avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Activitate HeniuV

Activitate HeniuV

Suntem trei proprietari care avem acces comun la acelaşi drum. Drumul este privat şi se află în proprietatea mea şi a celorlalţi doi vecini. Cu ceva timp în urmă, fară să fiu informat, unul din vecini, atunci cand m-am intors seara de la servici, a construit un gard, chiar la limita drumului. Acum, celălalt vecin vrea să procedeze la fel, practic obstrucţionandu-mi accesul la casă cu autovehiculul personal. Drumul de acces privat are o lungime de 50 m si face legatura cu un drum naţional. Potrivit art. 612 din Codul civil, privind distanţa minimă în constructii, citez:
,,Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."
Ce sfaturi îmi puteţi da, ptr. a-mi putea lămuri vecinii, pe cale amiabilă, sper, şi dacă nu reuşesc, care credeţi că sunt şansele mele, mai intai sa determin primul vecin sa-si mute gardul, si pe cel de-al doilea să stopeze construcţia gardului, pe linia de hotar? Drumul, fiind în proprietate privată comună, poate fi considerat, la limita sa, linie de hotar? Prin construirea gardurilor nu se aduce atingere dreptului meu de proprietate, eu fiind unul din proprietarii drumului?

av_stagiar2014 a scris:

in trei ani de la data de cand s-a constatat prescrierea puteti face revizuire. art 509 alin 3 cu aplicarea art 511 alin 3 codul de procedura civila

Excelent, raspunsul d-voastra! Va multumesc!

E vorba despre un proces cu privire la un teren castigat printr-o hotarare definitiva si irevocabila, in anul 2003, de-o persoana care a intocmit acte in fals si le-a depus la dosar. Dosarul a fost judecat timp de 10 ani, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La data derularii procesului, partea care a pierdut procesul nu a realizat ca actele depuse la dosar ar fi false, drept urmare nu a cerut o expertiza ca, sa se constate veridicitatea acestora! Culmea e ca, individa care a castigat procesul a lucrat doi ani la Primaria din comuna pe care se afla teritoriul in litigiu ca, contabila. Deabia acum, dupa 11 ani, din intamplare, falsul in acte a fost descoperit si dovedit! Se mai poate face ceva, tinand cont de faptul ca, fosta contabila a intrat in posesia terenului in urma falsificarii unor acte, mai ales ca faptele ei penale s-au prescris?
Nu exista nicio cale de imprescriptibilitate a unei cai de atac asupra hotararii definitive si irevocabile obtinute prin inducerea in eroare a Instantelor de Judecata, in urma depunerii la dosar a unor inscrisuri falsificate? Mai poate fi anulat un astfel de act de punere in posesie rezultat in urma executarii unei hotarari definitive si irevocabile?

[Editat - este forum, nu puteti impune reguli de acest gen. Multumesc anticipat pentru intelegere]
HeniuV a scris:

... Amestecati lucrurile, drumul public cu cel comun, dreptul de servitute cu limitele juridice ale dreptului de proprietate etc.


Scuze:
..., drumul comun (public) cu cel comun (privat)...

:magic:
:rofl: Dati-mi voie sa ma tavalesc si eu putin, nu din aer de superioritate, ci pe bune, mor de ras!
PS: Solvabil = Care este în stare să-și achite datoriile bănești; capabil să-și plătească datoriile.



Daca folosesti un anumit icon, tavalindu-te de ras, pentru a-ti demonstra astfel superioritatea forumistica, asta denota ca suferi de egocentrism si te supraapreciezi, dar nu inseamna ca esti superior altcuiva, ci dimpotriva! As fi ras si eu, un pic, de mine, daca mi-ati fi reprosat faptul ca am scris ,,autovehicol”, desi m-am corectat imediat de unul singur, sau ca am dat inteles diferit cuvintelor ,,parere” si ,,opinie”, desi aceste doua cuvinte sunt sinonime, numai ca, nu intotdeauna, cele doua cuvinte pot fi inlocuite unul cu celalalt, explicand acelasi text si context pentru a-l explica, dar asa... iar scrieti prostii! Din cele scrise de mine rezulta destul de clar ca am facut referire la gardul comun care desparte doi vecini, aflat in devalmasie, si nu la altceva! Un gard construit la strada nu poate fi considerat un gard comun:
Art. 590
In orase si la tara*), orice zid care serveste de despartire intre cladiri sau intre curte si gradina, si intre ograde la tara, se socoteste comun, daca nu exista titlu sau semn care ar proba contrariul.

Comun (conf. DEX) = Care aparține mai multora sau tuturor; care privește sau interesează pe mai mulți sau pe toți; de care se folosesc mai mulți sau toți; obștesc.
Gardul la drum se invecineaza cu drumul, dar nu este comun cu drumul, deoarece proprietarii drumului nu detin in devalmasie gardul care invecineaza drumul!

