avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ipoteca teren fara constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ipoteca teren fara constructie

Buna ziua! Am urmatoarea dilema: cineva, o societate X a contractat un credit de la o banca - creditul a fost garantat cu un teren.
Dupa semnarea contractului de ipoteca, societatea X a inceput ridicarea unei constructii pe acel teren. In clipa de fata exista autorizatie de construire pentru cladire - stadiul actual este la rosu, nefiind ridicate decat 2 camere - aprox 45 mp. Cladirea nefiind finalizata, nu este nici intabulata.
Cum societatea X a ajuns la executare silita din cauza neplatii ratelor la banca, intrebarea care se pune este: banca poate urmari si cladirea sau numai terenul? In aceasta ipoteza ar fi aplicabile prevederile art. 1777 cod civil? Putem considera constructia o amelioratiune a terenului? Sau creditorul are de executat doar terenul - in aceasta situatie, va fi valorificat la Pastele Cailor?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: dallin11 , utilizator 14:40, 18 Aprilie 2015
O amelioratiune a terenului poate fi accesiunea naturala sau artificiala dar nu si contsructia ridicata pe acel teren .
Pentru un raspuns corect la intrebarea legata de executare, cred ca va trebui sa verificati care sunt interdictiile notate de banca in cartea funciara a terenului odata cu inscrierea ipotecii. De obicei, se trec interdictii de instrainare si grevare, si asta nu v-ar afecta deloc. Exista insa si situatia in care interdictiile se refera si la construire, sau mai exact, la construire fara acordul bancii.
Pe de alta parte, in cazul in care interdictia nu se refera la construire, constructia, chiar nefinalizata, poate fi intabulata in cartea funciara. Se face un proces verbal de receptie partiala a constructiei, prin care se constata ca s-a construit conform autorizatiei de constructie si, de asemenea, stadiul in se afla constructia.
In niciun caz constructia nu este o amelioratiune a terenului.
Ultima modificare: Marți, 17 Martie 2009
Notar Public Natasa Laura Cucu, Notar
In ipoteca sunt mentionate mai multe interdictii, insa nicum nu poate fi vorba de interdictie de construire - fie ea si cu acordul bancii! Procesul verbal de receptie partiala a constructiei, presupun ca include si o anumita cheltuiala (stiu ceva legat de o carte a imobilului necesara la intabulare - care presupune confirmarea din partea Inspectoratului in stat pentru constructii - parca aceasta este institutia - ca au fost respectate conditiile si normele de construire prevazute in proiect). Cine suporta aceasta cheltuiala? In ipoteza in care se rezolva aspectele legate de existenta constructiei, creditorul, in speta banca, poate valorfica acest bun in cadrul procedurii de executare silita? Presupun ca da, dar doar in calitate de creditor chirografar! Va rog sa ma corectati!
Va multumesc!
Va vorbeam de intabularea provizorie a constructiei, in ideea ca inscrierea in cartea funciara are ca efect opozabilitatea fata de terti. In momentul asta fila de carte funciara a terenului (fara constructii) are inscrisa doar ipoteca.
Legat de cheltuieli, evident ca proprietarul este cel care le suporta.
Despre executare, o sa las locul colegilor avocati sa va sfatuiasca:((
bunurile viitoare ale debitorului nu pot fi obiectul unei ipoteci-art 1775c civil.
in concluzie numai terenul constituie ipoteca nu si cladirea care a fost construita ulterior incheierii ipotecii

Alte discuții în legătură

Banca vrea sa execute si apartamentele construite peste imobilul ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Construire de apartamente pe imobil ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Licitatie imobil pe teren ipotecat matrix73 matrix73 AM ipotecat un teren la banca. Inainte de obtinerea creditului am depus documentatia la primarie pt construirea unui imobil cu mai multe apartamente pt care mi ... (vezi toată discuția)