Buna! Acum 5 ani, tatal meu, a fost angajat de un concern italian(cu sediul si activitatea in Italia) prin intermediul unei firme intermediare (firma infiintata in Italia dar cu patronat roman). Referitor la salariu angajatorul i-a dat ceva in plus material, pentru un contract ceva mai mic(legal). Cu cateva luni in urma, firma italiana a decis sa incheie colaborarea cu firma intermediara si implicit cu angajatii proveniti de la aceasta firma(firma intermediara de la care isi lua tatal meu salariul, de mentionat plata se facea pe card). Nu a primit nici bani pe concediu, nici vreun beneficiu dupa desfacerea contractului si spre stupoarea lui, incercand sa-si faca actele de somajul acordat de statul italian, nu avea platite decat 42 saptamani in tot acest timp iar din ce raspunsuri a primit pe la institutiile abilitate italiene pentru acordarea somajului e nevoie de 52 de saptamani. Angajatorul a parut de buna credinta si a tot spus ca-i va plati saptamanile lipsa dar se pare ca nu s-a tinut de cuvant.
Acum Intrebarile ar fi urmatoarele:
-Cum s-ar putea solutiona aceasta problema?!
-Ar trebui sa apelez la un avocat?!(si daca da, trebuie sa poata profesa in italia?!)
-Ce repercursiuni legale ar fi pentru angajator si respectiv pentru tatal meu?!
-Se accepta orice sfat, critica, sugestie
Si multumesc anticipat pentru interesul acordat acestui subiect.
Buna, m-am angajat acum cateva luni la o firma, initial programul era 9-17 dar era "flexibil" in sensul ca daca stateam peste program, a 2a, a 3a zi puteam sa-mi iau liber pt recuperarea orelor. Ulterior, flexibilitatea s-a dus doar pe timpul meu liber iar recuperarea a cam disparut in sensul ca plecam la 6-7 si ajungeam la 00:00 01:00 pe-acasa, plus ca nu eram pontat cu ore suplimentare chiar daca in contract e scris ca orele suplimentare sunt compensate cu ore libere platite. Promisiunea initiala a fost ca primele 3 luni o sa ma treaca in contract cu minimul pe economie dar el imi da 1200 RON, zis si facut, doar ca s-au cam terminat acele 3 luni iar omul imi cauta nod in papura, cred eu ori pentru a nu cere ce mi se cuvinte ori pentru a-mi da singur demisia. Contractul a fost semnat pe finalul lunii decembrie 2010 deci nu cred ca mi s-a emis carte de munca ci doar contract de munca. Intrebarile mele ce as putea face in situatia de fata? si Daca mi-as da demisia si nu as veni la cele 15 zile de preaviz care ar putea fi urmarile?