avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Activitate neutra

Activitate neutra

Biserica pe care vor sa o faca ar fi ca o casa, pentru ca nu sunt foarte multi enoriasi.


De ce sa reclame omul la Patriarhie? Din descriere rezulta ca este o biserica a unei comunitati mici, iar o biserica ortodoxa nu se construieste „ca o casa”.
In cazul angajatilor exista raspunderea angajatorului pentru sanatatea si integritatea fizica a acestora in timpul programului de lucru + raspunderea pentru drumul la si de la locul de munca. In cazul in care salariatul pateste ceva in timpul programului se considera accident de munca si angajatorul raspunde financiar sau chiar penal.
Nu exista o raspundere similara in cazul elevilor care merg la scoala? Daca da, atunci este justificata interdictia parasirii spatiului scolii in timpul programului. Conducerea scolii nu poate fi obligata sa asigure paza si integritatea fiecarui elev care iese pe strada in timpul programului.
Nu e nici abuz nici sarlatanie. Pentru partea din prima de asigurare alocata asigurarii vietii vi s-a prestat serviciul respectiv, in sensul ca, daca se intampla ceva rau in perioada in care polita a fost valabila, societatea v-ar fi platit suma asigurata integral (chiar daca ati platit doar un an in loc de douazeci). Nici in cazul asigurarii locuintei nu iti ceri inapoi prima platita daca nu ti-a luat foc casa in perioada asigurata.
Pentru partea destinata investitiei pe termen lung (20 de ani) restituirea acesteia + a castigului acumulat se face in conditiile contractuale dinainte stabilite. In general in prima treime a perioadei contractuale valoarea de rascumparare este mai mica decat suma primelor platite.
Precizasem in paranteza „(in aceasta calitate)”, adica in calitate de persoana autorizata sa presteze o activitate comerciala. Facand referire la OG 99/2000 care se refera la obligativitatea autorizarii ca si comerciant am crezut ca se intelege. Sorry. :sorry:
Exact asta am spus si eu. CIM se poate incheia doar in calitate de persoana fizica, in timp ce OG 99/2000 interzice activitatile din lista pentru persoane fizice si le permite doar pentru comercianti autorizati (in norme se precizeaza ce inseamna asta- autorizare la Reg. Comertului).
Eu stiam de mai putine asociatii dar amenda aceasta a fost. Din ceea ce stiu eu au platit amenzile, nu stiu daca a contestat cineva (nu am auzit nici un caz si nici presa locala nu a urmarit).In urma acestor intamplari toti administratorii s-au inghesuit sa se inregistreze la ORC. (Nu e cazul meu, eu sunt I.I. din 2010, inainte am avut SRL cu acelasi obiect de activitate). Dupa ce s-au inregistrat cateva sute de PFA s-a trezit ITM-ul ca-si pierde musterii si a transmis (dupa cum am descris mai sus) amenintarile respective.

Fac precizarea ca oamenii aia nu erau chiar fara forme legale, erau administratori si personal pt. curatenie care aveau contract civil.

Cea mai mare problema a avut-o FALT-ul (Federatia asoc de propr din Tim) care avea o gramada de persoane angajate cu contract civil (acolo s-au dat sutele de amenzi) si care faceau activitate de casieri si plimbatori de hartii pentru asociatiile administrate (ilegal dupa cum s-a dovedit) de acest FALT.

Domnule Adriantot, daca am ajuns sa dezbatem subiectul acesta as vrea sa va cer parerea asupra unui aspect care mi-e neclar de multa vreme:

Activitatea de administrare imobile (e adevarat pe CAEN-ul vechi) este nominalizata in Anexa 3 a Ordonantei 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata. Din ceea ce stiu eu ordonanta e inca in vigoare, impreuna cu normele de aplicare (chiar daca nici in ele nu s-a actualizat referirea la legislatia de autorizare PFA s.a.).

Din 1 ianuarie 2003, de cand a intrat in vigoare ordonanta, era obligatorie autorizarea (la orc) a tuturor persoanelor fizice si juridice care practicau activitatile din anexa, cu alte cuvinte, din intelegerea mea, practicarea respectivelor activitati (inclusiv admin. imobile.) a devenit interzisa celor fara calitate de comerciant, sub sanctiunea suspendarii activitatii pana la autorizare.

Daca aceste reglementari sunt inca in igoare si daca OUG 44/2008 interzice expres incheierea de catre PFA a unui contract de munca (in aceasta calitate) nu exista o contradictie intre obilagtia exercitarii activitatii in calitate de comerciat (conf. OG 99) si angajarea cu contract de munca (deci ?ne-comerciant?) dn L230?

