Se pare ca in unele asociatii de proprietari totul merge ca pe roate. (vezi cazul domnului Adrian tot).
Dar, in cea in care locuiesc, pe nimeni intereseaza despre activitatea asociatiei.
Tot ce ii doare este doar despre ce apare pe lista de plata in dreptul lor.
In ceea ce priveste refuzul cenzorilor, acesta nu a fost argumentat, si nici nu au reusit sa faca diferenta intre sarcinile pe care le are un cenzor si indatoririle unui proprietar.
este adevarat, ca nici cenzorii si nici cei din comitetul executiv nu sunt platiti, activitatea fiind pro bono, darasta nu exclude faptul ca nu se implica nimeni in solutionarea unor proibleme vechi sau noi aparute.
Si probabil un aspect deloc de neglijat este faptul ca presedintele asociatiei trebuie sa fie un om cu ceva timp liber dimineata(in speta un pensionar).
In conditiile in care nu avem asa ceva, greu sa razbesti.
Si nu sunt de acord cu faptul, ca atunci cand dai de greu iti dai demisia. e cel mai simplu, dar nu s-au rezolvat problemele.
inclusiv cele enumerate la inceput.
si ca sa fiu complet cu ceeea ce au considerat "ilegal" comisia de cenzori a fost si urmatorul fapt:
- acum 16 ani, asociatia a inchiriat uscatorul la o persoana care locuia in bloc.
- la un moment dat acesta si-a achizitionat un apartament in aceeasi scara cu uscatorul , si s-a mutat din uscator.
- a facut cerere la fostul administrator, mai mult verbal decat scris, prin care l-a anuntat ca nu mai locuieste acolo.
- vecinii toti stiau, inclusiv urmatorii presedinti ( cel de la vremea respectiva a decedat)
- la vremea respectiva utilitatile se plateau la pausal, inclusiv la uscator unde nu mai locuia nimeni, dar timp de 1-2 ani nu a luat nimeni masuri si nici pana acum.
-datoriile s-au acumulta , inclusuv penalitati;
- acum de cand sunt presedinte, cca 9 luni, am discutat cu cel care a locuit in uscator si are apartament in scara, si a fost de acord sa plateasca din datoriile uscatorului inca 3 luni din momentul semnaruu pentru achizitia apartamentului
- toate acestea au fost discutate si in adunarea generala
- la ultima adunare a, propus si s-a aprobat ca diferenta de aproximativ 1800 lei sa fie platita de catre toti proprietarii, in decurs de 9 luni cate 5 lei.
- acum cenzorii spun ca e ilegal si "inoportun".
cam asta e tot
legea poate fi interpretata.
1. comisia de cenzori verifica, nu stabileste legalitatea
2. nu este precizat in lege ca la nivelul asociatiei trebuie constituit fondul de rulment si fondul de reparatii. expresia este" se va constitui".
3. ajungem la paradoxul " nu vii la sedinta, dar iti exprimi veto-ul prin comisia de cenzori"
4. problema mea nu o reprezinta desfiintarea celor doua fonduri , cat nefunctionalitatea lor, prin necotizarea la constituirea lor reala.
5. nu scrie nicaieri ca nu pot fi impuse penalizari pentru cei incorecti cu autocitirea apometrelor
Cred ca ajung la vorba lui basescu: "iarna nu-i ca vara , si nici oamenii din asociatii nu sunt la fel".
mie imi raspunde cineva la intrebare , argumentat?
ca asa teorii cu legea, pot sa fac si eu cu vecinii.
Am plecat de la intrebarea: pot pune in aplicare o hotarare a adunarii generale fara acordul comisiei de cenzori?
Ca sa va raspund la intrebari:
- ce sa facem cu un fond de rulment de la 1.6 lei pentru cel mai ieftin apartament la 3.6 lei cel mai scump de aparatament ( pentru 43 apartamente fondul este de 101 lei)?
- pierderile de apa sunt inexplicabile practic : tevi sparte nu sunt, inundatii nu sunt la subsol. Singura explicatie viabila: - FURTUL. pe care nu l-am putut descoperi. atat la apa calda cat si la apa rece.
- nu toti proprietarii sunt la zi cu platile la administratie, dar fiind administrati de o societate comerciala care apartine primariei, datoriile au fost duse cu tavalugul in timp.