Bine ca unii, din cei care se dau drept detinatori absoluti ai cutumelor, nu sunt judecatori, adica nu judeca, ca s-ar duce naibii Sistemul juridic din Romania!
Pe asta ar fi trebuit sa o stiti, ca mai intai de toate trebuie sa merg la un mediator si ca, chestia cu respectarea distantei minime de 60 cm si aceea a drumului de servitute sunt doua spete diferite! Amestecati lucrurile, drumul public cu cel comun, dreptul de servitute cu limitele juridice ale dreptului de proprietate etc. Avocatul l-am contactat, deocamdata, doar pentru a ma consulta juridic! Nu ma intereseaza viitoare divagatii pe acest subiect, acesta fiind ultimul meu mesaj de raspuns pe acest subiect! Am scris, doar ptr. a nu lasa lumea in ceata, luand de bune prostiile scrise p-a’ci! Nu odata am observat ca unii, fara a avea cunostinte juridice temeinice sau experienta unor spete, isi dau cu parerea. Recomandarea mea este sa cititi, sa va documentati, si deabia dupa aceea sa va dati cu presupusul! Nu de putine ori, cei care mi-au raspuns, n-au fost avocati, sau altfel de juristi. Nici nu va dati seama cat de mult rau puteti face celor care va citesc, pronuntandu-va pe niste subiecte, lipsiti fiind de experienta juridica!
Legea se interpreteaza in litera si spiritul ei si nu dupa bunul plac al unora. Cititi inca odata art. 612:
- Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.
Mi-am dat eu acordul pentru asa ceva sau exista vreun inscris autentic semnat de mine?! Legiuitorul stie mai bine de ce a prevazut aceasta distanta de 60 cm a unei constructii fata de linia de hotar! Ce vreti mai clar de atat? E vorba despre distanta unei constructii fata de o linie si de nimic altceva, asa cum mi s-a sugerat p-a’ci! Legiuitorul nu specifica despre ce fel de constructii este vorba, prin constructii putandu-se intelege orice, gard, casa, garaj s.a.m.d. In schimb, legiuitorul precizeaza in celelalte articole cu privire la limitele juridice ale proprietatii, distanta unei plantatii, a ferestrei, a balconului etc. fata de linia de hotar, dar nu a unei constructii, derogarea de la distanta de 60 cm prevazuta de lege facandu-se doar cu acordul partilor! Gardul nu incomodeaza drumul, drumul fiind o cale de comunicatie, ci ma deranjeaza pe mine, unul din proprietarii drumului! Eu nu m-am gandit la acest lucru, ca voi face manevre cu masina pe, panselutele vecinului, ci la faptul ca pe timp de iarna nu vom avea unde sa dam deoparte zapada cazuta pe drum, neexistand un spatiu pentru indepartarea (depozitarea) acesteia!
Cat despre neincrederea insuflata, cum ca as pierde procesul pentru obtinerea dreptului de servitute... cititi va rog spetele asemanatoare, cu procese care au fost castigate de cei care au cerut un drum de servitute pentru auto! Masina e cumparata de vreo trei ani de zile, asa ca vecinii stiau prea bine ca nu voi avea suficient spatiu de manevra cu ea pe drum! In ceea ce priveste spatiul de manevra, m-am gandit la sezonul de iarna, atunci cand masina poate aluneca foarte usor si izbi de gardurile vecinilor! Chiar daca as fi pilot de formula I sau as avea senzori de parcare, riscul sa-mi lovesc masina pe timp de iarna de gardul vecinilor ,,bine intentionati” e foarte crescut!
Retoric scriind (adica persoanele cu limbarita, sa ma scuteasca) se spune ca, deobicei, atunci cand mai multe persoane afirma acelasi lucru au dreptate, dar nu e valabil si la noi, la romani, realitatea demonstrand de multe ori, din pacate, daca nu vrei sa ai de suferit, ca nu trebuie sa iei de bun ceea ce cred altii ca e bun si trebuie sa discerni foarte atent intre binele si raul a ceea ce se doreste sa ti se inoculeze, vigilenta necesitand a fi in crestere in raport cu persoanele de proasta factura, ignorante, fudule, banale, irationale si rau intentionate!

Art. 617
Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.
Art. 618
Exercitarea dreptului de trecere în situaţii speciale
(1) Dacă lipsa accesului provine din vânzare, schimb, partaj sau dintr-un alt act juridic, trecerea nu va putea fi cerută decât celor care au dobândit partea de teren pe care se făcea anterior trecerea.
(2) Când lipsa accesului este imputabilă proprietarului care pretinde trecerea, aceasta poate fi stabilită numai cu consimţământul proprietarului fondului care are acces la calea publică şi cu plata dublului despăgubirii.
carmen2010 a scris:

Oare cum ar arata tara asta cu toate gardurile retrase 60 cm pe toate limitele proprietatii? Daca veti castiga procesul, veti retrage si dvs gardul din proprie initiativa si din buna credinta?

