avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care sunt normele dupa care se efectueaza un partaj ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care sunt normele dupa care se efectueaza un partaj judiciar?

va rog as dorii si eu o informatie referitor la partajul judiciar care sunt normele dupa care se efectueaza ,mai precis care este procedura?(mentionez ca este un apartament in craiova cu 4 camere).
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:23, 26 Aprilie 2012
O actiune in instanta in circumscriptia careia se situeaza bunul imobil, prin care se cere partajul bunului comun conform cotelor de contributie (fosti soti ori concubini) ori conform cotelor legale ( daca imobilul face parte dintr-o masa succesorala).
Se depune actul de proprietate.
Actiunea se timbreaza conform art.3 lit.c Lg146/1997 cu 3% la valoarea masei partajabile.
imobilul face parte dintr o masa succesorala,este un bun comun al mamei mele care a decedat si al sotului ei,eu sunt copilul mamei iar el are doi copii din casatoria anterioara,mai precizez ca unul din copii a facut imbunatatiri in apartament in timpul vietii mamei mele.as dorii sa stiu dupa ce se stabileste cota parte dupa ce criterrii se face evaluarea imobilului va rog ,va multumesc si care este durata procesului pt ca ne aflam in instanta deja de un an si patru luni.
Cotele parti sunt stabilite prin lege in cazul dvs.
Nu ati precizat cu cine va judecati. Inteleg ca mai traieste sotul mamei ? Pt ca daca acesta traieste cei 2 copii ai sai nu au drept de proprietate asupra imobilului, nefiind mostenitori ai mamei dvs.
Evaluarea imobilului va fi facuta de un expert desemnat de instanta de judecata. Acesta va avea in vedere pe de o parte aspectul locuintei si pe de alta parte normativele tehnice de evaluare.
Nu trebuie sa va mire durata procesului. Sa zicem ca este in limite normale avand in vedere obiectul, dar nu ati precizat daca este vorba despre o judecare in fond sau in caile de atac.
sotul mamei traieste cu el ma judec,l-am actionat in instanta dupa ce l-am invitat la notar si nu ne am inteles a refuzat orice cale amiabila.mai precizez ca am ajuns la probatoriu cu martori,nu au acte depuse la dosar decat cele de la inmormantarea mamei mele in valoare de 1700lei plus ale pomenii dupa inmormantare ,un total de 3700lei.,iar eu ce cheltuieli am efectuat nu iau in considerare pt ca este vb de mama mea .cat despre renovari nu au acte cu ce sa dovedeasca imbunatatirile(termopan,parchet,gresie,si microcentrala) decat cu martorii pe care i-au adus in instanta de catre fiul lui care doreste sa nu se ia in considerare acestea la partaj.dar ma surprinde durata procesului nu inteleg ce nu este clar.cu o marja de eroare puteti sa mi spuneti cat mai dureaza.as dorii sa va mai intreb daca evaluarea apartamentului se face aproape de pretul pietii?va multumesc pentru atentia care mi- o acordati dar sunt o persoana disperata de atata asteptare au primit extraordinar de multe amanari ,nu stiu ce sa cred.
Nu as putea sa va indic o durata a procesului. Dar daca spuneti ca s-a ajuns la audierea martorilor nu ar tb sa mai fie vorba despre f multe termene.
Evaluarea bunului se va face la o valoare apropiata de pretul pietii. Sa zicem ceva intermediar intre pretul pietii si valoarea de impunere dela administratia financiara.

Alte discuții în legătură

Partaj: obiective expertiza brokenangel brokenangel Va rog din suflet ajutati ma si dati mi cateva exemple de obiective ce se pot stabilii in situatia urmatoare : 1)am depus la dosar acte in dovedirea ... (vezi toată discuția)
Dacă am o garsonieră cumpărată în timpul căsătoriei dar ... Mirceak1974 Mirceak1974 Dacă am o garsonieră cumpărată în timpul căsătoriei dar eu am făcut investiții în ea după divorț. În cazul partajului trebuie să o despăgubesc ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni la raportul de expertiza mobexport mobexport Buna ziua Va intreb pentru a o ajuta pe o prietena intr-o problema cu privire la un proces de partaj. Procesul se judeca in alta localitate (nu cea in care se ... (vezi toată discuția)