Reluam ceea ce e in lege cu privire la comisia de cenzori:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotarârilor, deciziilor, regulilor si a
regulamentelor
Legalitatea actelor se refera la toate actele. Dar iata ca se spune explicit de verificare legalitatii
hotararilor, iar hotarari intr-o asociatie se iau doar in adunarea generala. Asa ca daca o hotarare a adunarii generale este considerata nelegala de catre comisia de cenzori, atat timp cat acea comisie este legal aleasa, hotararea este nelegala si nu trebuie aplicata.
In cazul prezentat, adunarea generala trebuia convocata o data si atunci daca erau prezenti (sau preprezentati cu imputerniciri) peste jumatate din membrii asociatiei, puteati continua lucrarile adunarii generale. Nu au fost decat 5 din 43, e in regula si trebuia sa reconvocati adunarea generala in maxim 10 zile. La aceasta a doua adunare generala trebuia sa tineti lucrarile doar cu cei prezenti si puteati lua hotararile cu votul acestora.
Dar hotararile trebuiesc luate in limita legislatiei si nu puteti, nu aveti voie sa luati hotarari contrare legii, asa cum ati facut dumneavoastra.
Am emis o hotarare a asociatiei de proprietari, care culmea nu a fost aprobata de comisia de cenzori precum ca ar fi ilegala si inoportuna (anumite puncte din hotarare- si anume una care prevede penalizarea celor care nu aduc citirea la apometre, dizolvarea fondului de rulment si dizolvarea fondului de reparatii)
Penalizarea celor care nu aduc citirea apometrelor este in afara legii in sensul ca nu e prevazut asa ceva in lege, ca penalizarile se aplica pentru sume restante si nu pentru alte fapte. Poate vreti sa-i pedepsiti cumva! Dar cum v-ati gandit sa-i penalizati!? Cu o suma fixa, cu un procent din ceva..?
Celelalte doua hotarari cu fondurile sunt ilegale pentru ca mie ca proprietar nu are voie nimeni sa-mi dizolve fondul meu de rulment sau de reparatii. Apoi presedintele care presupun ca a condus adunarea generala si a pus la vot asa ceva, vrea sa duca asociatia in prapastie, sa nu aveti posibilitatea de a achita facturile si sa ramaneti fara utilitati...
Daca asta a urmarit, acel presedinte si membrii comitetului trebuiesc cel putin schimbati imediat printr-o adunare generala corecta.