avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Activitate hawk_ro

Activitate hawk_ro

Răspuns la discuția composesorate
galadriel_galaton a scris:

Buna ziua.


Am intalnit o situatie in care se doreste incheierea unor contracte de inchiriere avand ca obiect terenuri ce fac parte din composesorat.

Am cautat un pic si am gasit, cu referiri la composesorate, Legea 1/2000:
"Art. 26 (1) Formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, pasunilor si fanetelor, obsti de mosneni in devalmasie, obsti razesesti nedivizate, composesorate, obsti de cumparare, paduri graniceresti, paduri urbariale, comune politice, cooperative, alte comunitati si forme asociative cu diferite denumiri, li se va elibera un singur titlu de proprietate, la solicitarea reprezentantului legal al acestora, cu mentiunea la titular, dupa caz: "obste de mosneni", "obste de razesl", "composesorat",
"paduri graniceresti", alte asociatii si forme asociative cu denumirea localitatii respective.
(2) Formelor asociative li se va restitui in intregime suprafata avuta in proprietate.
(2^1) In cazul in care forma asociativa a fost in devalmasie, fara specificarea cotei-parti pentru fiecare asociat deposedat, suprafata ce se restituie se stabileste in cote-parti egale, in limitele prevazute la alin. (2).
(2^2) Suprafata restituita formelor asociative cuprinde numai terenurile pentru care s-au formulat cereri.
(2^3) Suprafata restituita membrilor formelor asociative nu se cumuleaza cu suprafata dobandita conform prevederilor art. 24 alin. (1) si ale art. 29 alin. (1).
(2^4) Retrocedarea padurilor comunale ce provin din paduri graniceresti se va realiza in cote egale catre formele asociative ale fostilor graniceri si comunelor, pe raza unitatilor administrativ-teritoriale pe care sunt situate padurile respective.
(3) Titlul de proprietate va fi insotit de o schita de amplasament a suprafetei de teren forestier care a apartinut obstii de mosneni, obstii de razesi, composesoratului si altora asemenea, ce urmeaza a fi restituit.
(3^1) Punerea in posesie in cazul suprafetelor reconstituite pe raza mai multor comune se face de catre comisiile locale sub coordonarea si cu avizul oficiilor judetene ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, iar in cazul suprafetelor reconstituite pe raza mai multor judete de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Titlul de proprietate se va emite de comisia judeteana in a carei raza teritoriala se afla sediul formei asociative. "

"Art. 28 (2) In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi un comitet ad-hoc va solicita judecatoriei in a carei raza teritoriala sunt situate terenurile recunoasterea formelor asociative de administrare si de exploatare a terenurilor forestiere.
(3) Comitetul ad-hoc va prezenta judecatoriei, o data cu cererea, un statut in forma autentica sau certificata de avocat, in care se vor stabili structura acestora, organele de conducere, modul de administrare a terenurilor forestiere, in conditiile legii, drepturile si obligatiile membrilor, raspunderi, sanctiuni, modul de dizolvare, precum si alte prevederi specifice. (4) Prin hotarare judecatoreasca formele asociative de administrare in comun, constituite in conditiile si cu respectarea regimului silvic prevazut de lege, redobandesc calitatea de persoana juridica. Hotararea judecatoreasca va fi inscrisa intr-un registru special tinut de judecatorie.
(5) Suprafetele forestiere aflate in proprietate comuna, conform naturii acestora, raman in proprietate indiviza pe toata durata existentei lor.
(6) Membrii formelor asociative aflati in devalmasie sau indiviziune nu pot instraina propriile cote-parti unor persoane din afara acestora.
(7) Terenurile acestor forme asociative nu pot fi instrainate in nici un mod, in intregime sau in parte.
(8) In cazul dizolvarii formelor asociative proprietatea indiviza a acestora va trece in proprietatea publica a consiliilor locale in raza carora se afla terenurile respective."
Legea 18/1991 a fondului funciar:
Art. 45 - (1) Persoanele fizice sau, dupa caz, mostenitorii acestora, ale caror terenuri cu vegetatie forestiera, paduri, zavoaie, tufarisuri, pasuni si fanete impadurite au trecut in proprietatea statului prin efectul unor acte normative speciale, pot cere reconstituirea dreptului de proprietate si pentru diferenta de peste 1 ha, dar nu mai mult de 30 ha, de familie.
(2) Daca pe suprafetele de teren ce urmeaza a fi atribuite in conditiile alineatului precedent se afla constructii sau amenajari forestiere, ori sunt in curs de executie sau in faza de proiectare, sau terenurile sunt defrisate, se vor atribui alte suprafete de teren, cu respectarea acelorasi conditii, in imediata apropiere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) vor formula cererile in termenul, cu procedura si in conditiile prevazute la art. 9 alin. (3) - (9).
(4) Terenurile prevazute la alin. (1), precum si la art. 46 si 47 vor fi gospodarite si exploatate in regim silvic, potrivit legii. Regimul silvic pentru padurile proprietate privata se va elabora si se va aproba in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, prin grija Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului. Punerea in posesie a padurilor, zavoaielor, tufarisurilor, a pasunilor si fanetelor impadurite se va face numai dupa stabilirea regimului silvic al acestora.


