Intentionez sa semnez un contract de credit de nevoi personale cu ipoteca pentru construirea unei case iar din contractul si lamuririle bancii rezulta mai multe intrebari decat raspunsuri:
1) Banca m-a informat ca va figura o interdictie de construire iar eu pot construi fara acordul bancii intrucat autorizatia de construire ce urmeaza sa o obtin in urmatoarele 2-3 saptamani a fost solicitata inainte de semnarea contractului. Este adevarat ca pot construi cu interdictia in vigoare?
2) Banca m-a informat ca la aparitia autorizatiei de construire o voi inscrie in cartea funciara dar interdictia va ramane in vigoare iar la finalizarea constructiei voi intabula si ipoteca constructia. Pot face aceste demersuri cu interdictia de construire in vigoare si fara acordul bancii?
3) Banca ma obliga sa asigur viitoarea constructie cu toate ca ipoteca pe teren constituie garantia creditului, este normal acest fapt?
4) Este o practica in contractele de creditare sa ma oblige sa aduc dovada unui venit cel putin egal cu cel dinainte in 30 zile in cazul incetarii activitatii la actualul loc de munca?
Va multumesc.
Cate banci atatea practici. Din pacate nu toate cerintele sau clauzele contractuale din contractul de credit sunt legale sau cel putin sunt la limita legii. Dar banca impune astfel de cerinte pentru ca este pe o pozitie mai puternica decat clientul.
La ce probleme ati ridicat, ar fi indicat sa mai consultati si ofertele altor banci. Punctual:
1. daca este interdictie de construire, nu aveti dreptul sa construiti pe acel teren. Nici banca nu are interes sa instituie o astfel de interdictie daca cunoaste destinatia creditului. Cel putin sa introduceti in contract o clauza prin care banca sa declare ca cunoaste ca aveti autorizatia si este de acord cu ridicarea constructiei;
2. va trebui sa obtineti tot timpul acordul bancii.
3. banca isi ia masuri de siguranta dar nu poate sa impuna acest lucru.
4. nu dar banca isi ia masuri de siguiranta pentru restituirea creditului.
Ar fi bine sa studiati cu atentiei si situatiile in care banca poate considera neexecutare a contractului din partea Dvs. si poate gasiti raspunsuri si la intrebarile de mai sus.
Succes!
Nu, nu puteti legal construi cu acea interdictie.
Solicitati neaparat acordul bancii pentru acea constructie.
Oricum bancii ii convine, are terenul ipotecat si prin constructie ii maresti valoarea.
O discutie foarte interesanta, in care veti gasi si raspunsul la intrebarea dvs. (este foarte bine daca nu ati semnat contractul cu banca, deocamdata....), gasiti aici: www.avocatnet.ro/content/for...
1. Se cere extrasul de carte funciara unde se va vedea ca nu este liber de sarcini si se va cere acordul bancii.
2. Interdictie de construire inseamna ca pot construi?
3. Ipoteca pe constructie e una asigurarea e alta, legea e altceva.
In alta ordine de idei garantez cu terenul,ipotechez constructia, cade casa cer eu despagubiri de la sigurator ca eu am platit constructia, in cazul in care nu respect legea referitor la asigurare eu sunt raspunzator, in cazul in care cade constructia, banca ramane cu garantia.
4. Evident ca am terminat cu succes 4 credite si nu am auzit de asa ceva, una este sa ma oblig sa anunt banca cu privire la orice schimbare survenita cu locul de munca si alta sa ma oblig sa gasesc in termen de 30 de zile un job cu cel putin acelasi salariu. NU ESTE O PRACTICA, m-am interesat si la alte banci.
Indiferent de ceea ce spuneti dumneavoastra despre "asazisi" avocati si "sfatuitori", vreau sa va informez ca am primit aceleasi precizari si de la notari si de la cunostinte in domeniu si de la alte banci. (intrebati la banc post, brd, garanti, unicredit)
La urma urmei de ce refuza banca sa de acord de construire? ca asa am fost informat, DE CE?, daca nu solicita primaria il solicit eu. Ce motiv ar avea sa nu-l acorde?, iar despre obligatia de a lucra in aceleasi conditii salariale......sunt curios daca exista cineva care are certitudinea ca peste 15, 20, 30 de ani va avea cel putin acelasi venit ca acum.
O zi buna Doamna consilier juridic, dar la conditiile 1 si 4 nu pot renunta in conditiile date.
P.S. Daca primele puncte le-am citit cu interes, "evidentul" de la punctul 4 ma face sa cred ca sunteti partinitoare, in conditiile in care reactiile de pana acum au fost cel mult de mirare.
Asadar, inca de la inceput trebuie sa facem o distinctie importanta. Una este sa poti construi si una este sa iti poti intabula constructia, ce ar conferi opozabilitate dreptului dumneavoastra de proprietate asupra constructiei.
1) foarte adevarat puteti construi fara grija, chiar daca nu solicitati adeverinta de construire inainte de a ipoteca terenul oto o puteti obtine si ulterior, ptr ca nicaieri in Primariile nu cer niciodata acordul creditorului ipotecar pentru a acorda autorizatie de construire;
2) veti avea nevoie doar de acordul bancii la intabulare, de fapt ridicarea interdictiei de construire si intabularea constructiei- ulterior sau concomitent cu ipotecarea constructiei in favoarea bancii .
3) garantie la credit va fi si ipoteca pe constructie, normal ca o veti asigura, oricum domnule asigurarea locuintei este obligatorie prin lege, fie ca aveti fie ca nu aveti credit si este in beneficiul dvs in calitate de proprietar... Doamne fereste!
4) evident ca este o practica in contractele de creditare intru-cat BNR obliga bancile sa se asigure ca imprumutatul are un venit suficient pe toata perioada creditului.
PS - interdictia de construire e pusa ptr ca terenul de sub o constructie nu are nicio valoare ptr un eventual cumparator. Daca construiti si vindeti altcuiva constructia, terenul - acoperit de constructie nu va interesa pe nimeni