- iar ceeea ce vreau sa fac este sa respect legea, dar sa si o impun acaolo unde sunt lacune, si de care trebuie sa profit, in binele asociaitiei ( care ii reprezinta pe toti nu doar pe cativa).
- si sa nu uitati ca gaina vecinului este intotdeauna mai grasa: sa nu credeti ca o asemenea comisie de cenzori rezolva problemele asociatiei, dimpotriva, din "gura" toata lumea face, cand e vorba sa actionam, mai putin cu sprijinul.
.pentru elga:
- daca proprietarii au votat, bun sau rau e treaba lor, decizia lor, consecinte asumate.
- Nu cred ca rolul comisiei de cenzori este de a arata care este viteaz dupa razboi. Este de a verifica daca se incadreaza in limita legii ( respectiv legea 230 si hg 1588).
- Cum in legislatie nu sunt precizate modele sau spete de actiune, atunci cred ca si in cazul dumneavoastra sa precizati negru pe alb , unde este "alunecarea pe langa legislatie".
- si cum explicam faptul ca nu au participat la adunare, dar iau decizii "de cenzori"?, asta nu e "alunecare legislativa?
poate trebuia spus totul de la inceput.
- eu sunt presedintele asociatiei de aproape 9 luni
- am organizat adunarea reconvocata de 2 ori(din lipsa de cvorum- dezinteresati)
- au fost luate hotarari cu cei prezenti si cu majoritatea participantilor.
- fondul de rulment este din 1990, fond care nu a fost reactualizat pana acum , si nici nu se doreste acest lucru. Mai are rost sa spunem ca avem asa ceva si numeni nu contribuie la majorarea lui.
- a fost votat crearea fondului de reparatii in valoare de 60 lei, cu contributie lunara de 5 lei, dar de 9 luni de zile din 43 de locatari nu au platit decat 3 cate 20 lei. si nici ca sunt semne ca ar plati.Care mai este rostul? doar ca sa avem fond?
- pierderi la apa sunt mari, luna de luna. De adus autocitirele le aduc fiecare cum vor sau nu vor, in decurs de pana la 2 saptamani, (citirea contorului general de face in jur de 21 ale lunii, ei vin cu autocitirile pana pe 4-5 ala lunii urmatoare, daca le aduc). Stam cu mainile in buzunar, cum au stat pana acum?
- legile din romania si normele de punere in aplicare nu sunt destul de clare cum ar trebui. in consecinta nici legea 230 sau HG158 nu sunt clare in privinta penalizarilor(oricare ar fi ele) sau a atributiilor sau sarcinilor exprese ale cenzorilor.(sau ce se intampla in cazul in care nu sunt de acord cu Hotararea adunarii generale). Hotararea trebuie pusa in aplicare de Comitetul executiv. Nu le ramane decat sa dea in judecata (atat proprietarii nemultumiti sau cenzorii dezamagiti), si instanta sa hotarasca daca este corect sau nu.
- Daca intr-o institutie consilierul juridic scrie pe document ca nu este legal, fara a preciza baza legala, conducatorul institutiei nu pune in aplicare hotarea AGA?
- am apelat la acest site, pentru lamuriri legale si legislative.
1. sa inteleg ca este o teava noua de gaz, dar nu are centrala termica de apartament?
2. cred ca s-ar putea sa piarda, in cazul in care nu are exprimat expres in c-v al apartamentului, aceasta calitate de proprietar unic al tevii.
Buna ziua!
Va prezint situatia.
Sunt presedinte de asociatie de proprietari. Am stabilit o adunare generala a asociatiei de proprietari, adunare care a fost legala abia la a treia adunare ( la prima au fost 5 proprietari, la a doua 7 proprietari, si abia la a treia au venit 14 proprietari din 43 ). la aceasta ultima adunare nu au fost prezenti nici unul din cei 3 cenzori numiti ai asociatiri(care sunt si proprietari).
Am emis o hotarare a asociatiei de proprietari, care culmea nu a fost aprobata de comisia de cenzori precum ca ar fi ilegala si inoportuna (anumite puncte din hotarare- si anume una care prevede penalizarea celor care nu aduc citirea la apometre, dizolvarea fondului de rulment si dizolvarea fondului de reparatii)
Intrebare:
Pot pune in aplicare aceasta hotarare a adunarii generale reconvocate?
PS- in legea 230 , scrie ca daca sunt nemultumiti pot actiona in instanta.