai dati si bani aiurea, dupa ce nu prea mai puteti lua mare lucru?
Aveti grija, sa nu cheltuiti aiurea... :slap: Eu vad prescris, ca si colegii...

Alte discuții în legătură

Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi atacat? elyelena elyelena buna ziua.parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unei case si unui teren.in tot timpul cat au fost in viata mi-am ... (vezi toată discuția)
Partaj divort ContSters273668 ContSters273668 in timpul casatoriei, bunica sotiei le-a oferit sotilor casa in care locuia prin contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. in acest contract fata ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere ice age ice age Parintii mei au facut un contract de intretinere cu o familie de batrani. Intre timp unul dintre ei a decedat, parintii mei suportand toate cheltuielile de ... (vezi toată discuția)