:) Ar arata conform legii si de regula am vazut ca asa arata, adica cetatenii isi pun in fata gardului, floricele, arbusti ornamentali s.a.m.d., fara sa afecteze dreptul celuilalt proprietar, privat sau Statul roman! Daca s-ar apuca Statul roman sa aplica legea asupra acelora care fac cum ii taie capu', cu de la sine putere, ar fi un vaiet general in tara asta! Mai sunt si cazuri, nu putine, in care Statul roman incalca legea, construind strazi pe langa casele oamenilor! Locatarii acelor imobile au toate sansele sa ajunga din casa, direct in fata masinii, ce sa mai vorbim de garduri! Nu confundati gardul comun, cel care poate fi construit la limita proprietatii, cu cel care are acces la un drum! Gardul care are acces la drum poate fi construit la limita proprietatii doar cand nu afecteaza dreptul altcuiva, adica nu deranjeaza (obstructioneaza) pe nimeni! Nu este cazul meu, deoarece nu afectez dreptul nimanui! Emotional (invidia, rautatea), nu se pune!
Am citit mai multe cazuri cu spete asemanatoare, asa ca nu dialogati cu cineva care habar n-are de legi sau de cum trebuie acestea interpretate! Legea nu se interpreteaza dupa ureche. Nu vreau sa am ,,dreptatea" mea, ci incerc sa judec lucrurile echidistant si in spiritul legii, chiar daca eu sunt cel afectat de ,,rautatea" vecinilor! Sa nu-mi spuneti ca sunt buni sau nu sunt de rea credinta, ca stiu eu mai bine cum sunt! D-voastra incercati sa-mi demonstrati ca, gardul nu este o constructie, ceea ce nu este adevarat! V-am aratat deja ce scrie in DEX. Nu reinventam limba romana! Da, ,,lamuririle" care mi s-au dat sunt un pic rautacioase si, fara suparare, lipsite de profesionalism. Drumul este ,,proprietate" privata si mi-a fost obstructionat accesul cu ,,auto" la casa! Acum sa nu-mi spuneti ca drumul nu este o proprietate, ca nu va cred! In ex. mentionat, cararile care s-au dat ca si servitute, in urma unor hotarari judecatoresti, au fost date acelora care nu detin auto si aveau nevoie sa intre pe un anumit teren, nicidecum sa aiba acces cu auto la casa! Eu nu urmaresc sa daram casa nimanui, nici pe-a mea, nici pe-a altora! Conditia este sa-i chem in judecata pe toti vecinii care mi-ar putea facilita accesul catre casa. Judecatorul alege de regula solutia cea mai putin costisitoare, cea mai scurta cale catre casa si e afectat doar un proprietar, pe care va trebui sa-l despagubesc pentru reamplasarea gardului! Va rog, sunt lamurit! Am contactat un avocat! Atunci cand voi castiga procesul, va voi informa si pe d-voastra, ce si cum!
GARD (def. din DEX) = Construcție de lemn, de metal, de zidărie etc. care împrejmuiește o curte, un teren, o grădină!
Orice gard care delimiteaza o proprietate trebuie sa aiba ,,autorizatie de constructie". Gardul este o ,,constructie"!
As dori opinia avizata a unui avocat, daca se poate. Desigur, fiecare poate sa-si exprime ,,parerile" si va multumesc ptr. asta, dar eu am nevoie in momentul de fata de o opinie avizata si nu de pareri! Vecinul a turnat fundatia gardului in lipsa mea si m-am trezit cu el gata turnat! Pana la urma eu cred ca orice judecator ar intelege ca am nevoie de acces la proprietate si acesta nu-mi poate fi obstructionat de nimeni. Am scris deja ca vecinii sunt de rea credinta, terenul pe care mi-am construit casa fiind obtinut in urma unui litigiu cu acestia!
Vecinii si-au construit gardurile dupa ce mi-am construit casa! Exista drumuri de servitute si de 3,5 m, dar in cazul in care drumul coteste trebuie asigurat un arc de cerc sau o marime a drumului, astfel incat sa poti coti masina la stanga sau la dreapta. Nimeni nu are dreptul sa-ti blocheze drumul de acces la proprietate! Trebuie sa dai toti vecinii in judecata si Instanta de judecata va decide cea mai buna si economica solutie, chiar daca vecinii detin acte de proprietate, dar trebuie sa-i despagubesc pe cei afectati de decizia judecatoreasca, pentru a-si reconstrui portiunea de gard afectata de latirea drumului! Plus de asta, vecinii nu cunosc legea. Gardul construit nu e gard comun si n-aveau dreptul sa-si construiasca gardul la limita proprietatii, fiind obligati sa respecte legea( cei 60 de cm de la drum). Inteleg ca eu nu pot beneficia de cei 60 cm, deoarece nu sunt indreptatit, dar pe cei 60 de cm vecinii puteau sa-si puna panselute, dar nu aveau dreptul sa-si construiasca gard!
Nu! Vecinii mei sunt de rea credinta!