avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Activitate b_ella

Activitate b_ella

Răspuns la discuția hotarare penala
Catalina Covaliu a scris:

Mai puteti incerca Contestatie in anulare: Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.

Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.

Contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca. Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.

Motivul: judecarea aceleiasi cauze de catre acelasi complet de judecata. Dvs. ar fi trebuit initial sa faceti cerere de recuzare a completului de judecata (chiar daca, cumva v-ati bucurat ca acest complet a avut o solutie favorabila pentru prietenul dvs.)

Asadar,
- Judecatorul care a luat parte la solutionarea unei cauze nu mai poate participa la judecarea aceleasi cauze intr-o cale de atac sau la judecarea cauzei dupa desfiintarea hotararii cu trimitere in apel sau dupa casarea cu trimitere in recurs;
- Nu mai poate participa la judecarea cauzei judecatorul care si-a exprimat anterior parerea cu privire la solutia care ar putea fi data in cauza.

Apelati in aceasta situatie la un avocat bun, atat pentru redactarea acestei cereri cat si pentru reprezentare. Nu mai mergeti singuri...

Multa bafta!

Nu am fost singuri, am avut evident un avocat (foarte bun prin fosta functie detinuta...zic eu). Dumnealui ne-a zis ca nu mai putem face nimic. Am adresat intrebarea aceasta si altora si mi s-a zis ca nu face obiectul unei contestatii in anulare. Multumesc oricum pentru sfat.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Da, este foarte greu de inteles ceva concret.
Se poate spune si ca este ciudat...
Ce s-a intamplat la proces?Ce a hotarat instanta?

