avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Activitate nikif67

Activitate nikif67

Răspuns la discuția Stimulentele si salariul de baza
daca ati revenit la o functie pentru care beneficiati de stimulente, atunci si in anul 2011 vi se vor acorda. Conform art. 6 al. 4 din L 285/2010
(4) Personalul care, în cursul anului 2011, desfăşoară activităţi noi care presupun, potrivit legii-cadru, acordarea unor clase de salarizare succesive celei deţinute pentru funcţia respectivă beneficiază de o majorare a salariului de bază, respectiv a soldei/salariului de funcţie, corespunzător numărului de clase de salarizare suplimentare multiplicat cu procentul stabilit la art. 10 alin. (5) din legea-cadru.
Art. 10
(5) Diferenţa dintre două clase de salarizare succesive este de 2,5% din salariul de bază, solda/salariul de funcţie, indemnizaţia lunară de încadrare, utilizându-se rotunjirea la a doua zecimală a coeficienţilor de ierarhizare aferenţi claselor de salarizare.
...........
(6) La stabilirea salariilor de bază ale personalului care beneficia de prevederile art. 227 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 29/2004 pentru reglementarea unor măsuri financiare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 116/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică o majorare salarială de până la 25 de clase de salarizare succesive faţă de clasa deţinută, fără a depăşi în total numărul maxim de clase de salarizare prevăzut la art. 10 alin. (2).

In concluzie cred ca in cazul dumneavoastra trebuie sa vi se acorde un numar de clase de salarizare suplimentar fata de cel stabilit conform art. 10 din L 284/2010 (max. 25) iar salariul stabilit va creste cu nr. de clase suplimentare inmultit cu coeficientul de 2,5. ex. salar octombrie 1523
salar stabilit conf L 285/2010: 1523*15% + 1523=1751
daca vi se acorda 10 clase salarizare 10*2.5=25%
salar la 01.01.2011 1751*25%=438 1751+438=2189
Ar mai fi de studiat art. 2 din L285/2010
ART. 2
În anul 2011, pentru personalul nou-încadrat pe funcţii, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, precum şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte, salarizarea se face la nivelul de salarizare în plată pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică în care acesta este încadrat.

Parerea mea este ca trebuie sa beneficiati de aceste drepturi sub o forma sau alta.
In primul rand trebuie sa specificati daca faceti parte din organele de specialitate privind administrarea creantelor fiscale(impozite si taxe). Daca in luna octombrie a-ti beneficiat de stimulente, media acestora pe functii categorii, grade se include in salariul de baza.
ART. 14
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice care beneficiază de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei Guvernului nr. 29/2004 pentru reglementarea unor măsuri financiare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 116/2004, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază, prevăzute la art. 1 alin. (1), se calculează prin includerea în acestea a nivelului mediu a acestor drepturi băneşti aferente lunii octombrie 2010, pentru fiecare funcţie publică, pe categorii, clase şi grade profesionale, respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale.
(2) Valoarea medie prevăzută la alin. (1) se calculează pentru funcţiile identice, echivalente sau asimilate din punctul de vedere al salarizării, distinct pe fiecare ordonator principal de credite, respectiv pe ordonator secundar de credite şi cumulat pentru ordonatorii terţiari de credite din subordinea fiecărui ordonator principal sau, după caz, secundar de credite.
Conform Legii se face media stimulentelor aferente lunii octombrie 2010. Parerea mea este ca in cazul dumneavoastra ar trebui sa defalcati din suma acordata cat revine lunii octombrie nu prin impartire la trei ci prin determinare conform actelor de constituire a fondului de stimulente. Pe de alta parte, conform art. 227 al. 8 din OG92/2003:
(8) Plata stimulentelor aprobate se face în cursul lunii curente pentru luna precedentă.
Asa incit cele primite in luna noiembrie sunt aferente lunii octombrie. Ca urmare se poate specula acest aspect si introduce in salariul de baza toata suma.
conform art. 14 din L 285/2010 cei care au beneficiat de drepturi salariale conform art. 227 din OG 92/2003(stimulente), la stabilirea salariului de baza in anul 2011 se va avea in vedere media acestor drepturi din luna octombrie 2010 (pe functii, categorii si grade profesionale) care se vor include in salariul de baza.
Eu sunt un functionar din primarie care lucrez in serviciul de impozite si taxe si am beneficiat de aceste drepturi in anul 2010. Prin dispozitie a primarului mi s-a stabilit salariul de baza in conformitate cu prevederile legale, doar ca in dispozitia de reincadrare se adauga doua articole care suna cam asa:
Art. 2 In salariul de baza stabilit la art. 1 este cuprinsa suma de 1270 lei care reprezinta media drepturilor acordate in luna octombrie 2010 conform art. 227 din OG 92/2003.
Art. 3 Acordarea drepturilor prevazute la art. 2 se face din fondurile constituite in conformitate cu prevederile legale cu respectarea prevederilor art. 227 din OG 92/2003 din sumele constituite in luna curenta pentru luna precedenta.
In fapt acordarea acestor sume se face astfel:
- se constituie sume conform art. 227 din OG 92/2003
- suma constituita se raporteaza la nivelul fondurilor acordate in luna octombrie
- rezulta un procent care se aplica sumei de la art. 2 din dispozitie, iar suma rezultata se include in salariul de baza din luna respectiva.
Acest mod de calcul mi se pare o gaselnita si o incalcare grava a legii, mai ales ca in Normele de aplicare a Legii 285/2010 se da un exemplu clar pentru o functie din cadrul unei primarii care beneficiaza de aceste drepturi.
am facut contestatie impotriva dispozitiei de reincadrare si stabilire a salariului de baza la care inca nu am primit raspuns. As dori sa va expimati o parere vizavi de aceste aspecte si de ce ar trebui facut pentru respecterea prevederilor legale