avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... PASI CONSTRUIRE PE UN TEREN IPOTECAT CU INTERDICTIE DE ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

PASI CONSTRUIRE PE UN TEREN IPOTECAT CU INTERDICTIE DE CONSTRUIRE

Buna ziua,

Intentionez sa semnez un contract de credit de nevoi personale cu ipoteca pentru construirea unei case iar din contractul si lamuririle bancii rezulta mai multe intrebari decat raspunsuri:
1) Banca m-a informat ca va figura o interdictie de construire iar eu pot construi fara acordul bancii intrucat autorizatia de construire ce urmeaza sa o obtin in urmatoarele 2-3 saptamani a fost solicitata inainte de semnarea contractului. Este adevarat ca pot construi cu interdictia in vigoare?
2) Banca m-a informat ca la aparitia autorizatiei de construire o voi inscrie in cartea funciara dar interdictia va ramane in vigoare iar la finalizarea constructiei voi intabula si ipoteca constructia. Pot face aceste demersuri cu interdictia de construire in vigoare si fara acordul bancii?
3) Banca ma obliga sa asigur viitoarea constructie cu toate ca ipoteca pe teren constituie garantia creditului, este normal acest fapt?
4) Este o practica in contractele de creditare sa ma oblige sa aduc dovada unui venit cel putin egal cu cel dinainte in 30 zile in cazul incetarii activitatii la actualul loc de munca?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
ktalin2002, utilizator
Domnule, profilul este de barbat, la fel eram si eu ultima data cand am verificat asa ca nu prea inteleg de ce imi spuneti doamna. V-am suparat cu ceva?

In alta ordine de idei, va spun din practica nu dupa ureche, se obtin autorizatii de constructie pe terenuri ipotecate, fara acceptul creditorului ipotecar. Legea 51 si normele ei de aplicare nu prevad nicaieri ca trebuie sa se solicite acordul creditorului si Primariile nu cer, ca ele nu gandeste, ele munceste.

2. Interdictia de construire inseamna evident ca nu puteti construi, dar - faptic se poate. V-am zis deja probleme veti asvea la intabulare si mai inainte la cadastru, nu la construire.
3. Domnule, nu inteleg de ce va deranjeaza sa asigurati constructia. O asigurati ptr dvs nu ptr banca. Banii din asigurare, daca merg la banca merg tot ptr a se plati datoria dvs.
4. nu va faceti griji. Banca e obligata sa treaca in contract acea clauza. Asta e o chestiune, ca nu va se va intampla nimic daca nu aduceti acea dovada in 30 de zile e alta. Cum va spuneam mai devreme, multi neaveniti, fara sa aiba habar de reglementarile BNR fac afirmatii neacoperite de adevar cu privire la clauze abuzive. Nu neg ca sunt in contractele unor banci si clauze abuzive, dar asta nu inseamna ca sunt in toate contractele sau ca toate clauzele sunt abuzive.

Banca nu va refuza sa dea acord de cunstruire. Vi-l va da cu siguranta, in baza promisiunii de ipotecare a constructiei pe care o veti face dvs.
Va multumesc pentru raspuns, ideea este ca la mine in contractul nesemnat figureaza "interdictie de construire" si atat, fara nicio referire la constructie, acordul bancii, ipoteca constructiei,etc. (la asigurari scrie in general nu concret), in conditiile in care se cunoaste scopul creditului.
Banca ma informeaza ca "nu vor fi probleme cu obtinerea acordului bancii" dar in contract nu se mentioneaza chestiunea asta.
Drept urmare in conditiile contractuale oferite de banca, voi construi si banca este libera sa ia orice decizie la momentul ipotecarii constructiei, inclusiv alte conditii in contractul de ipoteca pe care nu le pot refuza (inspectia imobilului la 30 zile, evaluare la 3 luni, etc.)
Mda...., mie imi place sa fie la fel de clar contractul si pentru mine cum este si pentru banca, ca altfel nu-l pot respecta si daca banca nu-mi ofera toate garantiile ca imi va permite sa locuiesc legal in casa construita (receptie, racorduri la utilitati, intabulare, ipoteca, cadastru) nu pot risca in speranta ca banca va accepta si nu va conditiona suplimentar aceste etape.
Apropo, de la depunerea dosarului de credit si pana acum am primit "verbal" informarile:
1. aveti voie sa construiti
2. punem interdictie dar va dam acordul cand apare autorizatia
3. merge si fara acordul nostru
ca in contractul de credit sa apara interdictie de construire si atat fara nimic altceva.

Va multumesc si astept sugestii pentru a putea avea certitudinea in baza contractului ca banca se obliga sa imi ofere acordul la toate etapele pana voi locuii in casa.
OK! In primul rand, bancile au anumite modele de contracte. Daca ar trebui sa se faca un model de contract pentru fiecare imprumutat, ar trebui sa se dubleze dobanzile, fiind necesari mult mai multi angajati in banca. de aceea totul este prevazut la nivel general. Ar fi ideal sa se mentioneze clar ce vreti dvs, dar sunt banci in care sunt maxim 5-6 consilieri juridici. Cine sa stea sa reformuleze clauzele ptr fiecare client?
Domnule, banca va va da acordul, daca si dvs veti fi de acord sa ipotecati construcita. Nu exista dubii pentru simplul motiv ca - prin ipotecarea constructiei creste fff mult valoarea garantiilor deci si sansele de recuperare a creditului, asadar- tot in interesul bancii este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ipoteca teren fara constructie razvan11catalin razvan11catalin Buna ziua! Am urmatoarea dilema: cineva, o societate X a contractat un credit de la o banca - creditul a fost garantat cu un teren. Dupa semnarea contractului ... (vezi toată discuția)
Acord construire pe imobil ipotecat necsu necsu Am o cladire cu 3 apartamente si 608 mp teren pe care l-am ipotecat la banca. Concomitent am obtinut si autorizatia de construire pt etajare si mansardarea ... (vezi toată discuția)
Banca vrea sa execute si apartamentele construite peste imobilul ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)