avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Reducere pedepse noul cod penal. Am nevoie va rog de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Reducere pedepse noul cod penal. Am nevoie va rog de putin ajutor. Multumesc

Sunt cercetat intr-un dosar penal pentru urmatoarele 3 infractiuni. In vreme ce primele 2 au incadrari de la 6 luni la 5 ani cea mai grava este

- inselaciune in conventii, in forma continuata prevazuta de art. 215 alin. 1 2 si 3 cod penal cu aplicarea art.41 cod penal (avocatul mi-a notat : 6 luni - 12 ani, 3 -15 ani)

Din ce am inteles de la avocat art.41 da o nota agravanta infractiunii de inselaciune.

Prejudiciul pentru care exista probatoriu: 3000 USD
Prejudiciu total: 5000 USD

Primul termen: 21 mai.

Am inteles ca din 1 octombrie intra in vigoare noul cod penal care nu va mai incrimina asa de sever infractiunea de inselaciune conform art 244 si 245. Articolului 41 din actualul cod penal nu i-am gasit un corespondent (in fapt nu am gasit nicaieri noul cod penal ce va intra in vigoare in octombrie) ca sa pot face o comparatie.

Intrebarea mea pentru care am nevoie de ajutor este urmatoarea:

In conditiile in care prejudiciul de 3000 USD este recuperat si eu recunosc la prima infatisare acuzatiile aduse pentru a beneficia de mica reforma pentru a beneficia de limitele mai mici de pedeapsa conform noului cod penal ce anume trebuie sa se intample?

A. Ca primul termen al procesului sa fie dupa data intrarii in vigoare? Mai exact sa tergiversez prima infatisare dupa data de 1 octombrie?
B. Intrarea in vigoare sa se intample inainte de ultima sentinta (definitiva) de la Curtea de Apel?

Mai exact daca incepe procesul si intre timp in octombrie intra in vigoare noul cod penal in final voi beneficia de limite de pedeapsa mai mici actuale la acea data sau eu voi fi judecat pe baza celor din ziua de azi care la acea data (in octombrie) se vor numi ca facand parte din "vechiul cod penal"?

Negasind nicaieri pe net corespondentul art 41 din actualul cod penal nu mi-am putut face o parere despre cum si mai ales cu cat se reduc limtele de pedeapsa in cazul noului cod penal pentru situatia mea. Daca ma puteti ajuta cu articolele in cauza va multumesc.

PS: Inteleg ca toti suntem oameni si probabil prima reactie va fi "sa plateasca pentru faptele sale, sa nu il ajutam pe nenorocit cu o parere" singurul lucru pe care vreau sa il adaug e ca infractiunile le-am luat asupra mea pentru a nu ajunge fratele mele la puscarie unde nu ar rezista. Asa ca daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi sincere si omenoase aici sau prin mesaj mesaj va sunt profund recunoscator.

Va multumesc si va astept cu cateva sfaturi avizate.
Cel mai recent răspuns: liliana11 , utilizator 16:41, 5 Aprilie 2013
1. Nu te baza ca noul cod o sa intre in vigoare la 1 octombrie.
2. Daca recunosti si incepi sa achiti din prejudiciu ai toate sansele sa primesti pedeapsa cu suspendare, nu e ceva garantat dar ai sanse mari.. bineinteles asta daca nu mai ai antecedente penale.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
reflexleg, utilizator
In primul rand, cred ca va puteti apara cu succes pentru achitare deoarece probele ar fi trebuit fara doar si poate sa-l incrimineze pe fratele dvs. Nu cred ca se pot personaliza probele in asa fel incat fiecare sa executam pedeapsa in contul cui dorim.
Vi s-a retinut art 41 pentru ca inselaciunea de care faceti vorbire nu s-a materializat printr-un singur act material ci prin mai multe, repetate, atragand astfel calificarea ca si continuata a infractiunii. Este un caz in care se poate adauga, intr-adevar, un spor de pedeapsa la aprecierea judecatorului.
Octombrie.. este un termen ... dar ca mai toate termenele din RO, cu siguranta va fi ratat. Uita de legea penala mai favorabila.... deocamdata (oricum nu vei avea posibilitatea sa lungesti termenele de asemenea maniera!)
Recunoaste vina, accepta judecata pe probele de la urmarirea penala, achita prejudiciul, si "fa rost" de ceva circumstante atenuante care sa contrabalanseze 41.
sigismund1 a scris:

