avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Mai pot promova recurs impotriva hotararii pronuntate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Mai pot promova recurs impotriva hotararii pronuntate de judecatorie?

Citisem pe forum ca, odata cu adoptarea legii "micii reforme", pv de contraventie nu mai poate fi atacat cu recurs in termen de 15 zile, decizia instantei de fond fiind irevocabila. Ce se intampla daca procesul a inceput in luna septembrie 2010, se aplica legea noua-"mica reforma"intrata in vigoare in dec 2010-, sau se pune in discutie efectul retroactiv al legii?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: XBASer , utilizator 10:03, 8 Aprilie 2011
nu, nu este vorba aici despre aplicarea principiului retoactivitatii, raminind astfel , hotarirea data de instanta de fond , irevocabila.
Multumesc, pt a fi mai explicita voi reda pe scurt firul intamplarilor.
In martie 2010, cetateanului X i-a fost suspendat permisul pt o luna ca urmare a depasirii unui camion ce circula cu viteza de max 2km/h intr-o zona in care depasirea era interzisa dar nu erau marcaje, semne, intrucat el a iesit de pe o straduta care dadea in strada principala exact la mijlocul distantei dintre semnele cu depasire interzisa.Fiind convins ca va avea castig de cauza, a facut contestatie la Judecatoria Comunei Cornetu, Judetul Ilfov.
La prima infatisare, cauza s-a amanat pentru 6 luni, dat fiind desfiintarea completului de judecata si promovarea d-nei judecator la Tribunalul Bucuresti.
La a 2a infatisare s-a obtinut o alta amanare, pentru 3 luni, deoarece martorul Y nu a putut fi prezent din cauza unor probleme de sanatate.
Pe 22.03.2011, X si Y s-au prezentat la proces, dar nefiind informati in legatura cu posibilitatea lui X de a fi reprezentat in instanta, si nestiind scopul pentru care acesta a fost intrebat daca are martori, a raspuns negativ, desi dosarul inaintat catre instanta cuprindea si declaratia prin care se mentiona ca avea un martor.
Instanta s-a pronuntat , respingand plangerea ca neintemeiata, decizia fiind irevocabila.

Va invederez faptul ca lui X i s-a incalcat dreptul la aparare reglementat in art 6 C.proc.penal, dna presedinte neintrebandu-l daca se poate apara singur in instanta sau daca are nevoie de reprezentare. Totodata, nici X si nici Y nu au fost citati, acestora comunicandu-li-se verbal data infatisarii.

Cum trebuie actionat in situatia de fata? Poate X sa faca recurs impotriva hotararii pronuntate de Judecatoria Cornetu?

Nu are importanta cand a fost introdusa actiunea pe rolul instantei. Daca hotararea a fost pronuntata dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010, este irevocabila.

Dvs. ati auzit (sau ati discutat) despre cele doua principii care guverneaza aplicarea legii in timp, respectiv principiul neretroactivitatii legii civile noi si principiul aplicarii imediate a legii civile noi.

Principiul aplicarii imediate a legii civile noi este regula de drept potrivit careia, de indata ce a fost adoptata, legea civila noua se aplica tuturor situatiilor aparute dupa intrarea ei in vigoare. Acest principiu nu este consacrat din punct de vedere legislativ, el rezultand din principiul neretroactivitatii legii.

Legea nr. 202/2010 nu se aplica retroactiv si este de imediata aplicare. Nu pot exista exceptii. O hotarare judecatoreasca irevocabila nu mai poate fi atacata decat cu contestatie in anulare sau revizuire, cai de atac extraordinare reglementate prin art. 317 - art. 328 Cod procedura civila.

Motivele promovarii uneia dintre cele doua cai extraordinare de atac sunt strict si limitativ prevazute in Codul de procedura civila. Art. 6 Cod procedura penala nu poate fi invocat intr-o cauza civila, iar X si Y aveau termen in cunostinta, prin urmare nu mai era necesara citarea lor.
Va multumesc pentru explicatii.
Destul de expliciti ati fost domnilor avocati insa eu ma uit pe Tribunalul Bucuresti, sectiunea dosare si vad ca sunt recursuri garla, deschise chiar azi (ma rog, ieri), 4.04.2011, pt anulare proces verbal de contraventie. Cum poate fi explicat acest lucru? Asta in primul rand iar in al doilea rand...contravine art 13 din CEDO.
e o tampenie sa nu mai poti face recurs, pt ca in general cazurile de amenzi rutiere se dau celor la inceput de cariera, unii neavand permis de conducere. Cum poate un judecator sa judece astfel de cazuri? Raspunsul evident: ce spune politistul aia ramane, adica daca el are chef sa sanctioneze, e in contraventional, il doare n... de probe. In fine, deja intru in altceva, ideea principala e cum de sunt recursuri inca? sau au fost asa acceptate iar la primul termen se resping? ca nu inteleg

Alte discuții în legătură

Hotarare judecatoreasca necomunicata rebell74 rebell74 In 26-05-2010 am depus la judecatoria sect 2 o contestatie impotriva unui proces verbal de contraventie intocmit de un agent al DGPMB Brigada de politie ... (vezi toată discuția)
Recurs sau contestatie in anulare? stefan_dumitru_m stefan_dumitru_m am fost rugat de un prieten sa-l ajut cu o problema..si as avea nevoie de un sfat:D. lucrurile stau cam asa: fiind sanctionat pentru trecere la nivel de cale ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva unei hotarari judecatoresti marin_catalin marin_catalin unde pot depune un recurs la o hotarare judecatoreasca? am avut in 2011 un proces cu IPJ (implicat fiind si un intervenient) privind o contestatie a unui PV ... (vezi toată discuția)