avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Activitate george.seitan

Activitate george.seitan

Buna ziua, aceeasi problema cu indicele de inflatie o am si eu...daca puteti oferi un raspuns v-as fi recunoscator...
Si, v-as ruga, de asemenea, daca ma puteti ajuta cu un model de plangere penala pentru nerespectarea hotararii judecatoresti...mentionez ca am hotarare pe fond, am trimis notificarea la firma si acum sint in stadiul plangerii penale si executorului, dar am nevoie de un model de plangere.
Multumesc mult si mult succes tuturor!
Asadar, eu am facut dupa cum urmeaza...Am facut mai intai un memoriu la ITM in care le-am explicat situatia ca nu am fost platit pe o perioada de 6 luni (mentionez ca inca eram angajat al firmei), am primit raspuns care a confirmat ceea ce scrisesem eu acolo in memoriu (este foarte important la instanta acest document de la ITM, instanta tine cont de dovezi scrise de necontestat). Ulterior, am fost trimis in preaviz de firma dupa ce au aflat de chestia cu ITM (atentie, ITM poate obliga firma sa va plateasca drepturile salariale, daca firma refuza este pasibila de amenda, mie spre exemplu mi-au trimis juma de salariu pe o luna ca sa nu-si ia amenda)...Apoi, i-am actionat in justitie (la Tribunal se depune actiunea, nu costa nimic, mergeti direct la presedintele sectiei civile pentru o viza si apoi cu actiunea la registratura sa o inregistrati).
Iata modelul de cerere de chemare in judecata:
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ......, domiciliat in ...., in calitate de salariat, chem in judecata pe parata-angajatoare ....., cu sediul in ...., cod unic de inregistrare ...., numar de ordine in registrul comertului ....., pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa:
1. fie obligata sa imi plateasca suma de .....reprezentand drepturi salariale pe perioada ......;
2. fie obligata sa-mi plateasca suma de ......., cu titlu de despagubiri corespunzatoare prejudiciului pe care l-am suferit, ca urmare a neexecutarii de catre parata a obligatiilor contractuale de plata a salariului, tinand cont de dobanda legala si indicele de inflatie.
3. fie obligata sa-mi plateasca la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
4. fie obligata la plata drepturilor cuvenite pentru concediul de odihna neefectuat de la data angajarii si pina la data desfacerii contractului individual de munca.
Fac dovada celor prezentate cu acte si martori.
Data Semnatura
Domnului presedinte al Tribunalului
Apoi, a urmat procesul pe care l-am cistigat fara probleme dupa o perioada de aproximativ 3 luni. Sentinta civila astfel obtinuta este una executorie potrivit Codului Muncii si poate fi pusa in aplicare imediat.
Se trimite apoi o notificare ca in 15 zile sa va plateasca drepturile, similar insa, daca mergeti la un executor (aici, normal sa plateste cam 10% onorariu din suma pe care o aveti de primit, apoi banii se recupereaza tot de la debitoare, adica de la firma) prima actiune a executorului este asimilata unei notificari de plata.
Daca nici dupa cele 15 zile nu s-au platit banii, atunci puteti face plangere penala la Parchet impotriva firmei si a administratorului si a asociatilor pentru refuzul punerii in aplicare a unei hotarari judecatoresti, care este fapta penala si se pedepseste cu inchisoarea. Nu cred ca-si vor risca libertatea in loc sa va plateasca banii. Eu sint acum la stadiul executorului, apoi va voi tine la curent cu ce se mai intampla, insa pasii initiali astia sint....
Sper ca informatiile sa va fie de folos, eu le-am gasit pe net si in inteligenta mea si in legea bunului simt si a logicii.
Iata si modelul de notificare, dar mai aveti pina acolo:
CÃTRE,
SC .......
Subsemnatul ....., domiciliat in ......, in conformitate cu dispozitiile art. 277 din Legea nr. 53 / 2003 privind Codul Muncii actualizat, formulez urmatoarea:
NOTIFICARE
prin care va somez sa platiti in termen de 15 zile de la primirea prezentei notificari drepturile salariale aferente perioadei ......, impreuna cu indemnizatia de concediu de odihna corespunzatoare acestei perioade, actualizate cu indicele de inflatie si un salariu compensator, potrivit deciziei Tribunalului .......