Incerc sa intru putin in detalii, in speranta ca voi primi un sfat de la dv.
Procesul a inceput cu o incadrare gresita: 322cp. In fapt acolo au fost loviri si alte violente precum si o vatamare corporala asupra prietenului meu(peste 50 zile spitalizare, fata de 2-3 pt ceilalti) de unde s-a ales cu o fractura de mandibula. Atacatorii au recunoscut ca au inceput bataia si ca l-au lovit, in urma loviturilor el pierzandu-si cunostinta. Singurul lucru pe care l-a facut in timpul bataii a fost sa il acopere pe un altul cu corpul, pt ca ii dadeau cu picioarele in cap. Toate aceste afirmatii sunt la dosar, in declaratiile partilor si ale martorilor: portar, patron local. Dupa ce a iesit din spital, s-a dus si a depus plangere la politie, iar dupa mai bine de 2 sapt au aparut inregistrate si plangerile lor impotriva lui.
Au urmat cateva lucruri inexplicabile si pentru noi. L-a sunat politistul care acheta cazul sa se prezinte la declaratii, in timpul anchetei i-a bifat antecedente penale dupa care, ironic, i-a spus ca va avea si din astea. L-a mai sunat dupa alte cateva zile si i-a zis sa se intalneasca cu totii (cu politistul si atacatorii ) la o masa la restaurant si sa se impace. Prietenul meu a refuzat. Daca se tine, intr-un proces, cont de moralitatea fiecaruia, atunci pot preciza ca resprectivii sunt recunoscuti ca scadalagii (si asta au stiut-o si judecatorii din declaratii) iar prietenul meu era student la o facultate serioasa (sa nu mai zic de profil). Pe politistul respectiv l-a mai intalnit o singura data, ocazional, cand i-a spus foart hotarat: 'ai pierdut', procesul fiind in curs inca.
Sa trec totusi peste toate aceste aspecte pt ca poate nu ma lasa sa vad lucrurile normal.
A inceput procesul, prietenul meu a depus cerere de constituire parte civila (vatamata) inca de prima data. S-au prezentat martorii a caror declaratie a fost in favoarea noastra, grupul 'celalalt' nu a venit niciodata. (tind sa cred ca a fost sfatuit astfel). Lucrurile au decurs normal, chiar daca incadrarea nu era tocmai reusita. Si totusi, chiar si asa, legea spune clar ca nu se pedepseste cel care a fost prins in incaierare fara voia sa, sau macar alin in care partii vatamatate i se reduce pedeapsa cu un an. Hotararea judecatoriei a fost condamnarea la amenda penala pt toti la fel, iar cheltuielile cu spitalizarea sa o achite doar 'ceilalti'. Cererea de parte civila a fost respinsa.
Am depus apel, s-a respins, am depus recurs. Am mers la proces la Curtea de Apel unde cei 3 judecatori s-au amuzat pe seama cazului. Ne-am admis recursul. Au spus ca si-au batut joc de noi, au casat in totalitate, motivand ca nu s-au luat in calcul declaratiile martorilor, cererea de constituire parte civila si ca s-a facut o incadrare gresita.
Am ajuns la judecatoria initiala. Cazul s-a rejudecat fara mari diferente de prima data. Hotararea a fost insa aceeasi: amenda penala pentru toti. Cererea de parte civila a fost tot respinsa.
Am depus recurs, am ajuns la Curtea de Apel. Am depus concluzii la dosar si ne-am prezentat la termen. Cand am aflat insa primul termen am sesizat si faptul ca numarul la dosar s-a shimbat in drumul judecatorie-Curte. La primul si singurul termen care a fost, in fata noastra a venit acelasi complet de judecata. Aceeasi 3 judecatori care ne dadusera dreptate, nu l-au lasat sa vorbeasca mai deloc, au ramas in pronuntare. La sfarsitul aceleiasi zile hotararea a fost afisata pe portal: respinde recursul, condamnda la amenda penala, respinge cererea de parte civila. La proces, niciodata, 'ceilalti' nu s-au prezentat, noi de fiecare data, la fiecare termen. In 3 zile lucratoare, decizia a ajuns acasa. Scrie 'definitiva'.
Acesta este cazul. Nu pot sa cred ca se intampla asa ceva si nu stim ce sa mai facem. Nu era incompatibil completul de la Curtea de Apel? Si daca nu era, nu sunt 2 hotarari contradictorii ale aceleiasi instante? Asta ca sa nu imi exprim parerea despre judecata celor 3 domni.
Vreau sa intelegeti ca nu este vorba despre plata unei amenzi, este vorba de dreptare, de a face ceva simtind ca legea te apara, este vorba mai ales de cariera unui om care a facut o facultate. Nu e posibil ca pentru o fapta pe care nu ai facut-o, esti victima, sa platesti mii de euro. Degeaba stim ce scrie in lege, ce trebuie aplicat, noi nu stim ce se intampla acolo, inauntru, in sistemul juridic. Asta este inexplicabil.
Va rog, daca puteti sa imi dati cateva sfaturi, daca imi spuneti ca se poate face ceva, sa schimb locul de judecata, orice, mergem sa cerem ajutorul unor oameni care stiu sa judece.
Multumesc pentru deranj, respect pe cei care isi iubesc munca si lupta pentru dreptate.
Proces penal: Completul de judecata de la Curtea de Apel a casat hotararea judecatoriei si a trimis spre judecare in fond. Cu toate acestea, judecatoria nu si-a schimbat decizia, procesul ajungand din nou in faza de recurs la aceeasi curte de apel. Este posibil ca acelasi complet de judecata sa se pronunte asupra cauzei?
Daca nu, se poate ca acesta sa fie motivul unei contestatii in anulare sau revizuire?
Daca da, avand in vedere ca exista 2 hotarari ale aceleiasi instante, ale aceluiasi complet de judecata, dar total diferite (una caseaza si considera ca nu s-au luat in calcul anumite probe, ca incadrarea juridica nu e corecta iar cea de-a 2-a admite hotararea judecatoreasca), este acesta un motiv de revizuire?
Va rog sa ma lamuriti, daca stiti.
si daca totusi este cum spuneti, desi nu cred, de ce numarul nou s-a dat la a doua instanta la al doilea ciclu...si nu s-a dat la prima instanta la al doilea ciclu?
GabrielaA a scris:

E cam ciudat ce s-a intamplat aici, dar nu o sa rezolvati nimic pe forum.
Ati printat hotararea de pe site?

