avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si partaj

Acum aproximativ 30 d ani in urma tata incepea plata in rate a unui apartament. Dupa aproximativ 3 ani se casatorea cu mama si plateau impreuna ratele, ultima transa fiind achitata de mama in anul 1997. Intre timp am aparut 3 copii. Tata a fost mereu dependent de alcool si ne-a supus la tratamente dure: batai, scandaluri, amenintari cu moartea, etc. martori fiind vecinii si prietenii care au hotarat sa nu se implice in niciun fel. Datorita viciului el consuma banii familiei, inclusiv alocatiile noastre de elevi, pentru a-si procura bauturi alcoolice, iar responsabilitatea cresterii copiilor si a platii utilitatilor si-a asumat-o mama. Drept urmare, in momentul in care mama si-a pierdut locul de munca intretinerea nu a mai fost platita deloc, banii pe care ii castiga tata avand ca destinatie bautura, astfel am fost nevoiti sa vindem apartamentul si sa ne mutam in altul mai modest, proprietate comuna(al tatalui si mamei), conform actului de proprietate. In aceasta noua locuinta mama a platit utilitatile in proportie de 90 %, fata de tata. Ca raspuns la violentele tatalui, in special pentru bataile primite de mama, ea si-a procurat odata cerfiticat medico-legal dar pe care tata l-a furat; si, am sesizat de cateva ori politia ce l-a sanctionat pe tata doar cu amenda. Banuesc ca este echivalent cu un certificat medico-legal constatarea politiei si ar putea fi de folos in eventualul partaj-divort. Avand in vedere acestea doresc sfaturi in privinta modului in care ar trebui mama sa actioneze. Ce sanse are sa castige, in proportie de 90-100% apartamentul proprietate comuna? Sau ce sanse sunt ca, dimpotriva sa-l piarda? Ce cheltuieli presupune actiunea de divort- partaj din partea ei, daca ea inainteaza cererea in acest sens (apartamentul valoreaza in jur de 30.000e)? Cum trebuie procedat? Ce dovezi sunt necesare?
Ultima modificare: Vineri, 4 Martie 2011
stefan8, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 11:09, 5 Martie 2011
1-certificatul medico-legal ca act nu poate fi inlocuit de nimic; deci amenda nu il inlocuieste, dar constituie proba la divort care sa ateste relele tratamente aplicate mamei;
2-actiunea de divort (exceptand divortul prin intelegere, care nu cred ca se aplica spetei date) se depune la instanta din localitatea de domiciliu (acte -certificat de casatorie, 2 martori; copiii presupun ca sunt majori deci ies din calcul, adeverinta de venit)
3 -partajul se poate discuta in cadrul actiunii de divort, ca alt capat de cerere, sau separat; partajul se timbreaza cu 3% la valoarea estimata a imobilului
4-instanta va mai dispune o expertiza care va stabili valoarea reala a lui si se va achita onorariul de expert
5-la impartirea apartamentului se va avea in vedere contributia fiecarui sot la dobandirea si intretinerea lui; daca mama a avut o contributie mai mare poate solicita impartirea lui in cu totul alt procent decat 50%-50%; sanse sa il piarda nu sunt
6-la partaj dovezile sunt :facturi, chitante, martori; daca este nevoie, interogatoriul paratului
Multumesc!
Pentru divort:
-actiunea se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla ultimul domiciliu comun al sotilor,
-taxa de timbru- 39.00 lei si timbru jud. de 0,30 lei,
-acte necesare:-certificat de casatorie in copie legalizata.
Probe:-inscrisuri, martori care pot fi si rude.
Pentru partaj:
- actiunea se depune la aceeasi instanta,
-taxa de timbru- 3 % din valoarea masei partajabile si timbre jud. in functie de valoare,
-acte necesare:-copie legalizata a contractului de proprietatea a imobilului, chitante , facturi, bonuri pentru bunurile mobile care fac obiectul partajului ( banuiesc ca exista si bunuri mobile achizitionate in timpul casatoriei) si orice alte inscrisuri din care sa rezulte venitul si contributia mamei la achizitionarea imobilului.
Sunt mai multe aspecte de discutat pe marginea partajului, sens in care recomand angajarea unui avocat atat pentru redactarea actiunii de partaj cat si pentru asistenta juridica pe parcursul procesului.
Mama poate solicita o cota de 1/ 2 sau una majorata din imobilul bun comun- in functie de situatia efectiva.
Daca imobilul este incomod partajabil, atunci el va fi atribuit in natura unuia dintre soti, iar acesta va fi obligat la plata contravalorii sultei catre celalalt sot.
Probe:-inscrisuri, martori care nu pot fi rude si afini pana la gradul 3 inculsiv,interogatoriul paratului, expertize de specialitate in functie de componenta masei partajabile.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ContSters94817 ContSters94817 Dupa depunerea cererii de divort mama cu copilul minor pot parasi domiciliul conjugal, cum trebuie procedat? Apartamentul care este bun comun se imparte la 2 ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez ianap ianap Asa cum am scris in subiect, as vrea sa divortez...fara valva daca se poate. As dori sa mentionez ca nu am nici cea mai mica idee despre ceea ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)
Care sunt normele dupa care se efectueaza un partaj judiciar? raul_andrei raul_andrei va rog as dorii si eu o informatie referitor la partajul judiciar care sunt normele dupa care se efectueaza ,mai precis care este procedura?(mentionez ca este ... (vezi toată discuția)