Sunt in Romania si am deschis proces de divort aici. Sotia (cetatenie romana) este in Spania si vrea sa deschida procesul de divort acolo. Este posibil sa existe acelasi proces in 2 tari? Sau am prioritate fiind cetatean roman, avand in vedere ca ne-am casatorit in Romania si nu doresc proces in alta tara, chiar daca si eu sunt rezident spaniol. Ce poate sa faca ea? Multumesc
Eu nu as vrea ca procesul sa fie facut in Spania. Stiu prieteni care nu s-au prezentat la proces in Spania si s-a judecat cazul in lipsa. El trebuie sa plateasca pensie alimentara de 700-800 euro. Banii acesti nun stiu in cate luni se castiga in Romania. Poate sa deschida proces in Spania?
Regulamentele comunitare europene in materie de divort stabilesc urmatoarele:
art. 19 prevede:
„In cazul in care se introduc cereri de divort, de separare de corp sau de anulare a casatoriei intre aceleasi parti in fata unor instante judecatoresti din state membre diferite, instanta sesizata in al doilea rand suspenda din oficiu procedura pana cand se stabileste competenta primei instante sesizate. In cazul in care actiuni referitoare la raspunderea parinteasca privind un copil, avand acelasi obiect si aceeasi cauza, se introduc in fata instantelor judecatoresti din state membre diferite, instanta sesizata in al doilea rand suspenda din oficiu procedura pana cand se stabileste competenta primei instante sesizate. In cazul in care se stabileste competenta primei instante sesizate, instanta sesizata in al doilea rand isi declina competenta in favoarea acesteia. In acest caz, partea care a introdus actiunea la instanta sesizata in al doilea rand poate intenta respectiva actiune la prima instanta sesizata.”