Am cumparat un toaster care s-a defectat dupa 10 luni si cateva zile de la cumparare. Garantia este, conform certificatului, de 12 luni. Daca il voi da la reparat in cadrul termenului de garantie ma gandesc ca este foarte probabil ca acesta sa se defecteze din nou curand dupa expirarea termenului de garantie (este un produs no-name, m-am cam pacalit cand l-am achizitionat).
Intrebarea mea este : am dreptul sa solicit restituirea banilor in locul repararii produsului ? Care este legea (reglementarea legala) care ar mentiona situatia respectiva ?
Buna ziua,
In decembrie 2011 am facut rezervare si am achitat un zbor Londra-Bucuresti (2 persoane) pentru 3.10.2012 plecare la ora 0:55, cu o companie low-cost. Acum, in iunie 2012, primesc un mesaj de la compania respectiva (wizz) ca data zborului s-a modificat pentru 4.10.2012 ora 8:00 (cu scuze care nu ma incalzesc) si mi se cere sa accept sau sa renunt la bilet - probabil mi se vor restitui banii. Daca accept noua data va trebui sa platesc in plus 2 nopti de hotel (nu mai vorbesc de celelalte costuri, mancare etc), daca nu accept si caut acum bilet la o alta cursa cu plecare in data programata initial (3.10.2012) evident ca va trebui sa platesc un pret mult mai mare decat contravaloarea biletului cumparat acum 6 luni.
Eu cred ca am dreptul logic sa pretind companiei aviatice sa suporte costul camerei de hotel pentru 2 nopti suplimentare (in situatia initiala cu plecare in 3.10.2012 la miezul noptii evident ca nu am rezervat camera in ultima zi dar acum, daca plecarea este la ora 8:00 dimineata trebuie sa mai platesc noaptea 2/3.10 si noaptea 3/4.10.2012, ziua plecarii, deci 2 nopti suplimentare !). Sau daca aleg sa plec cu alta companie, pe 3.10.2012, pot sa solicit restituirea diferentei de cost al biletelor ?
Ce ma sfatuiti, ce drepturi am, cum trebuie sa procedez ?
Cum ar trebui formulata cererea adresata Tribunalului in vederea recuperarii sumelor retinute in 2011 - 2012 ? Ar fi util daca s-ar posta un model cat mai profesionist.
Cred ca ar trebui sa discutam serios problemele, sa ne documentam mai mult si sa mai renuntam la tentatia ironiilor.
Eu am cautat pe site-ul CC si am citit Decizia nr 223/13.03.2012. In aceasta Decizie se confirma faptul ca procentul de reducere trebuia aplicat doar la diferenta ce depaseste 740 lei dar se mentioneaza :
''Curtea constată că, întrucât deciziile sale produc efecte numai pentru viitor,
potrivit art.147 alin.(4) din Constituţie, cele stabilite prin prezenta decizie urmează a
se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi
casele sectoriale de pensii, de la data publicării deciziei Curţii Constituţionale în
Monitorul Oficial al României, Partea I; totodată, instanţele judecătoreşti vor aplica
prezenta decizie numai în cauzele pendinte la momentul publicării acesteia, cauze în
care respectivele dispoziţii sunt aplicabile, precum şi în cauzele în care a fost
invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus menţionată, în această
ultimă ipoteză, decizia pronunţată de Curtea Constituţională constituind temei al
revizuirii potrivit art.322 pct.10 din Codul de procedură civilă.''
Poate ca un jurist ne poate ''traduce'' mai corect care pot fi efectele acestei decizii, dupa publicare si daca se poate pune problema recuperarii acestor diferente incasate in 2011-2012.
Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema : sora mea este vaduva de 20 de ani si are un copil de 32 de ani , care are propria lui familie etc. Sora mea doreste sa vanda apartamentul in care locuieste, care a fost primit ca mostenire dinainte de casatorie, deci este proprietatea ei integrala. Poate sa faca vanzarea cum si cui doreste sau exista vreo conditionare legala a vanzarii referitor la drepturile copilului ei ?
Buna ziua.
1.Cum trebuie interpretata conditia ca la sedinta statutara a comitetului executiv sa participe jumatate plus unul ? Daca sunt 7 membri in CE (inclusiv presedintele asociatiei) conditia ar fi 3,5 + 1 = 4,5 membri. Care ar fi cvorumul legal, 4 sau 5 ?
2. Este legal sa se decida in CE colectarea de fonduri de reparatie pentru instalarea unui interfon, de ex., sau trebuie sa hotarasca adunarea generala ?
@adriantot
Va apreciez interventiile (in general) dar am doua observatii:
1.Veniturile obtinute din publictate, chirii etc. nu se varsa in fondul de reparatii ci se constituie ca fond special (art 24-6 din HGR 1588) care se poate folosi pentru reparatii.Tot asa si fondul de penalitati se poate folosi pentru reparatii dar nu este inclus in fondul de reparatii.
2.Cand mi-am exprimat parerea ca ar putea fi restituit soldul fondului ramas neutilizat ma refeream la fondul de reparatii ramas fara o destinatie anume, ‘’sa fie’’ in cazul unei reparatii neprevazute inca. Poate ca aici este problema, nu ar trebui sa existe fond de reparatii fara destinatie bine precizata.
Si imi mentin convingerea ca orice NU este interzis sau reglementat prin lege poate fi efectuat.
Daca afirmati categoric ca fondul de reparatii nu se restituie, ce sens ar avea intelegerea scrisa inregistrata la asociatie, cum ca FR ramane noului proprietar ? Doar FR este, de fapt, la dispozitia asociatiei.
In cazul sanctionarii pentru modificarea proprietatii comune fara acordul asociatiei de proprietari cine va fi sanctionat ? Proprietarul respectiv (mi s-ar parea evident) dar si conducerea asociatiei in situatia ca nu a intervenit sa-l someze pe proprietar sa intre in legalitate ?
Pentru ca tot s-a extins tema pusa in discutie vreau sa va relatez ce am aflat de la un prieten care locuieste in Canada, intr-un apartament de bloc situat (atentie !) la etajul 20. A vrut sa-si puna un dulapior pe balcon si imediat a fost atentionat, mai intai de un vecin si apoi de echivalentul administratorului de la noi, ca nu are voie sa amplaseze nimic ce depaseste inaltimea balustradei de protectie a balconului. Si bineinteles ca s-a conformat.