avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort in 2 state ale UE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort in 2 state ale UE

bune seara,

in urma cu 20 de ani s-a oficiat casatoria mea in Romania cu o romanca. Dupa cativa ani ne-am stabilit in Germania unde am primit si cetatenia germania, asadar amandoi avem dubla cetatenie. In urma cu aproape 2 ani ea s-a mutat la noul prieten, un roman stabilit tot in Germania, iar eu am buletin CRDS in Romania. In februarie 2011 eu am depus divortul in Romania,iar primul termen de judecata a fost ianuarie 2012 unde ea nu a fost prezenta si nici nu a fost reprezentata prin avocat. Ea sustine ca nu a fost instiintata la timp (septembrie 2011) despre termenul de judecata, dar in august 2011 a depus o cerere de aminare pentru a-si angaja un avocat. Ea la randul ei a depus divortul in Germania in aprilie 2011, desi eu am instiintat-o verbal inca de la finele anului 2010 ca voi depune divortul in Romania. Copilul minor fiind la ea, pentru care platesc pensie de intretinere si programul de vizitare inca nu a fost stabilit dupa mai multe termene de judecata la instanta din Germania, ea nu vrea sa renunte la actiunea ei de divort. Va rog sa-mi spuneti care instanta este competenta pentru solutionarea divortului, eu cerind sa i se incredinteze ei custodia minorului.
Cel mai recent răspuns: alfredp , utilizator 17:53, 26 Februarie 2012
Instantele au cunostinta ( cea romana si cea germana) de faptul ca exista 2 cereri de divort in cele 2 state?
Ati efectuat vreun demers juridic in acest sens?
Sau dvs. incercati sa rezolvati problema asa doar prin discutii cu sotia dvs.?

Conform Regulamentului (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului-modificat in 2004 procedura este cea prevazuta de art 19:
In cazul in care se introduc cereri de divort, de separare de corp sau de anulare a casatoriei intre aceleasi parti in fata unor instante judecatoresti din state membre diferite, instanta sesizata in al doilea rand suspenda din oficiu procedura pana cand se stabileste competenta primei instante sesizate. In cazul in care actiuni referitoare la raspunderea parinteasca privind un copil, avand acelasi obiect si aceeasi cauza, se introduc in fata instantelor judecatoresti din state membre diferite, instanta sesizata in al doilea rand suspenda din oficiu procedura pana cand se stabileste competenta primei instante sesizate.
In cazul in care se stabileste competenta primei instante sesizate, instanta sesizata in al doilea rand isi declina competenta in favoarea acesteia. In acest caz, partea care a introdus actiunea la instanta sesizata in al doilea rand poate intenta respectiva actiune la prima instanta sesizata.

Cu alte cuvinte se pune problema invocarii exceptiilor de litispendenta , de conexitatesi si a stabilirii competentei instantei.
Cat despre competenta, asa la prima vedere pare a fi Romania daca dvs. indepliniti conditiile prev. de acelasi Regulament.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Eu recomand in cazurile de divort procedura medierii. Este rapida, ieftina, confidentiala, fara stres si mai presus de toate singura care nu afecteaza relatia dintre parti. Pentru a apela la mediere nu este necesar ca partile sa fie deja intelese. Rolul mediatorului este sa conduca partile catre un acord reciproc convenabil. In materiea dreptului familiei, cu precadere atunci cand la mijloc sunt minori, medierea este singura metoda cu beneficii pe termen lung pentru parti si mai ales pentru minori. Nicio alta rezolvare a unui litigiu nu este mai buna decat cea amiabila.
Dupa ce se incheie acordul, partile isi vor alege consensual instanta competenta pentru a consfinti acordul de mediere.
Multumesc pentru raspunsuri.

Cu sotia nu pot sa port nici un fel de descutii, pentru ca mi-a interzis prin avocata ei iar daca incerc sa comunic cu ea i-mi inchide telefonul, asa ca nu se poate nici pe cale amiabila desi amindoi dorim divortul. Ea nu doreste sa mai fie deranjata de mine nici atunci cind e vorba de copilul nostru, de aceea am renuntat la custodie dar instanta din Germania inca nu s-a pronuntat doar a stbilit cuantumul pensiei de intretinere a minorului.

Am avut hotarare judecatoreasca pentru dreptul de vizitare tot la 14 zile iar cand sotia si cel cu care traieste acum s-au simtit deranjati ca eu merg sa iau copilul la mine, a avut loc scurt si rapid un proces despre care eu nu am fost instiintat, am primit doar decizia ca se sisteaza dreptul de vizitare, spre binele copilului, motivatia lor fiind ca am sunat la usa si am trintit portiera la masina.

Instanta din Germania mi-a cerut in decembrie 2011 datele despre locurile de munca avute pina atunci pentru a se stabili compensarea pensiei intre soti si tot atunci am vazut ca ea a cerut si divortul si l-am informat pe judecator ca este deja proces de divort in Romania pe rol. Pina la acea data eu nu am fost instiintat ca exista proces de divort in Germania. Instanta din Romania a fost si ea ulterior instiintata despre acest fapt. Eu am instiintat avocatii care la randul lor urmau sa aduca la cunostinta judecatoriilor acest aspect.

Cert este ca vineri am fost somat sau mai bine zis amenintat de instanta din Germania, ca daca nu le prezint toate detaliile privind locurile mele anterioare de munca ma vor amenda cu pina la 25000 euro sau ma vor priva de libertate pina la 6 luni. Desi in la inceputul lui ianuarie au primit detaliile la perioada lucrata in Germania, acum cer si locurile de munca avute in Romania de la varsta de 17 ani. Avocata sotiei sustine ca indiferent de sentinta data de instanta din Romania, ea nu vrea renunte la procesul din Germania deoarece a fost instiintata prea tirziu (septembrie 2011), si ea a depus deja dosarul in aprilie. Vad ca instanta din Gemania nici nu a luat in calcul data la care eu am depus cererea de divort si ca pina in decembrie 2011 eu nici nu am fost instiintat despre aceasta.

Ce i-mi ramine de facut si cui sa ma adresez?


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate divort in 2 tari in acelasi timp? tatageorge tatageorge Buna seara Sunt in Romania si am deschis proces de divort aici. Sotia (cetatenie romana) este in Spania si vrea sa deschida procesul de divort acolo. Este ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori aflati in strainatate MARINA2000 MARINA2000 BUNA ZIUA, atat sotul meu cat sie eu locuim de mai bine de 6 ani in Spania. Acum 3 ani am bagat actele de separare (dupa legea spaniola); deocamdata custodia ... (vezi toată discuția)
Urat proces de divort cristinagrig cristinagrig Eu si sotul meu suntem in divort.Eu am deschis procesul in Spania,unde locuim amandoi si la o luna de la depunerea cererii mele a depus si el in Romania.In ... (vezi toată discuția)