avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Activitate ktalin2002

Activitate ktalin2002

Buna ziua,

Mda.....in situatia mea terenul este evaluat mai mult decat creditul solicitat, in legatura cu creditul pentru construire de locuinta, cand am facut eu simulari la banci se putea construii in regie proprie la aceleasi costuri de creditare ca "prima casa" (nu mai stiu daca si "prima casa"), oricum bancile erau garanti,bancpost,bcr unde va puteti interesa.
Este adevarat, aveti multe de facut pana a putea contracta un astfel de credit si probabil ca vor fi foarte diferite creditele de atunci.
Cativa pasi pana la obtinerea A.C.:
1 Certificat de urbanism (eu a trebuit sa fac si PUD)
2 Studiul geotehnic
3 Proiecte de arhitectura,rezistenta,instalatii,calcul "G" la cerinta D.T.A.C.
4 Avize mediu,romtelecom,gaze,salubritate,enel,mediu,etc.
5 Taxe AC si OAR
apoi: PT+DDE, deviz de lucrari si materiale, contractare firma constructii, bani pentru a demara lucrarile (vor fi virati apoi de banca in contul dumneavoastra)
La mine au trecut 10 luni pana acum (cu PUD), cand astept sa apara autorizatia de construire, in conditiile in care construiesc intr-un sector ce isi respecta termenele de emitere ale documentelor.

Va doresc succes,
1.Exista acest tip de credit pentru construirea de locuinta in regie proprie (nu ma stiu daca si "prima casa") in care iti deconteaza o parte din bani banca in baza unor pontaje iar cealalta in baza facturilor.
2.La constructia prin firma mai este nevoie si de asigurarea lucrarilor,garantie de buna executie ce au un procent destul de insemnat din valoarea lucrarilor.

Concluzie: Mi-am pus aceleasi intrebari ca si dumneavoastra in urma cu 3-4 luni si ajunsesem la 3 solutii:
a.firma si toate cheltuielile/garantiile ce decurg si verifica banca etapele construirii.
b.regie proprie, platesti tva pentru o buna parte din suma imprumutata si verifica banca etapele construirii.
c.nevoi personale cu ipoteca pe teren si nu verifica nimeni etapele construirii, bani sunt in mana, nu in cont si nu esti conditionat de prezentarea facturii.

P.S. La firma : microintreprindere sau nu, impozit 3% pe venit sau nu, platitoare de tva sau nu, ideea este ca tva-ul este o suma semnificativa ce trebuie dedusa iar in urma impozitului reinvestit va veti alege cu niste bunuri de acei bani.-consultati un contabil/economist in acest caz pentru un calcul exact, nu imi mai amintesc exact toate detaliile dar stiu ca eu am renuntat rapid la idee.(juristul era pentru legalitatea ipotecarii)

Va doresc succes
Sau credit de nevoi personale cu ipoteca pe teren, cu dobanda foarte apropiata de "prima casa" si fara conditionari de eliberarea banilor de prezentarea unei facturi (cu tva).
In legatura cu firma...., nu sunt jurist/contabil dar cred ca sunt multe de discutat pe aceasta tema, (tva, contributii, impozit pe profit/venit) sau eventualul cumparator.

O seara buna,
Va multumesc pentru raspuns, ideea este ca la mine in contractul nesemnat figureaza "interdictie de construire" si atat, fara nicio referire la constructie, acordul bancii, ipoteca constructiei,etc. (la asigurari scrie in general nu concret), in conditiile in care se cunoaste scopul creditului.
Banca ma informeaza ca "nu vor fi probleme cu obtinerea acordului bancii" dar in contract nu se mentioneaza chestiunea asta.
Drept urmare in conditiile contractuale oferite de banca, voi construi si banca este libera sa ia orice decizie la momentul ipotecarii constructiei, inclusiv alte conditii in contractul de ipoteca pe care nu le pot refuza (inspectia imobilului la 30 zile, evaluare la 3 luni, etc.)
Mda...., mie imi place sa fie la fel de clar contractul si pentru mine cum este si pentru banca, ca altfel nu-l pot respecta si daca banca nu-mi ofera toate garantiile ca imi va permite sa locuiesc legal in casa construita (receptie, racorduri la utilitati, intabulare, ipoteca, cadastru) nu pot risca in speranta ca banca va accepta si nu va conditiona suplimentar aceste etape.
Apropo, de la depunerea dosarului de credit si pana acum am primit "verbal" informarile:
1. aveti voie sa construiti
2. punem interdictie dar va dam acordul cand apare autorizatia
3. merge si fara acordul nostru
ca in contractul de credit sa apara interdictie de construire si atat fara nimic altceva.