Art. 46 - (1) Fostii composesori sau, dupa caz, mostenitorii acestora pot cere reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor prevazute la art. 45, pe baza actelor care le atesta aceasta calitate si in limitele suprafetelor prevazute in acele acte.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si in cazul terenurilor exploatate in devalmasie de catre fostii mosneni sau razesi, in cadrul obstilor nedivizate.
(3) Dispozitiile art. 45 alin. (2) raman aplicabile.
(4) In cazurile in care terenurile care au apartinut composesoratelor si obstilor sunt situate pe raza teritoriala a mai multor localitati, cererea se face la fiecare dintre ele, pentru suprafata situata pe raza acestora.
(5) Persoanele prevazute la alin. (1) vor formula cererile in termenul, cu procedura si in conditiile prevazute la art. 9 alin. (3) - (9).

si Regulament din 2001 privind procedura de constituire, atributiile si functionarea comisiilor pentru stabilirea dr. de propr. privata asupra terenurilor:
Art. 64 - 1) Reconstituirea dreptului de proprietate pentru fostii membri de composesorate, obsti de mosneni in devalmasie, obsti razasesti nedivizate, paduri graniceresti si alte forme asociative asimilate acestora, precum si pentru mostenitorii lor legali, care au formulat cereri in acest sens, se face, de regula, pe vechile amplasamente, in limita stabilita de lege, dar nu mai mult de 20 ha de fiecare titular deposedat, potrivit art. 26 alin. (2) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile ulterioare.
(2) Fostii membri ai formelor asociative de proprietate asupra terenurilor forestiere (composesorate, obsti de mosneni in devalmasie, obsti razasesti nedivizate, paduri graniceresti, paduri comunale provenite din paduri graniceresti si alte forme asociative asimilate acestora) sau mostenitorii lor legali care au formulat cereri se inscriu in anexa nr. 54, impreuna cu datele stabilite de comisie, referitoare la suprafetele rezultate prin aplicarea cotei participative la marimea suprafetei totale rezultate din acte a terenurilor forestiere din forma asociativa. Retrocedarea padurilor comunale ce provin din paduri graniceresti se va realiza in cote egale catre formele asociative ale fostilor graniceri si comunelor pe raza teritoriala pe care se afla padurile respective. In aceasta anexa, dupa inscrierea tuturor solicitarilor dintr-o forma asociativa, se insumeaza datele referitoare la suprafata si se inscriu informatiile asupra amplasamentului identificat al acesteia.

Art. 65. - In vederea administrarii si exploatarii terenurilor forestiere prevazute la art. 26 din Legea nr. 1/2000, cu modificarile ulterioare, membrii formelor asociative de tip composesorate, obsti de mosneni, obsti de razesi, paduri graniceresti si altele sau mostenitorii legali ai acestora se vor constitui intr-o asociatie autorizata de catre judecatorie potrivit legii, conform prevederilor art. 28 din Legea nr. 1/2000, cu modificarile ulterioare.


Acum, intrebarile mele ar fi urmatoarele:

1) Composesoratele sunt constituite fara scop lucrativ, corect?
2) In ceea ce priveste modul de organizare si functionare a composesoratului, sunt aplicabile dispozitiile Legii asociatiilor si fundatiilor nr. 26/2000?

Va multumesc anticipat.



poate un specialista sa ne raspunda?
Am si eu aceleasi intrebari:
1.Composesoratele sunt constituite fara scop lucrativ,?
2.In ceea ce priveste modul de organizare si functionare a composesoratului, sunt aplicabile dispozitiile Legii asociatiilor si fundatiilor nr. 26/2000?
As dori sa stiu daca un angajat in unitatile sanitare (ex. medic, asistent, biolog,etc) si nu numai, poate sa fie angajat atat cu CIM cat si contract prestari servicii la aceeasi unitate/societate si in ce conditii? In cazul in care atributiile sunt diferite, se poate acest lucru? Ce reglementare exista in acest domeniu?
Răspuns la discuția calomnie si denigrare
dovezi...?? martorii... nu sunt destul???
in virtutea functiei indeplinite o persoana a obtinut datele mele personale,a facut copii xerox ale unor documente,pe care apoi le-a folosit,le-a dat unor apropiati,raspandind in localitate diverse supozitii/interpretari personale si afirmatii neadevarate,barfe cu privire la situatia mea. Care ar fi incadrarea juridica si ce cai de aparare sau reparatii pot avea? in ce conditii ma pot adresa instantei??