Hotararea de pe site spune ca retine la rejudecare, iar cea primita acasa are deja o sentinta clara. Sunt diferite, desi la o zi diferenta ca data de pronuntare.
Stiu ca nu rezolv nimic pe forum dar as vrea macar niste sfaturi. Aveam foarte mare incredere in avaocatul meu, mai ales pentru ca a mers bine prima data la Curtea de Apel. Credeam ca se face dreptate in sfarsit si ca va fi bine. Dar m-a uitit prima data refuzul sau si acum sentinta, data de aceeasi oameni. Problema foarte mare este unde sa merg sa stiu ca primesc macar niste sfaturi bune.
Nu e vorba de bani, e vorba ca, exact cum ati spus, e ceva ciudat..
marzalaw a scris:

daca este un proces important si nu unul oarecare trebuie sa cautati raspuns la un avocat nu pe forumuri. avocatul nu a mai mers la curte probabil ca nu l-ati platit
numarul nu mai poate ramane acelasi pentru ca este in al doilea ciclu procesual si nu poate ramane inregistrat cu acelasi nr de dosar.
In al doilea ciclu ati avut numai recurs pentru ca s-a schimbat legea si nu mai exsita calea de atac a apelului pentru infractiunea pentru care sunteti cercetat... restul de detalii cu pronuntarea sunt un pic neclare....

Domnul avocat a fost foarte bine platit, nu va faceti griji. Pentru celelalte raspunsuri va multumesc.
Discuție hotarare penala
Buna ziua,
As avea nevoie de cateva sfaturi va rog frumos.
Pe scurt, situatia este asa: un proces penal care a urmat cursul: judecatorie-tribunal-curtea de apel. S-a casat in totalitate si s-a trimis la prima instanta. Hotararea a 2-a a judecatoriei a fost identica cu prima. S-a depus direct recurs (de ce eu nu inteleg). S-a ajuns, din nou, la curtea de apel. A urmat o perioada in care nu gaseam de nici un fel dosarul pe site. Cand am gasit, avea un alt numar. Aceasta a fost o alta nelamurire, stiam ca dosarele au numar unic de inregistrare. Am asteptat pana la termenul de judecata, unde am vazut completul de judecata: acelasi ca prima data la curtea de apel. Iarasi stiu ca nu se poate, corectati-ma va rog.
Durerea cea mai mare vine acum: instanta a ramas in pronuntare, dar in cursul aceleiasi zile a aparut pe site hotararea: casa in parte si retinea spre judecata in fond. Am asteptat urmatorul termen, insa am primit acasa decizie finala (in 3 zile!!!) care, surpriza, mentinea hotararea judecatoriei. Aceasta decizie avea data din ziua urmatoare procesului, emisa de catre judecatorie (nu curtea de apel). Totusi, aceasta decizie face referire la hotararea de la Curtea de apel. Nu am inteles nimic din acest proces, din aplicarea legii, de ce s-a modificat numar dosar, de ce au judecat aceeiasi oameni si mai ales cum aceeasi 3 oameni au luat o alta hotarare.
O alta ciudatenie: avocatul nu a mai vrut sa mearga la Curtea de Apel, spunand ca sunt sanse foarte mari de reusita si nu are rost sa mai cheltui bani.
Pe decizie scrie ca e definitiva
Va rog sa imi dati cateva sfaturi, unde sa apelez si ce sa fac. Este foarte important, nu este un proces oarecare.
Răspuns la discuția concluzii proces penal
Multumesc frumos!
Buna ziua,
Poate sa imi explice cineva cum se redacteaza concluziile scrise intr-un proces penal? Exista vreun model anume? Ce sa cuprinda mai exact?
Răspuns la discuția Admitere INM august 2011
Va rog sa imi spuneti daca pentru un proces penal in derulare (recurs), care cu siguranta nu se va termina pana la definitivarea examenului din august 2011 pt inm, buna reputatie este afectata? In cazier, evident, nu apare nimic.
Exista posibilitatea de a ma respinge la inm? Si daca da, presupunand ca hotararea definitiva a curtii de apel va demonstra nevinovatia, pentru un viitor examen inm...va fi afectata buna reputatie?