avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Interpretarea Art. 25 alin. (3) din Legea nr. 230/2007 ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Interpretarea Art. 25 alin. (3) din Legea nr. 230/2007 privind Asociaþiile de Proprietari

Suntem o asociaţie de proprietari, constituită ca o entitate distinctă din proprietarii unei scări a unui bloc având în jur de 20 membrii, celelalte scări la rândul lor având fiecare asociaţia sa înregistrată ca persoană juridică.
Majoritatea hotărârilor în cadrul asociaţiei noastre nu sunt luate în cadrul adunărilor generale ci pe bază de tabel, prezentat de preşedinte fiecărui proprietar în parte pentru a semna, mergând din uşă în uşă cu munca de lămurire necesară, justificând oamenilor numai punctul său de vedere privind problema adusă în discuţie. Nu toti proprietarii însă cunosc situaţia reală, încât faţă de argumentele aduse, dintre care în fapt unele sunt mincinoase, semnează tabelul.
Administraţia asociaţiei justifică ca fiind legal acest procedeu, prevalându-se de cele menţionate în cadrul Art. 25, alin (3), din Legea 230/2007, unde referitor la HOTÃRÂRILE ce pot fi luate se arată: „ În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal”.
ÎNTREBARE:
Textul de mai sus din lege este aplicabil în toate situaţiile, inclusiv în cadrul unei asociaţii constituită ca entitate distinctă, sau numai pentru acele situaţii cînd scara sau blocul fac parte dint-o asociaţie ce cuprinde mai multe scări sau blocurii ?
Procedeul aplicat în cadrul asociaţiei noastre este legal ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:04, 17 Iunie 2011
Procedeul ar fi corect aplicat daca ar fi o exceptie , asa cum se spune si in lege, de altfel, si numai daca membrii asociatiei sunt cu totii foarte dezinteresati si nu se prezinta deloc cand sunt convocati, reconvocati.

Hotararile trebuie luate intr-o adunare clasica unde membrii asociatiei isi pot exprima parerile.

Deci aplicarea nu e corecta, desi e legala.
Multumesc elga 50 pentru bunăvointa, dar te rog frumos, dacă se poate, as dori un raspuns argumentat şi la prima parte a intrebării propriu-zise:

Textul de mai sus din lege este aplicabil în toate situaţiile, inclusiv în cadrul unei asociaţii constituită ca entitate distinctă, sau numai pentru acele situaţii cînd scara sau blocul fac parte dint-o asociaţie ce cuprinde mai multe scări sau blocurii ?

Multumesc anticipat.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
După părerea mea, textul este aplicabil în toate situațiile inclusiv în cazul asociației dvs. Faptul că textul de lege se referă la „proprietarii unei scări sau unui bloc” este doar o exemplificare, în cazul dvs ar trebui să se aplice unui tronson sau palier.

De exemplu, dacă împreună cu vecinii de palier doriți zugrăvirea casei scărilor pe palierul dvs iar restul vecinilor, de la celelalte etaje, nu doresc să zugrăvească, puteți lua această hotărâre împreună cu vecinii de palier - este o problemă care vă privește direct. Sau înlocuirea hidroizolației pe o coloană (tronson). Acestea sunt situații excepționale.

Președintele nu se poate prevala de acest articol, scara fiind de fapt întreaga asociație. Situația excepțională în cazul asociației dvs este cea descrisă de mine mai sus.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
silviu_n, utilizator
Se zice ca ”daca taceai filosof ramaneai”. Lasa-l incolo de palier frate, alt exemplu mai bun nu puteai sa gasesti?
Noi am mai discutat pe forum avantajele cat si dezavantajele constituirii unei as. prop. pe o scara de 20 apt. sau mai putin. Faptul ca va cunoasteti vecinii f. bine, este un lucru extraordinar - dar observ ca desi poate la acest lucru v-ati gandit cand v-ati constituit o as. prop. pe scara, deci sa nu se amestece interesul dvs. cu al vecinilor de bloc - spuneam ca observ ca si acolo se creaza disensiuni care duc in final sa va certati intre dvs., sa nu va mai salutati, etc.
Nu este simplu nici intr-o comunitate mica, dar in una cu sute de membri!
Textul de lege se refera la as. proprietari. Daca sunteti as. prop., atunci se refera si la entitatea respectiva.
Cum spunea si @elga50:
procedeul ar fi corect aplicat daca ar fi o exceptie , asa cum se spune si in lege,
Dar ce se intampla, nu reusiti sa va intalniti macar o data pe an intr-o AG a proprietarilor? Dar rolul com. executiv care este in cadrul as. prop.?
Faza cu tabelul tine asa de-o urgenta, dar nu cred ca toate-s urgente in parohia dvs...
Am sa va raspund pentru ca m-ati intrebat pe mine, desi vi s-a raspuns si de colegii mei, da, aceasta prevedere este valabila atat pentru o asociatie constituita pe mai multe scari, prin semnaturi pe un tabel, cu o problema care ii priveste numai pe locatarii unei scari, unui etaj dintr-o scara etc ........,
.......cat si in asociatii constituite pe o singura scara, dar in situatia ca e o problema urgenta care este si directa prin necesitatea de a fi luata urgent si nu mai permite amanare, atunci se merge cu tabelul din usa-n usa si in cateva ore se poate lua o hotarare care altfel, daca ar trebui convocata AG din scara blocului si apoi reconvocata, s-ar lua in saptamani de zile. Se poate apela la aceasta metoda si pentru locatarii unui etaj - asa cum spunea @silviu_n - pentru o problema care ii intereseaza direct, ca locatie.

Observati ca in cazul AG clasice se pune problema si de reconvocarea ei fiind vorba de cvorum, pe cand la "tabel" nu se mai reconvoaca nimic, dar se umbla cu tabelul pana obtine majoritatea.

Oricum ar fi, nu e deloc corect sa faci din exceptie o regula. Nu e corect!.....chiar daca e mai eficient. Principiile democratiei trebuie conservate cu orice pret!
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, cine trebuie sa se ocupe de reparatie si zugravirea ... natasav natasav Buna ziua, Cine trebuie sa se ocupe de reparatie si zugravirea scarii de bloc? Recent am cumparat un apartament in acest bloc dar parterul arata groaznic ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! proprietarii unei scari de bloc doresc sa si schimbe ... becca becca Buna ziua! Proprietarii unei scari de bloc doresc sa si schimbe iluminatul clasic al scarii cu iluminat cu senzori. Presedintele asociatiei spune ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Obtinere uscatorie sorana_g sorana_g buna, ma ajutati va rog cu o informatie. Eu am executat niste lucrari intr-un bloc ( inlocuit acoperis, zugravit casa scarii ) si am avut o intelegere cu ... (vezi toată discuția)