Mentionam faptul ca societatea dumneavoastra a fost obligata prin Sentinta Civila......, pronuntata de catre Tribunalul ..... in dosarul nr. ...... la data de ...... sa plateasca aceste drepturi salariale impreuna cu indemnizatiile de concediu aferente perioadei amintite si contravaloarea unui salariu compensator.
Suma de bani pe care o solicit conform Sentintei civile este de ......lei reprezentand drepturi salariale, precum si ...... lei reprezentind indemnizatia de concediu de odihna aferenta, actualizate cu indicele de inflatie pana la data efectiva a platii, precum si ...... lei reprezentind contravaloarea salariului compensator.
Suma in cauza urmeaza a fi platita in contul bancar ........
In cazul in care nici dupa primirea prezentei nu veti intelege sa achitati sumele mentionate mai sus, va comunic ca voi face uz de toate mijloacele legale in vederea recuperarii banilor, in speta voi declansa executarea silita impotriva societatii dumneavoastra, voi declansa procedura insolventei si voi formula in temeiul art. 277 din Legea 53 / 2003 privind Codul Muncii, plangere penala pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a hotararilor judecatoresti.
Data:
Mult succes!
m-am reprezentat singur, nu mi-am permis un avocat, pe care oricum l-ar fi platit tot firma care a pierdut procesul...se cere cu cheltuieli de judecata la finalul procesului si instanta le acorda fara probleme...maine am sa scriu in detaliu cum am facut eu...
Multumesc mult ptr sprijin. Am trimis notificarea si acum astept trecerea celor 15 zile, pina acum, dupa vreo 10 zile nu am primit niciun semnal ca ar dori sa-si achite obligatiile.
Recursul nu as putea sa-l pierd sub nicio forma, chiar daca ar face asa ceva firma desi din informatiile mele nu vor sa faca. Desi, sincer, mi-as dori sa pierd, poate asa ajung pe la CEDO si din citiva leuti fac citeva sute de mii de euro:)))). Revenind, m-ar interesa pasii urmatori mai in detaliu pentru ca momentan nu-mi pot permite un avocat. In ce fel trebuie sa ma adresez organelor de politie si parchet? printr-o plangere penala? pot merge la executorul judecatoresc?
Si mai este o problema...daca din suma totala pe care instanta a obligat firma sa plateasca ei imi dau doar o parte infima? si motiveaza ca atat au....si ca ar urma sa-mi dea cind mai au....Atunci ce as putea face?
Multumesc inca o data pentru intelegere.
Multumesc foarte mult pentru informatii. Sper sa-mi fie de ajutor si sa pot rezolva in cele din urma problema. Inca o data multumiri.
Buna ziua, am si eu mai multe nelamuriri vizavi de neplata unor drepturi salariale la firma unde am lucrat.
Acum citeva zile, instanta s-a pronuntat pe fond, la Tribunal, si mi-a fost dat cistig de cauza in sensul ca a fost stabilita suma pe care societatea trebuie sa mi-o plateasca reprezentind drepturi salariale neachitate. Intrebarea mea este ce fac mai departe, cum ajung sa intru in posesia banilor? Mentionez ca hotarirea nu este definitiva, existind o alta cale de atac permisa de lege dar, dupa cum spuneam, as vrea sa stiu ce as putea face chiar daca mai sint plimbat prin instante si cu recurs pentru ca firma nu da inca semne ca ar dori sa-si achite obligatiile.
Pot obtine cumva o ordonanta presedintiala de blocare a conturilor bancare, inclusiv cel de trezorerie pentru a fi sigur ca primesc banii? Indicati-mi va rog si o alta modalitate de punere in executare cit mai rapida a sentintei sau macar de presare a firmei sa plateasca banii cuveniti.
Multumesc si astept raspuns.