avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Activitate sigismund1

Activitate sigismund1

Răspuns la discuția Cand se da sentinta?
Totusi cand se depun dovezile pt circumstante atenuante si cand se achita prejudiciul?
Sentinta se da in aceeasi sedinta daca merg pe reducerea conform micii reforme?

Multumesc
Daca recunosc infractiunile de care sunt acuzat pentru a beneficia de reducerea micii reforme, achit si prejudiciul pana la prima infatisare pt proces, cand se va da prima sentinta? In aceeasi zi sau se stabileste un termen ulterior la care mi se comunica sentinta?
Daca se da cu executare din acel moment intru in arest si mai ies doar in cazul unui recurs cu suspendare sau raman in libertate pana cand sentinta ramane definitiva? Cand se depun actele pentru circumstante atenuante (caracterizari de la vecini, de la scoala, de la locul de munca, de la administratia blocului etc)? In ziua primei infatisari sau anterior?

Multumesc
Buna ziua.

In actualul cod penal exista urmatorul articol

"
Art. 458.Cod procedura penala spune ca - Cand dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare intervine o lege ce nu mai prevede ca infractiune fapta pentru care s-a pronuntat condamnarea, ori o lege care prevede o pedeapsa mai usoara decat cea care se executa ori urmeaza a se executa, instanta ia masuri pentru aducerea la indeplinire, dupa caz, a dispozitiilor art. 12, 14 si 15 din Codul penal.

Aplicarea dispozitiilor din alineatul precedent se face din oficiu sau la cererea procurorului ori a celui condamnat, de catre instanta de executare, iar daca cel condamnat se afla in executarea pedepsei, de catre instanta corespunzatoare in grad in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere sau unitatea unde condamnatul executa pedeapsa la locul de munca.

Imi puteti spune daca in noul cod penal acest articol mai exista? Mai exact daca noul cod penal va mai permita recalcularea pedepselor in cazul in care incadrarile pt infractiunile in cauza vor fi mai mici? Va multumesc
Sunt cercetat intr-un dosar penal pentru urmatoarele 3 infractiuni. In vreme ce primele 2 au incadrari de la 6 luni la 5 ani cea mai grava este

- inselaciune in conventii, in forma continuata prevazuta de art. 215 alin. 1 2 si 3 cod penal cu aplicarea art.41 cod penal (avocatul mi-a notat : 6 luni - 12 ani, 3 -15 ani)

Din ce am inteles de la avocat art.41 da o nota agravanta infractiunii de inselaciune.

Prejudiciul pentru care exista probatoriu: 3000 USD
Prejudiciu total: 5000 USD

Primul termen: 21 mai.

Am inteles ca din 1 octombrie intra in vigoare noul cod penal care nu va mai incrimina asa de sever infractiunea de inselaciune conform art 244 si 245. Articolului 41 din actualul cod penal nu i-am gasit un corespondent (in fapt nu am gasit nicaieri noul cod penal ce va intra in vigoare in octombrie) ca sa pot face o comparatie.

Intrebarea mea pentru care am nevoie de ajutor este urmatoarea:

In conditiile in care prejudiciul de 3000 USD este recuperat si eu recunosc la prima infatisare acuzatiile aduse pentru a beneficia de mica reforma pentru a beneficia de limitele mai mici de pedeapsa conform noului cod penal ce anume trebuie sa se intample?

A. Ca primul termen al procesului sa fie dupa data intrarii in vigoare? Mai exact sa tergiversez prima infatisare dupa data de 1 octombrie?
B. Intrarea in vigoare sa se intample inainte de ultima sentinta (definitiva) de la Curtea de Apel?

Mai exact daca incepe procesul si intre timp in octombrie intra in vigoare noul cod penal in final voi beneficia de limite de pedeapsa mai mici actuale la acea data sau eu voi fi judecat pe baza celor din ziua de azi care la acea data (in octombrie) se vor numi ca facand parte din "vechiul cod penal"?

Negasind nicaieri pe net corespondentul art 41 din actualul cod penal nu mi-am putut face o parere despre cum si mai ales cu cat se reduc limtele de pedeapsa in cazul noului cod penal pentru situatia mea. Daca ma puteti ajuta cu articolele in cauza va multumesc.

PS: Inteleg ca toti suntem oameni si probabil prima reactie va fi "sa plateasca pentru faptele sale, sa nu il ajutam pe nenorocit cu o parere" singurul lucru pe care vreau sa il adaug e ca infractiunile le-am luat asupra mea pentru a nu ajunge fratele mele la puscarie unde nu ar rezista. Asa ca daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi sincere si omenoase aici sau prin mesaj mesaj va sunt profund recunoscator.

Va multumesc si va astept cu cateva sfaturi avizate.