avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recurs sau contestatie in anulare?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recurs sau contestatie in anulare?

am fost rugat de un prieten sa-l ajut cu o problema..si as avea nevoie de un sfat:D. lucrurile stau cam asa: fiind sanctionat pentru trecere la nivel de cale ferata, ia fost aplicata o sanctiune contraventionala si masura administrativa de retinere a permisului de conducere; a facut plangere, si-a recuperat permisul cu certificat de grefa, de la politie..si a asteptat sa fie citat de catre judecatorie. Problema este ca nici el, cat si martorul propus prin plangere nu au fost citati, nu au primit nici un act procedural (intampinare de ex.), ci doar au primit in data de 23 dec 2010 sentinta prin care era respinsa plangerea formulata initial. sentinta a fost pronuntata la data de 18.10.2010, fiind
definitiva. cu recurs in 15 zile de la comunicare.
. inteleg acum ca in baza noilor prevederi ale legii 202/2010 nu ar mai avea cum sa faca recurs. va rog sa-mi confirmati ..sau nu acest fapt. Mai mult ca sigur nu va putea face recurs, dar poate face contestatie in anulare, in baza art. 317(1),1. dat fiind faptul ca nu a primit absolut nici o citatie, atat reclamantul cat si martorul propus? care este procedura, care sunt sansele, si..poate amicul meu circula in continuare cu permisul daca este posibila o asemenea actiune? actiunea suspenda (cum era cazul in prima faza -a judecatii) executarea amenzii si a sanctiunilor complementare - obligatia predarii permisului de conducere? va multumesc mult !!!=D>
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:07, 28 Decembrie 2010
Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac şi ea nu poate fi promovatîă înaintea recursului. Asadar să nu vă muşte şarpele să faceţi contestaţie în anulare fără a parcurge calea dee atac a recursului că sunteţi pierdut. Deci promovaţi recursul în termenuil de 15 zile de la data data comunicării sentinţei de la instanţa de fond. Aveţi grijă să-l motivaţi in acelaşi termen de 15 zile.
Baftă.
ok, am inteles...problema in care eram nelamurit este ca Legea 202/2010 nu mai da posibilitatea sa faci recurs in astfel de cazuri(spete ce tin de regimul rutier), sentintele pronuntate conform acestei legi sunt definitive., fara a mai putea fi supuse recursului..deci..cum fac ? fac recurs, mi-l respinge si apoi contestatie in anulare?
Dacă litigiul a fost înregistrat înainte de promulgarea legii micii reforme, el s-a judecat după legea veche. Deci sentinţa s-a pronunţat cu recurs, atunci faceţi recurs.
va multumesc mult pentru promtitudine=D>=D>=D>, am sa mai insist pe capitolul de aplicare in timp a legilor :D (pana atunci am un 4:">)
Daca hotararea a fost pronuntata anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 202/2010, respectiv anterior datei de 25.11.2010, aceasta poate fi atacata cu recurs. Hotararile pronuntate in aceasta materie (Codul rutier) dupa aceasta data, sunt irevocabile. ;)

Alte discuții în legătură

Respingere apel contestatie proces verbal contraventie Gabriel ROTARU Gabriel ROTARU Buna seara Va rog sa-mi spuneti daca am primt hotararea de respingere al apelului in cat timp trebuie sa predau permisul de la data comunicarii inscrise pe ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis faleza faleza am dus permisul la politie in vederea suspendarii,si mi-au dat inca 30 de zile pentru ca am depasit termenul de 15 zile de la data procesului desi in ziua in ... (vezi toată discuția)
Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea? kosmin_2010 kosmin_2010 Un Proces Verbal intocmit de IPJ [Editat] pentru viteza, Eu sincer nu aveam viteza aia, aveam cam cu 10-15 km mai putin care imi salveaza permisul . Instanta ... (vezi toată discuția)