avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 949 soluții astăzi
Forum Activitate Simona Vezetiu

Activitate Simona Vezetiu

Da. Salariatul va inainta societatii o cerere de reluare a activitatii, in temeiul careia angajatorul va intocmi o decizie de incetare a suspendarii contractului de munca.

Ulterior, salariatul va putea solicita incetarea contractului de munca cu acordul partilor, iar daca angajatorul nu este de acord, isi poate depune demisia.

Conform art 79 alin 7 din Codul Muncii, contractul de munca va inceta la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv (de preaviz).

Astfel, angajatorul are dreptul, nu si obligatia, de a renunta la beneficiul termenului de 15 zile. In cazul exercitarii acestui drept de catre angajator, contractul va inceta la incheierea acestui termen scurtat.
Răspuns la discuția salariul minim
Guvernul a stabilit in noiembrie 2010 prin HG 1193/2010 ca incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011 reprezentand 3,94 lei/ora.

In acelasi timp, in decembrie 2010, 13 confederatii patronale reprezentative la nivel national au semnat, la sediul Consiliului Economic si Social, Contractul Colectiv de Munca cu valabilitate pe anii 2011-2014, unde este prevazut ca salariul minim si grila de salarizare vor fi negociate anual, salariul minim pentru 2011 fiind stabilit la 700 de lei.

Avand in vedere ca in mediul privat, spre deosebire de mediul public, se poate negocia salariul printr-un contract civil intre sindicat si patronat, ceea ce s-a si intamplat, iar contractul negociat are putere de lege (legea partilor), in mediul privat se va aplica salariul minim de 700 lei.

Pana la acest moment, CCM 2011-2014 nu s-a publicat inca in MO, dar puteti folosi varianta postata pe [ link extern ] .


Răspuns la discuția cerere fara raspuns
Conform Legii nr. 554/ 2004 privind contenciosul administrativ, faptul de a nu raspunde unui solicitant in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii sale inseamna o nesolutionare a cererii.

Persoana care se considera vatamata se poate adresa tribunalului de la domiciliul sau pentru recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata.

Cererea se introduce in termen de 6 luni de la data expirarii termenului legal de solutionare a cererii (cele 30 de zile mentionate mai sus).