avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces de divort intentat in Romania si transferat sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces de divort intentat in Romania si transferat sa se judece in alt stat membru EU

Multumesc pentru timpul acordat citirii mesajului meu. As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca un proces de divort intentat in Romania de unul din soti sa fie oprit sa se judece in Romania sau transferat spre judecata in alta tara EU member. Mentionez ca nici unul din soti nu are domiciliul in Romania de peste 14 ani si amandoi avem dubla cetatenie.
Cel mai recent răspuns: I_S , utilizator 01:49, 13 Septembrie 2011
Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a hotarat pe 16 iulie 2009 ca sotii care detin o dubla cetatenie comuna pot solicita divortul, la alegerea lor, la instantele oricarui stat membru ai carui cetateni sunt.

www.avocatnet.ro/content/art...
I_S a scris:

As dori sa stiu daca exista posibilitatea ca un proces de divort intentat in Romania de unul din soti sa fie oprit sa se judece in Romania sau transferat spre judecata in alta tara EU member.


Exista aceasta posibilitate, dar in urmatoarea situatie:

Daca s-au introdus DOUA cereri de divort intre aceleasi parti in fata unor instante din state membre diferite, atunci:

- Instanta mai tarziu sesizata suspenda din oficiu procedura pana se stabileste competenta primei instante sesizate.

- In cazul in care prima instanta sesizata isi stabileste competenta, instanta sesizata in al doilea rand isi declina competenta in favoarea acesteia.
(art 19 din Regulamentul 2201/2003)

In cazul dvs., banuiesc ca prima (si singura) instanta sesizata a fost instanta romana. Si aceasta ESTE competenta ca instanta de cetatenie a celor doi soti. (aveti in comun cetatenia romana). In acest caz, instanta romana este si ramane competenta sa judece cererea de divort.
Ultima modificare: Luni, 12 Septembrie 2011
romascanu, moderator
Asa este se poate vorbi si despre o eventuala declinare de competenta, atunci cand au fost introduse doua actiuni in doua state diferite... ex. colegei @romascanu....
Insa sa tinem con ju de jurisprudenta CEDO, iar aici sustin varianta @Gabrielle, deoarece e posibil ca prin alegere sa se vrea judecarea divortului la alegere...fara a motiva in vre-un fel actiunea cu privire la aceasta ;)
Multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"lex loci contractus" boghi102006 boghi102006 Va rog frumos sa-mi spuneti daca in Codul Civil se respecta sau se tine cont de regula, (cutuma) de mai sus. Daca da, atunci de ce se tergiverseaza sau se pune ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori aflati in strainatate MARINA2000 MARINA2000 BUNA ZIUA, atat sotul meu cat sie eu locuim de mai bine de 6 ani in Spania. Acum 3 ani am bagat actele de separare (dupa legea spaniola); deocamdata custodia ... (vezi toată discuția)
Divort in 2 state ale ue alfredp alfredp bune seara, in urma cu 20 de ani s-a oficiat casatoria mea in Romania cu o romanca. Dupa cativa ani ne-am stabilit in Germania unde am primit si cetatenia ... (vezi toată discuția)