BUNA ZIUA,
atat sotul meu cat sie eu locuim de mai bine de 6 ani in Spania. Acum 3 ani am bagat actele de separare (dupa legea spaniola); deocamdata custodia minorei o am eu dar nu exista sentinta definitiva de separare. Sotul meu a depus cerere de divort si in Romania; eu am cerut respingerea cererii de divort sau suspendarea procesului pana ce se pronunta Judecatoria spaniola. Acum astept sa vad ce se hotaraste in Romania. Sotul cere custodia minorei depunand la dosar o ancheta sociala din Spania ce nu s-a facut legal. As dori sa stiu ce modalitati exista de cererea a anchetei sociala ptr minori ce se afla in strainatate si cum trebuie sa se procedeze la citarea romanilor in strainatate. In Spania este ilegal sa se inmaneze o ancheta sociala celui interesat; se trimite direct Judecatorului si as dori sa stiu cum se procedeaza in Romania. As mai dori sa stiu daca toate actele ce vin din Spania nu ar trebui sa contina APOSTILLA DE LA HAGA
VA MULTUMESC ANTICIPAT
Ancheta sociala dispusa in dosarul de divort deschis in Romania se realizeaza prin Comisie Rogatorie Internationala prin Ministerul Justitiei. In acest caz nu este nevoie de apostila
Litispendenta si actiuni conexe (1) In cazul in care se introduc cereri de divort, de separare de drept sau de anulare a casatoriei intre aceleasi parti in fata unor instante judecatoresti din state membre diferite, instanta sesizata in al doilea rand suspenda din oficiu procedura pana cand se stabileste competenta primei instante sesizate.
(2) In cazul in care actiuni referitoare la raspunderea parinteasca privind un copil, avand acelasi obiect si aceeasi cauza, se introduc in fata instantelor judecatoresti din state membre diferite, instanta sesizata in al doilea rand suspenda din oficiu procedura pana cand se stabileste competenta primei instante sesizate.
(3) In cazul in care se stabileste competenta primei instante sesizate, instanta sesizata in al doilea rand isi declina competenta in favoarea acesteia.
In acest caz, partea care a introdus actiunea la instanta sesizata in al doilea rand poate intenta respectiva actiune la prima instanta sesizata.