Am imprumutat unei cunostinte o suma de bani semnificativa. Am facut act notarial. Bineinteles, nu mi-a returnat banii, sunt deja doi ani intarziere.
Formulrarea actului notariul este ca individul "garanteaza cu toate bunirile lui mobile si imobile" imprumutul acordat.
Intrebarea mea este urmatoarea: daca incep urmarirea individului cu un Executor Judecatoresc si se ajunge la concluzia ca acesta nu are nimic pe numele lui, el va ramane in urmarire pana la recuperarea imprumutului sau imprumutul se prescrie? In ce masura pot solicita rudelor sale apropiate - sotie, parinti, frati, copii? Am senzatia ca individul si-a transferat bunurile rudelor si ca el este bagat pana in gat probleme financiare.
Multumesc.
Multumesc de raspuns dar am nevoie si de ceva clarificari si traduceri din limba juridica.
1. Ce reprezinta o "notificare oficiala"? Scrisoarea recomandata nu se pune caci nu sunt firma sa am arhiva, cu numar de inregistrare etc.
2. Cu vecinul ne-am inteles ... in principiu. Dar nu as vrea sa termine reparatia peste sase luni sau doi ani. As vrea un terment limita (decent, sa zicem maxim o luna). Cum fac sa impun un termen limita (decent)? Tot prin acea notificare oficiala?
3. Un alt vecin care a avut o situatie apropiata (tot cu respectvul vecin) si mi-a zis ca dupa terminarea lucrarilor in care respectivul era interesat, acesta nu a mai continuat si cu refacerea proprietatii la nivelul de dinainte.(lui i-a spart ceva acoperis pe care l-a lasat spart). Cum pot evita aceasta situatie?
4. Se poate ca solutia tehnica oferita de vecin (reprezentantul lui tehnic) sa nu fie chiar cea mai favorabila mie. As dori sa am "ultimul cuvant" in alegerea acesteia. Cum s-ar putea realiza?
Eu ma gandeam la un contract de genul celor industriale in care sa fie stipulate toate cerinte, lucrarii, limitele de responsabilitate, deadline-ul si obligatiile partilor. Nu stiu in ce masura acest contract ar avea valabilitate sau in ce conditii ar fi valabil.
Sunt proprietarul unui apartment la casa (veche). Deoarece aveam infiltratii de apa intr-un perete, l-am spart pentru reparatii.
Am constatat ca este vorba despre teava de scurgerea (spre canalizare) a apartamentului de deasupra mea, care trece prin apartamentul meu. Subliniez: teava deserveste doar apartamentul de deasupra, eu nu am nici un beneficiu. Teava este veche, corodata necesita inlocuire. Mentionez ca asa am cumparat, si eu, si vecinul.
Logic, vecinul trebuie sa suporte intreaga reparatie precum si refacerea apartamentului meu. la nivelul conditiilor anterioare (teava trece prin mijlocul unei camere, trebuie spart planseul inferior al camerei pe toata lungimea.
Ce trebuie sa fac ca sa-l oblig sa faca lucrarea si in timp util? Ce trebuie a fac sa fiu sigur ca, dupa schimbarea tevii, imi va reface si apartamentul la nivelul anterior?