Eu si sotul meu suntem in divort.Eu am deschis procesul in Spania,unde locuim amandoi si la o luna de la depunerea cererii mele a depus si el in Romania.In chemarea lui in judecata invoca,ca si motiv de divort faptul ca eu as fi practicat prostitutia,lucru total neadevarat si indignant ptr mine#-o.Intrebarea mea este,eu avand probe ca pe toata durata sederii mele aici,in Spania,am lucrat,el neavand nici o dovada ptr a demonstra cele spuse,il pot da in judecata ptr calomnie?El inceraca sa aduca cele mai grave si injositoare acuzatii pentru a aparea eu ca mama imorala si asa crescandu-i sansele de a obtine custodia fetitei noastre in varsta de 2 ani.Va multumesc anticipat.
Dupa parerea mea nu va raspunde pt calomnie.Aveti dreptul de a va apara si a dovedi cu ce va ocupati in Spania.
Si el daca nu dovedeste degeaba sustine...
Angajati avocat care sa va reprezintele interesele in fata instantei din Romania.
Avand in vedere ca s-au introdus 2 cereri de divort, in state membre diferite va trebui solicitata declinarea competentei in Spania dupa ce veti face dovada prin intermediul aparatorului dvs. a sesizarii anterioare de catre dvs. a instantei spaniole.
Este necesara astfel imputernicirea avocatului printr-o procura speciala si inmanarea dovezilor privind resedinta pe teritoriul statului spaniol.
Este necesara efectuarea acestei proceduri avand in vedere pe de o parte ca se incearca discreditarea dvs. in calitate de mama si obtinerea incredintarii minorului in aceasta modalitate, iar pe de alta parte exista posibilitatea sa se obtina practic 2 hotarari contradictorii in 2 state diferite.
Art.19 -Litispendenta si actiuni conexe
(1) In cazul in care se introduc cereri de divort, de separare de drept sau de anulare a casatoriei intre aceleasi parti in fata unor instante judecatoresti din state membre diferite, instanta sesizata in al doilea rand suspenda din oficiu procedura pana cand se stabileste competenta primei instante sesizate.
(2) In cazul in care actiuni referitoare la raspunderea parinteasca privind un copil, avand acelasi obiect si aceeasi cauza, se introduc in fata instantelor judecatoresti din state membre diferite, instanta sesizata in al doilea rand suspenda din oficiu procedura pana cand se stabileste competenta primei instante sesizate.
(3) In cazul in care se stabileste competenta primei instante sesizate, instanta sesizata in al doilea rand isi declina competenta in favoarea acesteia.
In acest caz, partea care a introdus actiunea la instanta sesizata in al doilea rand poate intenta respectiva actiune la prima instanta sesizata.
Angajati avocat.