PS: Inteleg ca toti suntem oameni si probabil prima reactie va fi "sa plateasca pentru faptele sale, sa nu il ajutam pe nenorocit cu o parere" singurul lucru pe care vreau sa il adaug e ca infractiunile le-am luat asupra mea pentru a nu ajunge fratele mele la puscarie unde nu ar rezista. Asa ca daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi sincere si omenoase aici sau prin mesaj mesaj va sunt profund recunoscator.

Aspectul pe care l-am citat din continutul mesajului dvs. n-am sa-l comentez .

Nu exista garantii depline ale intrarii in vigoare a noului cod .
Si in ipoteza intrarii in vigoare ulterior pronuntarii si ramanerii definitive a hotararii veti beneficia de legea penala mai favorabila.
Fiind vorba despre un concurs de infractiuni , se va stabili pedeapsa pentru fiecare si se va aplica pedeapsa cea mai grea, care se poate majora pana la maximul special, iar daca instanta va considera ca acest maxim nu este suficient va putea aplica si un spor de pana la 5 ani.
Veti putea beneficia si de circumstante atenuante chiar daca exista agravante, de pilda, achitarea prejudiciului , recunoasterea faptei , atitudinea sincera si cooperanta , regreatarea faptelor, etc.
In privinta prevederilor noi din mica reforma, pentru a beneficia de ele, va trebui sa pledati vinovat inainte de inceeperea cercetarii judecatoresti, sa recunoasteti faptele retinute in rechizitoriu sa solicitati ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.Daca veti opta pentru aceasta varianta , ulterior nu veti mai putea reveni asupra decizei .
Veti beneficia de reducerea pedepsei cu o treime , iar daca vi se vor retine si circumstante atenuante , pedeapsa se va reduce in raport ce limitele pedepsei inchisorii reduse ca urmare a aplicarii procedurii prevazute de art. 3201 alin. (7) C. proc.pen.
Domnule,
Lasa Noul Cod Penal.
Conforma modificarilor aduse la art 74 din actualul Cod Penal, modificari aduse de Legea 202/2010, daca acoperi acel prejudiciu pana la prima hotarare judecatoreasca, te vei alege cu amenda adminstrativa.
Ia un Cod Penal actualizat din decembrie 2010 si uita-te la circumstantele atenuante la art 74
Bafta!
Iar restul, daca nu stapaniti materia, nu speriati oamenii!
Cu privire la data despre care faceti vorbire sunt doar niste declaratii politice , dar pana in prezent nu s-a intreprins nimic.
Nu m-as baza prea mult pe aceste declaratii , ci as cauta sa imi fac o aparare cat mai profesionista pentru a minimaliza consecintele juridice ale faptelor

Alte discuții în legătură

Buna inselaciune cu prejudiciu de 3000 de euro ati24 ati24 Buna am comis o inselaciune cu prejudiciu total de 3000 de euro oare suma asta reprezinta un grad de pericol social al unei infractiuni aducand o atingere ... (vezi toată discuția)
Mica reforma si inselaciunea redstyle redstyle buna ziua ! la un proces pe rol - penal inselaciune conf art 215 si art 290 ajuns la curtea de apel cu un prejudiciu de 5000 euro face obiectul micii ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de inselaciune d_dumitrascu d_dumitrascu Infractiunea de inselaciune prin vrajitorie, daca exista dosar pe rol pentru aceasta fapta iar partile doresc sa se prezinte la mediator iar la sfarsitul ... (vezi toată discuția)