avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Da, este foarte greu de inteles ceva concret.
Se poate spune si ca este ciudat...
Ce s-a intamplat la proces?Ce a hotarat instanta?
Incerc sa intru putin in detalii, in speranta ca voi primi un sfat de la dv.
Procesul a inceput cu o incadrare gresita: 322cp. In fapt acolo au fost loviri si alte violente precum si o vatamare corporala asupra prietenului meu(peste 50 zile spitalizare, fata de 2-3 pt ceilalti) de unde s-a ales cu o fractura de mandibula. Atacatorii au recunoscut ca au inceput bataia si ca l-au lovit, in urma loviturilor el pierzandu-si cunostinta. Singurul lucru pe care l-a facut in timpul bataii a fost sa il acopere pe un altul cu corpul, pt ca ii dadeau cu picioarele in cap. Toate aceste afirmatii sunt la dosar, in declaratiile partilor si ale martorilor: portar, patron local. Dupa ce a iesit din spital, s-a dus si a depus plangere la politie, iar dupa mai bine de 2 sapt au aparut inregistrate si plangerile lor impotriva lui.
Au urmat cateva lucruri inexplicabile si pentru noi. L-a sunat politistul care acheta cazul sa se prezinte la declaratii, in timpul anchetei i-a bifat antecedente penale dupa care, ironic, i-a spus ca va avea si din astea. L-a mai sunat dupa alte cateva zile si i-a zis sa se intalneasca cu totii (cu politistul si atacatorii ) la o masa la restaurant si sa se impace. Prietenul meu a refuzat. Daca se tine, intr-un proces, cont de moralitatea fiecaruia, atunci pot preciza ca resprectivii sunt recunoscuti ca scadalagii (si asta au stiut-o si judecatorii din declaratii) iar prietenul meu era student la o facultate serioasa (sa nu mai zic de profil). Pe politistul respectiv l-a mai intalnit o singura data, ocazional, cand i-a spus foart hotarat: 'ai pierdut', procesul fiind in curs inca.
Sa trec totusi peste toate aceste aspecte pt ca poate nu ma lasa sa vad lucrurile normal.
A inceput procesul, prietenul meu a depus cerere de constituire parte civila (vatamata) inca de prima data. S-au prezentat martorii a caror declaratie a fost in favoarea noastra, grupul 'celalalt' nu a venit niciodata. (tind sa cred ca a fost sfatuit astfel). Lucrurile au decurs normal, chiar daca incadrarea nu era tocmai reusita. Si totusi, chiar si asa, legea spune clar ca nu se pedepseste cel care a fost prins in incaierare fara voia sa, sau macar alin in care partii vatamatate i se reduce pedeapsa cu un an. Hotararea judecatoriei a fost condamnarea la amenda penala pt toti la fel, iar cheltuielile cu spitalizarea sa o achite doar 'ceilalti'. Cererea de parte civila a fost respinsa.
Am depus apel, s-a respins, am depus recurs. Am mers la proces la Curtea de Apel unde cei 3 judecatori s-au amuzat pe seama cazului. Ne-am admis recursul. Au spus ca si-au batut joc de noi, au casat in totalitate, motivand ca nu s-au luat in calcul declaratiile martorilor, cererea de constituire parte civila si ca s-a facut o incadrare gresita.
Am ajuns la judecatoria initiala. Cazul s-a rejudecat fara mari diferente de prima data. Hotararea a fost insa aceeasi: amenda penala pentru toti. Cererea de parte civila a fost tot respinsa.
Am depus recurs, am ajuns la Curtea de Apel. Am depus concluzii la dosar si ne-am prezentat la termen. Cand am aflat insa primul termen am sesizat si faptul ca numarul la dosar s-a shimbat in drumul judecatorie-Curte. La primul si singurul termen care a fost, in fata noastra a venit acelasi complet de judecata. Aceeasi 3 judecatori care ne dadusera dreptate, nu l-au lasat sa vorbeasca mai deloc, au ramas in pronuntare. La sfarsitul aceleiasi zile hotararea a fost afisata pe portal: respinde recursul, condamnda la amenda penala, respinge cererea de parte civila. La proces, niciodata, 'ceilalti' nu s-au prezentat, noi de fiecare data, la fiecare termen. In 3 zile lucratoare, decizia a ajuns acasa. Scrie 'definitiva'.
Acesta este cazul. Nu pot sa cred ca se intampla asa ceva si nu stim ce sa mai facem. Nu era incompatibil completul de la Curtea de Apel? Si daca nu era, nu sunt 2 hotarari contradictorii ale aceleiasi instante? Asta ca sa nu imi exprim parerea despre judecata celor 3 domni.
Vreau sa intelegeti ca nu este vorba despre plata unei amenzi, este vorba de dreptare, de a face ceva simtind ca legea te apara, este vorba mai ales de cariera unui om care a facut o facultate. Nu e posibil ca pentru o fapta pe care nu ai facut-o, esti victima, sa platesti mii de euro. Degeaba stim ce scrie in lege, ce trebuie aplicat, noi nu stim ce se intampla acolo, inauntru, in sistemul juridic. Asta este inexplicabil.
Va rog, daca puteti sa imi dati cateva sfaturi, daca imi spuneti ca se poate face ceva, sa schimb locul de judecata, orice, mergem sa cerem ajutorul unor oameni care stiu sa judece.
Multumesc pentru deranj, respect pe cei care isi iubesc munca si lupta pentru dreptate.