Multumesc mult.
E adevarat ca ORC nu are nici o treaba, ca dovada ca el a inregistrat PFA-ul. Doar ca inspectorul care se ocupa de dosar a avertizat-o pe persoana care se autoriza despre informarea primita de la ITM prin intermediul primariei, fara a o conditiona in nici un fel. Pur si simplu a informat-o ca e posibil sa cheltuiasca degeaba banii pentru autorizare, fiind posibil sa nu poata profesa dupa aceea in calitate de PFA.
Nici Primaria nu a oferit nici un document scris, a trimis-o pe persoana in cauza la ITM pentru mai multe detalii.
Parerea mea este ca nimeni nu doreste, cel putin pentru moment, sa-si asume in scris raspunderea pentru aceasta restrictionare a dreptului de exercitare a unei profesii autorizate.

Cata vreme nu exista din partea ITM nici un document si nici macar un comunicat public nu vad de ce ar trebui sa ceara vreunt profesionist explicatii scrise. In sensul ca nu cred ca ar trebui sa le dam apa la moara. Dupa parerea mea ITM are competenta de a da amenzi pentru incalcarea codului muncii, primaria fiind cea care controleaza respectarea si eventual sanctioneaza nerespectarea legii 230.

Activitatea desfasurata printr-un contract incheiat intre un profesionist si un client in baza codului civil mi se pare exagerat a fi clasificata drept „munca la negru” in conditiile in care si criteriile din codul fiscal de definire a activitatii independente sunt indeplinite.
D-na Elga, eu inteleg foarte bine ce spuneti dvs. si sunt de aceeasi parere. problema este ca ITM Timis este de o alta parere. Ceea ce m-a revoltat este faptul ca i-au convins si pe cei din primarie, de la compartimentul asociatii de proprietari, iar cei din primarie au rugat ORC-ul sa-i avertizeze (verbal) pe administratorii care acum se infiinteaza pentru ca sa nu fie luati prin surprindere. O apropiata de-a mea, pe care am ajutat-o sa se autorizeze PFA, s-a dus personal la ITM si a solicitat explicatii. I s-a spus in clar: „€žDoamna, daca noi venim in control la asociatie si asociatia are contract cu o persoana fizica nu cu un SRL, si contractul ala nu-i contract de munca, noi dam amenda.” € Mie nu mi-a venit sa-mi cred urechilor si am si facut haz de necaz zicand ca la mine daca vin o sa vada Intreprindere Individuala si, la cat sunt de prosti (scuzati, asa am zis) vor crede ca-s firma si scap. :)

P.S. La contractul ala de cenzor (mandat sau ce-o fi) o sa renunt ca vad ca pana si aici pe forum imi creaza probleme, deci e clar ca daca vine vreo autoritate publica in control n-am nici o sansa, :sorry:
Ce obiect de activitate aveti pe PFA?


De fapt nu e chiar PFA ci II, 7 CAEN-uri autorizate, evident ca niciunul nu e cenzor :) (cel mai apropiat :-/ 6920 dar si 6832 si 7022) aceasta fiind motivul pentru care am si renuntat la varianta respectiva (care era cea mai comoda pentru asociatie). Pornisem de la premisa ca fiind un contract de natura comerciala nu pot aparea probleme decat daca una dintre parti il denunta. Dupa declansarea desantului impotriva asociatiilor de proprietari am decis sa renunt la aceasta varianta.

Sunt de acord cu tot ceea ce spuneti referitor la PFA. Nu inteleg de ce imi reprosati ca am povestit o situatie de fapt. Argumentul ITM Timis este art. 35 al.2 din L230.
Referitor la tipul de contract pe care trebuie sa il incheie un cenzor am consultat un avocat deoarece am vrut sa fiu sigura ca nu imi expun clientul niciunui risc.
Nu stiu sa existe o interdictie in mandatarea unui tert (nemembru al asociatiei) pentru a desfasura activitatea de cenzor.
Contractul de munca implica un raport de subordonare ceea ce nu mi se pare in regula in cazul cenzorului. Oricum interesul nu este sa-mi tarasc clientul in procese cu autoritatile, chiar daca acestea nu au dreptate) ci sa evit dinainte situatiile in care asociatia ar putea fi amendata.

Oricum eu am intervenit incercand sa impartasesc din experientele de prin zona noastra (fiindca legea se pare ca fiecare parte o interpreteaza in felul lui). Imi pare rau daca v-am deranjat cu ceva.