avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Activitate Diana89

Activitate Diana89

Discuție neplata creanta
Buna ziua!
Este posibil ca , in urma contractarii unui credit in 2005, debitorul sa fie executat silit pentru neexecutarea obligatiei? Dupa Codul Civil, termenul de prescriptie este de 3 ani de la data trimiterii unei somatii de plata. Pe de alta parte, Banca X, in calitate de creditor, a vandut creanta unei societati de recuperare creante in 2009, iar actualmente debitorul este anuntat si amenintat telefonic de neplata creantei.
Ce se poate face in acest caz din punct de vedere juridic? Se merge pe termenul de prescriptie si ca urmare, debitorul nu mai poate fi obligat sa plateasca?
Va multumesc!
Va multumesc pentru explicatii.
Multumesc, pt a fi mai explicita voi reda pe scurt firul intamplarilor.
In martie 2010, cetateanului X i-a fost suspendat permisul pt o luna ca urmare a depasirii unui camion ce circula cu viteza de max 2km/h intr-o zona in care depasirea era interzisa dar nu erau marcaje, semne, intrucat el a iesit de pe o straduta care dadea in strada principala exact la mijlocul distantei dintre semnele cu depasire interzisa.Fiind convins ca va avea castig de cauza, a facut contestatie la Judecatoria Comunei Cornetu, Judetul Ilfov.
La prima infatisare, cauza s-a amanat pentru 6 luni, dat fiind desfiintarea completului de judecata si promovarea d-nei judecator la Tribunalul Bucuresti.
La a 2a infatisare s-a obtinut o alta amanare, pentru 3 luni, deoarece martorul Y nu a putut fi prezent din cauza unor probleme de sanatate.
Pe 22.03.2011, X si Y s-au prezentat la proces, dar nefiind informati in legatura cu posibilitatea lui X de a fi reprezentat in instanta, si nestiind scopul pentru care acesta a fost intrebat daca are martori, a raspuns negativ, desi dosarul inaintat catre instanta cuprindea si declaratia prin care se mentiona ca avea un martor.
Instanta s-a pronuntat , respingand plangerea ca neintemeiata, decizia fiind irevocabila.

Va invederez faptul ca lui X i s-a incalcat dreptul la aparare reglementat in art 6 C.proc.penal, dna presedinte neintrebandu-l daca se poate apara singur in instanta sau daca are nevoie de reprezentare. Totodata, nici X si nici Y nu au fost citati, acestora comunicandu-li-se verbal data infatisarii.

Cum trebuie actionat in situatia de fata? Poate X sa faca recurs impotriva hotararii pronuntate de Judecatoria Cornetu?

Citisem pe forum ca, odata cu adoptarea legii "micii reforme", pv de contraventie nu mai poate fi atacat cu recurs in termen de 15 zile, decizia instantei de fond fiind irevocabila. Ce se intampla daca procesul a inceput in luna septembrie 2010, se aplica legea noua-"mica reforma"intrata in vigoare in dec 2010-, sau se pune in discutie efectul retroactiv al legii?
va multumesc.