avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Activitate stilldiana

Activitate stilldiana

Buna ziua,

Sper ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi/lamuriri pe tema cadastrului in romania zilelor de azi.

Socrul meu are un teren in jud Ilfov pe care a fost facut un cadastru in 2005 si pe baza caruia s-au construit doua case pe terenul respectiv (cu toate actele in regula). Socrul ar vrea sa imparta terenul in 5 loturi astfel incat fiecare copil sa primeasca partea lui. Cu aceasta ocazie a aflat ca de fapt cadastrul vechi nu este bun, nu se mai incadreaza in planul cadastral care a fost facut acum 2 ani. (datele sunt aprox). In dreapta terenului este un teren dar in folosinta sociala unui rrom care si-a construit o casa pe el (fara AC), casa care ar intra in terenul socrului daca cadastrul s-ar corecta. Socrul a incercat sa refaca cadastrul dar nu primeste ok-ul de la oficiul cadastral pentru ca primaria nu aproba noul cadastru (care trece prin casa vecinului).
1. In ce calitate trebuie sa aprobe Primaria un cadastru? este o practica corecta?
2. in ce termen trebuie Oficiul Cadastral sa aprobe/rejecteze un dosar de cadastru?
3. Pe cine ar trebui sa dam in judecata avand in vedere ca noi am platit refacerea cadastrului de doua ori in ultimii 2 ani si tot nu stim care este cadastrul corect
4. In ce masura poate Primaria, ca si vecin de drept ( pt ca rrom-ul nu are act de proprietate asupra terenului) sa accepte sau sa rejecteze un proiect de cadastru?
5. Ce solutii legale avem in momentul de fata?

Multumesc mult pentru timp si raspuns

Multumesc mult pentru sugestii. Din spusele agentului imobiliar, sigur spatiul respectiv nu este inclus in fisa cadastrala. Deci este ilegala ingradirea respectiva. Eu vrea sa stiu ce ar trebui sa fac acum ca sa aduc totul in legalitate.
Care este modalitatea cea mai rapida?
Cum exact poate fi obtinut acordul celorlalti?
Este suficient un simplu act autentificat la notar sau trebuie sa urmeze un traseu strict?
Ar fi mai usor pentru vanzator sa faca el asta?
Buna ziua,

As dori sa cumpar un apartament care are un hol in proprietate comuna cu alte doua persoane. Holul are forma literei U si vanzatorul a inchis una din laturi si a integrat-o apartamentului sau - doar asa avand access la baie fara sa mai treaca prin holul comun. Blocul este vechi si cele 3 apartamente formau de fapt la origine un mare apartament pe tot palierul care a fost impartit in per comunista in 3 apartamente de 2 camere. Din acest motiv baia nu face corp comun cu restul casei si singura varianta de a asigura intimitatea a fost construirea unui perete si alipirea a 3 mp din holul comun apartamentului.

In momentul de fata nu stiu daca:
1. exista vreo autorizatie de constructie pentru acest perete
2. s-a obtinut acordul vecinilor pentru inchiderea acestui spatiu
3. a fost refacut cadastru astfel incat noua suprafata sa fie impozitata corect

Presupunand ca nici un punct de mai sus nu a fost atins de vanzator, ce sanse am sa raman cu acest spatiu dar sa fiu totusi in legalitate? Se mai poate face ceva dupa atata timp? As vrea sa stiu care este cea mai buna solutie avand in vedere ca nici eu nu vreau sa trebuiasca sa trec prin holul comun cand merg la baie. :)

Multumesc mult pentru un raspuns prompt,