avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Activitate I_S

Activitate I_S

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului meu. As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca un proces de divort intentat in Romania de unul din soti sa fie oprit sa se judece in Romania sau transferat spre judecata in alta tara EU member. Mentionez ca nici unul din soti nu are domiciliul in Romania de peste 14 ani si amandoi avem dubla cetatenie.
Multumesc mult pentru raspuns. Incerc sa-l conving dar nu vrea sa mergem la mediation aici in Irlanda, vrea doar divortul in Romania. Pot cere avocatului meu in Romania care ma reprezinta la proces sa ceara in tribunal ca noi sa mergem la mediere? Sau exista posibilitatea mediere prin email pentru ca noi nu locuim in Romania?
Multumesc mult pentru toate informatiile. Am inaintat actiune de separare legala aici in Irlanda si aici lucrurile merg mai incet si nu sunt de acord cu divort de comun acord in Romania, culpa e a sotului (adultery) si banuiesc ca daca merg inainte cu divortul de comun acord, in Romania se obtine foarte repede si nu stiu daca ma afecteaza aici. Stiu ca in Romania nu sorteaza problema casei cumparate in Irlanda si nici nu-l obliga pe tata sa tina legatura cu copiii daca nu vrea. Aici in Irlanda e obligat sa viziteze copiii si sa plateasca parte din casa in care nu mai sta dar e si pe numele lui. Din aceste motive nu as dori sa divortez in Romania pentru ca nu stiu cum si daca ma afecteaza aici.
Multumesc mult pentru raspuns. Tocmai am gasit cateva informatii aici:

[ link extern ]

Si am extras urmatorul paragraf:
CAPITOLUL II

COMPETENȚÃ

SECȚIUNEA 1

Divorț, separare de drept și anulare a căsătoriei

Articolul 3

Competență de fond

(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorțul, separarea de drept și anularea căsătoriei instanțele judecătorești din statul membru:

(a) pe teritoriul căruia se află:

- reședința obișnuită a soților sau

- ultima reședință obișnuită a soților în condițiile în care unul dintre ei încă locuiește acolo sau

- reședința obișnuită a pârâtului sau

- în caz de cerere comună, reședința obișnuită a unuia dintre soți sau

- reședința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin un an imediat înaintea introducerii cererii sau

- reședința obișnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puțin șase luni imediat înaintea introducerii cererii și în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit și al Irlandei, are "domiciliul" în acel loc;

(b) de cetățenie a celor doi soți sau, în cazul Regatului Unit și al Irlandei, statul "domiciliului" comun.

(2) În sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpretează în sensul sistemelor de drept ale Regatului Unit și Irlandei.

Noi avem domiciliul in Irlanda, tot nu imi este clar cum poate sotul sa divorteze in Romania daca noi locuim aici. Casatoria a fost incheiata in Romania dar domiciliul nu il mai avem in Romania.

Multumesc anticipat penru orice informatie.
Buna ziua, sper ca ma poate ajuta cineva aici. M-am casatorit in Romania in 1995 dar locuiesc in Irlanda de 14 ani. Sotul locuieste tot in Irlanda dar a introdus actiune de divort in Romania, doreste un divort rapid fara motivarea sentintei de divort... Avocatul meu in Irlanda a incercat sa blocheze divortul in Romania pentru ca noi avem domiciliul aici dar avocatul meu in Romania zice ca nu se poate asa ceva si ca sotul meu poate divorta in Romania chiar daca noi avem domiciliul in Irlanda si suntem si cetateni irlandezi. Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Este posibil asa ceva? Eu nu doresc sa divortez in Romania pentru ca locuiesc de 14 ani in Irlanda si nu mi se pare normal sa divortez in Romania, nu pot calatori de cate ori am data in tribunal, nu sunt de acord cu pensie alimentara platita in lei, nu stiu care e obligatia tatalui in legatura cu vizita copiilor. De asemenea el doreste sa-mi reiau numele dinaintea casatoriei, eu am aici certificat de cetatenie si pasaport irlandez pe numele dupa casatorie si doresc sa-mi tin numele dupa casatorie ca sa evit alte costuri. Apreciez orice informatie, multumesc mult.