Va multumesc si astept sugestii pentru a putea avea certitudinea in baza contractului ca banca se obliga sa imi ofere acordul la toate etapele pana voi locuii in casa.
1. Se cere extrasul de carte funciara unde se va vedea ca nu este liber de sarcini si se va cere acordul bancii.
2. Interdictie de construire inseamna ca pot construi?
3. Ipoteca pe constructie e una asigurarea e alta, legea e altceva.
In alta ordine de idei garantez cu terenul,ipotechez constructia, cade casa cer eu despagubiri de la sigurator ca eu am platit constructia, in cazul in care nu respect legea referitor la asigurare eu sunt raspunzator, in cazul in care cade constructia, banca ramane cu garantia.
4. Evident ca am terminat cu succes 4 credite si nu am auzit de asa ceva, una este sa ma oblig sa anunt banca cu privire la orice schimbare survenita cu locul de munca si alta sa ma oblig sa gasesc in termen de 30 de zile un job cu cel putin acelasi salariu. NU ESTE O PRACTICA, m-am interesat si la alte banci.

Indiferent de ceea ce spuneti dumneavoastra despre "asazisi" avocati si "sfatuitori", vreau sa va informez ca am primit aceleasi precizari si de la notari si de la cunostinte in domeniu si de la alte banci. (intrebati la banc post, brd, garanti, unicredit)

La urma urmei de ce refuza banca sa de acord de construire? ca asa am fost informat, DE CE?, daca nu solicita primaria il solicit eu. Ce motiv ar avea sa nu-l acorde?, iar despre obligatia de a lucra in aceleasi conditii salariale......sunt curios daca exista cineva care are certitudinea ca peste 15, 20, 30 de ani va avea cel putin acelasi venit ca acum.

O zi buna Doamna consilier juridic, dar la conditiile 1 si 4 nu pot renunta in conditiile date.
P.S. Daca primele puncte le-am citit cu interes, "evidentul" de la punctul 4 ma face sa cred ca sunteti partinitoare, in conditiile in care reactiile de pana acum au fost cel mult de mirare.
Buna ziua,

Intentionez sa semnez un contract de credit de nevoi personale cu ipoteca pentru construirea unei case iar din contractul si lamuririle bancii rezulta mai multe intrebari decat raspunsuri:
1) Banca m-a informat ca va figura o interdictie de construire iar eu pot construi fara acordul bancii intrucat autorizatia de construire ce urmeaza sa o obtin in urmatoarele 2-3 saptamani a fost solicitata inainte de semnarea contractului. Este adevarat ca pot construi cu interdictia in vigoare?
2) Banca m-a informat ca la aparitia autorizatiei de construire o voi inscrie in cartea funciara dar interdictia va ramane in vigoare iar la finalizarea constructiei voi intabula si ipoteca constructia. Pot face aceste demersuri cu interdictia de construire in vigoare si fara acordul bancii?
3) Banca ma obliga sa asigur viitoarea constructie cu toate ca ipoteca pe teren constituie garantia creditului, este normal acest fapt?
4) Este o practica in contractele de creditare sa ma oblige sa aduc dovada unui venit cel putin egal cu cel dinainte in 30 zile in cazul incetarii activitatii la actualul loc de munca?
Va multumesc.