conform legii 95/2006, art 213, al.(1), lit.b) tinerii cu varsta de pana la 26 de ani beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, (inclusiv cei care părăsesc sistemul de protecţie...) un articol care lasa loc de interpretari. In rest, urata lege! Ii taxeaza fix pe cei mai saraci! Urat!
Mi se pare absurd si abuziv sa mi se stabileasca obligatii fiscale pentru ceva ce nu am/am avut. Sau poate am uitat in ce tara traiesc.. poate ar trebui sa ne miram ca nu ne impoziteaza nimeni pentru Palatul Parlamentului. Pe ce baza legala se cer banii astia?
Intradevar, voiam sa ma refer la CASS, pardon! Dar ART. 296^20 se refera la persoanele care au venituri. Eu, in perioada pentru care mi se cer bani: mai-octombrie 2014, nu am avut niciun venit realizat pe teritoriul Romaniei, dimpotriva, am platit taxe aferente inscrierii la facultate. Nu am niciun motiv sa platesc aceste taxe.. sau cel putin asa cred eu.
Am fost asigurat, ca student, pana in iunie 2013, dupa care a urmat o perioada de mai bine de un an in care am fost neasigurat. Din octombrie 2014 m-am inscris la o alta facultate, la aceeasi unitate de invatamant superior de stat. Avand sub 26 de ani as avea dreptul sa fiu asigurat. Doar ca nu se intampla acest lucru. Cand am constatat ca nu sunt asiguratam fost la CAS cu adeverinta de student. Acolo mi s-a spus ca trebuie sa platesc pentru ultimele 6 luni din perioada in care nu am fost asigurat, pentru ca "e obligatoriu". Dar banii pe care mi-i cer sa-i achit nu au nicio justificare, nu am beneficiat de nicun serviciu din partea statului. Asadar nu am de gand sa platesc banii ceruti - 352 lei.
Neclaritatile mele sunt:
- e legal sa-mi ceara sa platesc cas pentru o perioada in care nu am fost asigurat?
- in conditiile in care nu platesc acesti bani, deci raman nasigurat desi as avea dreptul sa fiu asigurat ca si student sub 26 de ani la o universitate de stat, asta inseamna ca raman fara medic de familie?
- cand ma voi angaja, angajatorul trebuie sa plateasca acesti bani-restanti (drept contributii din partea angajatului)? adica acesti bani trebuie sa-i platesc oricum?
Buna seara!
Puteti sa-mi spuneti, va rog, ce se intampla in cazul in care unul dintre soti ii blocheaza celuilalt, in mod voit, accesul in locuinta detinuta in coproprietate conform titlului de proprietate?
Ce lege clarifica situatia?
Multumesc!
Buna ziua!
Am muncit o zi in locul unei alte persoane avand promisiunea ca voi primi banii aferenti muncii mele. Insa am tot fost amanat si se pare ca persoana care trebuie sa-mi dea banii se ascunde, nu se lasa contactata. Am doar cativa martori, colegi ale acelei persoane ce trebuie sa-mi dea banii, persoane ce nu le cunosc si nici nu stiu cum sa le gasesc. Exista vreo sansa sa-mi primesc banii? Bineinteles ca nu sunt o avere, dar mi se cuvin. Cum trebuie sa actionez?
Multumesc!
Am ceva nelamuriri cu privire a recuperarea texei de poluare. Eu am facut deprecierea taxei de poluare, fapt pentru care am mai platit la rar circa 150 de euro doar deprecierea + taxele de verificare rar. Apoi am platit la "finante" inca circa 200 de euro.
Care ar fi pasii pentru a actiona in instanta si castiga taxa platita? Cui trebuie sa ma adresez? Care ar fi costurile? Imi voi recupera si taxa pentru depreciere, care practic e parte a taxei de poluare?
Acum aproximativ 30 d ani in urma tata incepea plata in rate a unui apartament. Dupa aproximativ 3 ani se casatorea cu mama si plateau impreuna ratele, ultima transa fiind achitata de mama in anul 1997. Intre timp am aparut 3 copii. Tata a fost mereu dependent de alcool si ne-a supus la tratamente dure: batai, scandaluri, amenintari cu moartea, etc. martori fiind vecinii si prietenii care au hotarat sa nu se implice in niciun fel. Datorita viciului el consuma banii familiei, inclusiv alocatiile noastre de elevi, pentru a-si procura bauturi alcoolice, iar responsabilitatea cresterii copiilor si a platii utilitatilor si-a asumat-o mama. Drept urmare, in momentul in care mama si-a pierdut locul de munca intretinerea nu a mai fost platita deloc, banii pe care ii castiga tata avand ca destinatie bautura, astfel am fost nevoiti sa vindem apartamentul si sa ne mutam in altul mai modest, proprietate comuna(al tatalui si mamei), conform actului de proprietate. In aceasta noua locuinta mama a platit utilitatile in proportie de 90 %, fata de tata. Ca raspuns la violentele tatalui, in special pentru bataile primite de mama, ea si-a procurat odata cerfiticat medico-legal dar pe care tata l-a furat; si, am sesizat de cateva ori politia ce l-a sanctionat pe tata doar cu amenda. Banuesc ca este echivalent cu un certificat medico-legal constatarea politiei si ar putea fi de folos in eventualul partaj-divort. Avand in vedere acestea doresc sfaturi in privinta modului in care ar trebui mama sa actioneze. Ce sanse are sa castige, in proportie de 90-100% apartamentul proprietate comuna? Sau ce sanse sunt ca, dimpotriva sa-l piarda? Ce cheltuieli presupune actiunea de divort- partaj din partea ei, daca ea inainteaza cererea in acest sens (apartamentul valoreaza in jur de 30.000e)? Cum trebuie procedat? Ce dovezi sunt necesare?