avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... inchidere partiala a unui hol proprietate comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

inchidere partiala a unui hol proprietate comuna

Buna ziua,

As dori sa cumpar un apartament care are un hol in proprietate comuna cu alte doua persoane. Holul are forma literei U si vanzatorul a inchis una din laturi si a integrat-o apartamentului sau - doar asa avand access la baie fara sa mai treaca prin holul comun. Blocul este vechi si cele 3 apartamente formau de fapt la origine un mare apartament pe tot palierul care a fost impartit in per comunista in 3 apartamente de 2 camere. Din acest motiv baia nu face corp comun cu restul casei si singura varianta de a asigura intimitatea a fost construirea unui perete si alipirea a 3 mp din holul comun apartamentului.

In momentul de fata nu stiu daca:
1. exista vreo autorizatie de constructie pentru acest perete
2. s-a obtinut acordul vecinilor pentru inchiderea acestui spatiu
3. a fost refacut cadastru astfel incat noua suprafata sa fie impozitata corect

Presupunand ca nici un punct de mai sus nu a fost atins de vanzator, ce sanse am sa raman cu acest spatiu dar sa fiu totusi in legalitate? Se mai poate face ceva dupa atata timp? As vrea sa stiu care este cea mai buna solutie avand in vedere ca nici eu nu vreau sa trebuiasca sa trec prin holul comun cand merg la baie. :)

Multumesc mult pentru un raspuns prompt,
Cel mai recent răspuns: stilldiana , utilizator 15:17, 15 Aprilie 2011
Ideea este ca acel hol, cel mai probabil, este mentinat ca fiind parte comuna, aflata in coproprietate comuna perpetua.
Semnificatia aceseti clasificari conduce la concluzia ca fiecare dintre cei trei proprietari de apartament se poate folosi de spatiul comun, dupa bunul plac, cu singura limitate de a nu stanjeni pe ceilalti sa exercite acelasi drept.
In situatia in care nu exista nici autorizatie de construire si nici acordul vecinilor, exista posibilitatea ca unul dintre acestia sa solicite si sa obtina demolarea acestui zid, motivat de faptul ca nimeni nu poate ingradi accesul pe proprietatea comuna.
Trebuie sa cititi cu mare atentie actele de proprietate ale actualului proprietar.

Verificati cu atentie evidentele de la OCPI
Multumesc mult pentru sugestii. Din spusele agentului imobiliar, sigur spatiul respectiv nu este inclus in fisa cadastrala. Deci este ilegala ingradirea respectiva. Eu vrea sa stiu ce ar trebui sa fac acum ca sa aduc totul in legalitate.
Care este modalitatea cea mai rapida?
Cum exact poate fi obtinut acordul celorlalti?
Este suficient un simplu act autentificat la notar sau trebuie sa urmeze un traseu strict?
Ar fi mai usor pentru vanzator sa faca el asta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Utilizare spatiu comun bloc roxi1984 roxi1984 un proprietar al unui ap dintr-un bloc nou a luat abuziv(doar cu acordul celor 2 vecini de pe palier) holul din fata usii, construind un perete cu o usa. ... (vezi toată discuția)
Constructie in scara blocului bogdan2606 bogdan2606 Dorim sa inchidem intrarea din fata apartamentului( inseamna 1.5m patrati din holul blocului). Avem deja acordul vecinului de vis-a-vis, singurul care poate fi ... (vezi toată discuția)
Pod fara utilitati - e necesar acordul vecinilor? IoanaMaria10+ IoanaMaria10+ Buna ziua, Un pod care nu a avut conexiuni la utilitati (apa, lumina, gaz) si prin mijloace...romanesti isi face o scurgere pe exteriorul cladirii este ... (vezi toată discuția)