PRESEDINTELE ASOCIATIEI DE PROPRIETARI A REUSIT SA ADUCA MODIFICARI LA STATUTUL ASOCIATIEI IN CAMERA DE CONSILIU LA JUDECATORIE, PRIN INTRODUCEREA SI A URMATORULUI TEXT:
„ADUNAREA GENERALĂ VA PUTEA HOTARÂ EXCLUDEREA UNUI MEMBRU DIN ASOCIAȚIE PE BAZA DE SEMNĂTURĂ A MAJORITĂȚII MEMBRILOR ASOCIAȚIEI PENTRU DAUNE MORALE ȘI MATERIALE ADUSE ASOCIAȚIEI”, FARA A MOTIVA INSA TEXTUL DE LEGE PRIN CARE O ASTFEL DE CERERE ESTE JUSTIFICATA.:frantic:
FARA A SE ADUCE IN DISCUTIE MOTIVELE PENTRU CARE O ASTFEL DE CERERE O PRESEDINTELUI ASOCIATIEI (CERCETAT PENAL LA SESIZAREA UNUI MEMBRU AL ASOCIATIEI) A FOST FACUTA, INTREB DACA ESTE POSIBIL SA FIE ADMIS UN ASTFEL DE TEXT IN CADRUL STATUTULUI UNEI ASOCIATII PRIVIND UN MEMBRU CU DREPTURI DEPLINE.
MAI MULT, AM AFLAT DESPRE ACEASTA HOTARARE A INSTANȚEI DUPA UN AN DE ZILE DE LA DATA CAND A FOST PRONUNTATA.
:frantic:
MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU OPINILE JUSTIFICATE LEGAL PREZENTATE.
Multumesc elga 50 pentru bunăvointa, dar te rog frumos, dacă se poate, as dori un raspuns argumentat şi la prima parte a intrebării propriu-zise:
Textul de mai sus din lege este aplicabil în toate situaţiile, inclusiv în cadrul unei asociaţii constituită ca entitate distinctă, sau numai pentru acele situaţii cînd scara sau blocul fac parte dint-o asociaţie ce cuprinde mai multe scări sau blocurii ?
Suntem o asociaţie de proprietari, constituită ca o entitate distinctă din proprietarii unei scări a unui bloc având în jur de 20 membrii, celelalte scări la rândul lor având fiecare asociaţia sa înregistrată ca persoană juridică.
Majoritatea hotărârilor în cadrul asociaţiei noastre nu sunt luate în cadrul adunărilor generale ci pe bază de tabel, prezentat de preşedinte fiecărui proprietar în parte pentru a semna, mergând din uşă în uşă cu munca de lămurire necesară, justificând oamenilor numai punctul său de vedere privind problema adusă în discuţie. Nu toti proprietarii însă cunosc situaţia reală, încât faţă de argumentele aduse, dintre care în fapt unele sunt mincinoase, semnează tabelul.
Administraţia asociaţiei justifică ca fiind legal acest procedeu, prevalându-se de cele menţionate în cadrul Art. 25, alin (3), din Legea 230/2007, unde referitor la HOTÃRÂRILE ce pot fi luate se arată: „ În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal”. ÎNTREBARE:
Textul de mai sus din lege este aplicabil în toate situaţiile, inclusiv în cadrul unei asociaţii constituită ca entitate distinctă, sau numai pentru acele situaţii cînd scara sau blocul fac parte dint-o asociaţie ce cuprinde mai multe scări sau blocurii ?
Procedeul aplicat în cadrul asociaţiei noastre este legal ?
Adresez urmatoarea intrebare, poate cineva s-a confruntat cu o astfel de situatie, cu rugamintea sa-mi spuneti ce ar fi de facut.
IN CE CONDITII UN MEMBRU AL ASOCIATIEI DE PROPRIETARI, SEMNATAR AL ACORDULUI DE ASOCIERE, POATE FI EXCLUS DIN ASOCIATIE ?
EXISTA VRE-UN TEXT DE LEGE IN ACEST SENS ?
FAC PRECIZAREA CA, NICI IN STATUTUL ASOCIATIEI SI NICI IN ACORDUL DE ASOCIERE NU SE MENTIONEAZÃ NIMIC REFERITOR LA ACEST SUBIECT
Peste doua zile are loc adunarea generala anuala, dar astazi am gasit in cutia de scrisori un inscris intitulat TABEL NOMINAL si în continuare „Membrii Asociatiei ………….., au hotărât excluderea din Asociatie a d-lui …………… si sunt insiruite cateva motive, mincinoase, fara nici o legatura cu realitatea. Urmeaza tabelul propriu-zis cu proprietarii apartamentelor din bloc, dintre care nu toti sunt semnatari al acordului de asociere. Nu au semnat documentul numai 20% din cei care apar in TABEL. Mentionez ca, TABELUL este nedatat, nu are număr de inregistrare, dar este stampilat si semnat de presedintele asociatiei. Posibil ca in urma acestui inscris, presedintele - care conduce sedintele intr-o maniera dictatoriala, cenzorul – care scrie procesele verbale si administratorul, adus de cenzor, sa nu-mi permita participarea la adunarea generala.
La judecatorie eu nu pot afla sub ce forma a ajuns propunerea de modificare, si ce ar trebui sa fac pentru aceasta?
Iar daca nu au fost avute in vedere si propunerile mele ce demersuri aş putea face?
Inca o data MULTUMESC elga 50.
MULTUMESC FRUMOS - elga 50, dar te rog spune-mi cum pot eu cunoaste daca in propunerea facuta de asociatie pentru modificarea statutului, au fost avute in vedere si propunerile mele, preluate din legilatia in vigoare, dar care presedintele nu ar vrea sa fie introduse in noua forma a statutului, motiv pentru care nici nu ma va solicita sa semnez acel tabel.
Daca puteti sa ne ajutati cu precizarea, ce pasi trebuie de urmat pentru a aduce unele modificari la statutul unei asociatii de proprietari, constituita in anul 2000, avand in vedere modificarile legislative aparute in domeniu.
Trebuie redactat un nou document, in care sa fie incluse noile reglementari si scoase cele perimate (eu banuiesc ca asa ar trebui), sau este suficient sa fie mentionate numai aceste modificari?
Iata insa ce ne spune administratia asociatiei noastre de proprietari:
"Deoarece Statutul intocmit la infiintarea asociatiei nu mai corespunde cerintelor legislatiei in vigoare, LEGEA 230/2007 si HOTARAREA 1588/2007, Comitetul Executiv a hotarat intocmirea unui act aditional, in proiect, pe care il alaturam si la care asteptam completari (dar numai in lumina legislatiei in vigoare). Urmeaza autentificarea prin notariat, dupa care va deveni document de executie pentru toti membrii asociatiei."
Este legala o astfel de procedura ?
Daca nu, poate cineva ne poate preciza temeiul legal, si ce am putea face sa nu ne trezim in fata unui fapt implinit, mai ales ca presedintele asociatiei este intersat sa aiba controlul asupra unor sume de bani, deloc neglijabile, incasate de asociatie cu titlu de chirii.
Urmeaza o insiruire de prevederi noi fata de vechea forme, fiind eludate insa obligatiile presedintelui interesat sa aiba controlul asupra unor sume de bani, deloc neglijabile, incasate de asociatie cu titlu de chirii.
si ale comitetului executiv dar nu toatementionate punctual dar dispersat, presedintele asociatiei fiind interesat a fiind eludate insa obligatiile presedintelui si ale comitetului executiv fiind interesat sa introduca unele de modificari, dar cu eludarea unor obligat care