avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... \"LEX LOCI CONTRACTUS\"
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

"LEX LOCI CONTRACTUS"

Va rog frumos sa-mi spuneti daca in Codul Civil se respecta sau se tine cont de regula, (cutuma) de mai sus. Daca da, atunci de ce se tergiverseaza sau se pune in discutie pronuntarea unei sentinte de divort la o casatorie incheiata in Romania. In acelasi timp de ce se iau in considerare cereri privind custodia copiilor formulate in alt stat de cat cel in care s-au nascut copiii. Cred ca stiti la ce speta ma refer (cea care ocupa pagini intregi de ziare, si timpi de emisie importanti la mai toate televiziunile.)
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 23:09, 7 Noiembrie 2011
Legea locului se aplica in parte. Codul de procedura spune ca procesul se deschide la ultimul domiciliu comun sau in cazul in care nu a existat la domiciliul paratului. Avand in vedere ca a existat un ultim domiciliu comun in teritoriile extra-continentale ale Frantei (stat UE) si faptul ca deja se deschisese acolo o actiune in divort instanta romana a considerat ca nu este de competenta ei sa judece cauza ci a instantei franceze (stat UE, atentie la regulamentele Europene in domeniu).

Cititi Regulamentului (CE) nr. 2201/2003
Ce treaba are "lex loci contractus" cu COMPETENTA in materie de divort!?! :-/

(by the way: habar n-am la ce speta va referiti pentru ca de multa vreme televizorul meu e doar un obiect de decor de pe care sterg cu evlavie praful)


Regulament nr. 2201 din 27/11/2003
Publicat in Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 338 din 23/12/2003

privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000

Articolul 3
Competenţă generală

(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici;
(b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul "domiciliului" comun.

boghi102006 a scris:

de ce se iau in considerare cereri privind custodia copiilor formulate in alt stat de cat cel in care s-au nascut copiii.


Banuiesc ca din princina asta:
(lasand la o parte faptul ca nu se determina competenta in raport de locul nasterii)

Articolul 19
Litispendenţă şi acţiuni conexe

(1) În cazul în care se introduc cereri de divorţ, de separare de drept sau de anulare a căsătoriei între aceleaşi părţi în faţa unor instanţe din state membre diferite, instanţa sesizată în al doilea rând suspendă din oficiu procedura până când se stabileşte competenţa primei instanţe sesizate.
(2) În cazul în care acţiuni referitoare la răspunderea părintească privind un copil, având acelaşi obiect şi aceeaşi cauză, se introduc în faţa instanţelor din state membre, instanţa sesizată în al doilea rând suspendă din oficiu procedura până când se stabileşte competenţa primei instanţe sesizate.
(3) În cazul în care se stabileşte competenţa primei instanţe sesizate, instanţa sesizată în al doilea rând îşi declină competenţa în favoarea acesteia.
În acest caz, partea care a introdus acţiunea la instanţa sesizată în al doilea rând poate intenta respectiva acţiune la prima instanţă sesizată.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort intre doi cetateni romani cu domiciliu in germania savulea savulea Buna ziua, Suntem un cuplu de cetateni romani cu domiciliul in Germania care doresc sa divorteze amiabil. Nu avem copii, Nu avem proprietati sau alte bunuri ... (vezi toată discuția)
Pot alege ca procesul de divort sa se tina in romania? lucianlucian lucianlucian Suntem cetateni romani, casatoria a fost oficiata in Romania iar dupa un an de zile am plecat spre Spania amandoi. Dupa 7 ani de zile, au aparut mari probleme ... (vezi toată discuția)
Divort faneduru74 faneduru74 Doi cetateni italieni casatoriti in Italia, care au locuit pana acum cateva luni in Romania vor sa divorteze. Pot introduce actiunea de divort in Romania ? (vezi toată discuția)