avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotarare Asociatie proprietari, neaprobata de comisia ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotarare Asociatie proprietari, neaprobata de comisia de cenzori

Buna ziua!
Va prezint situatia.
Sunt presedinte de asociatie de proprietari. Am stabilit o adunare generala a asociatiei de proprietari, adunare care a fost legala abia la a treia adunare ( la prima au fost 5 proprietari, la a doua 7 proprietari, si abia la a treia au venit 14 proprietari din 43 ). la aceasta ultima adunare nu au fost prezenti nici unul din cei 3 cenzori numiti ai asociatiri(care sunt si proprietari).
Am emis o hotarare a asociatiei de proprietari, care culmea nu a fost aprobata de comisia de cenzori precum ca ar fi ilegala si inoportuna (anumite puncte din hotarare- si anume una care prevede penalizarea celor care nu aduc citirea la apometre, dizolvarea fondului de rulment si dizolvarea fondului de reparatii)
Intrebare:
Pot pune in aplicare aceasta hotarare a adunarii generale reconvocate?
PS- in legea 230 , scrie ca daca sunt nemultumiti pot actiona in instanta.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:20, 17 Ianuarie 2016
.... daca sunt nemultumiti proprietarii, nu comisia de cenzori.
De motivele comisiei de cenzori trebuie sa tineti seama, ca d-aia sunt cenzori, sa va cenzureze eventualele alunecari pe langa legislatie si, astfel, sa invalideze hotararile luate.

Deci nu puteti pune in practica hotarari care nu au girul comisiei de cenzori.

In legislatie scrie ca cenzori verifica legalitatea hotararilor dar nu zice nimic de opunere
legat de invalidare ,cenzorii nu au atributii de a valida sau invalida hotararile adunarii generale.
Comitetul executiv in frunte cu presedintele trebuie sa urmareasca sa puna in aplicare hotararile adunarii generale si nu comisia de cenzori.
si cum spuneati mai sus daca o hatarare e contrara legii si statutului pot actiona in instanta
hotararea adunari generale se inscrie in registru si se pune in aplicare daca nu le convine instanta anuleaza horararile si nu cenzori nu presedintele nu comitetul ,doar instanta si alta adunare generala
hg 1588/2007 normele metodologice de aplicare a legii 230/2007 spune cam asa:
ART. 20
Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, în principal, urmatoarele
atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotarârilor, deciziilor, regulilor si a
regulamentelor

ART. 17
(1) Comitetul executiv al asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a) duce la îndeplinire hotarârile adunarii gene
rale si urmareste respectarea prevederilor
legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
legea 230/2007
Articolul 26
Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2016
fyeratanye, utilizator
Reluam ceea ce e in lege cu privire la comisia de cenzori:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotarârilor, deciziilor, regulilor si a
regulamentelor

Legalitatea actelor se refera la toate actele. Dar iata ca se spune explicit de verificare legalitatii hotararilor, iar hotarari intr-o asociatie se iau doar in adunarea generala. Asa ca daca o hotarare a adunarii generale este considerata nelegala de catre comisia de cenzori, atat timp cat acea comisie este legal aleasa, hotararea este nelegala si nu trebuie aplicata.
In cazul prezentat, adunarea generala trebuia convocata o data si atunci daca erau prezenti (sau preprezentati cu imputerniciri) peste jumatate din membrii asociatiei, puteati continua lucrarile adunarii generale. Nu au fost decat 5 din 43, e in regula si trebuia sa reconvocati adunarea generala in maxim 10 zile. La aceasta a doua adunare generala trebuia sa tineti lucrarile doar cu cei prezenti si puteati lua hotararile cu votul acestora.
Dar hotararile trebuiesc luate in limita legislatiei si nu puteti, nu aveti voie sa luati hotarari contrare legii, asa cum ati facut dumneavoastra.
Am emis o hotarare a asociatiei de proprietari, care culmea nu a fost aprobata de comisia de cenzori precum ca ar fi ilegala si inoportuna (anumite puncte din hotarare- si anume una care prevede penalizarea celor care nu aduc citirea la apometre, dizolvarea fondului de rulment si dizolvarea fondului de reparatii)

Penalizarea celor care nu aduc citirea apometrelor este in afara legii in sensul ca nu e prevazut asa ceva in lege, ca penalizarile se aplica pentru sume restante si nu pentru alte fapte. Poate vreti sa-i pedepsiti cumva! Dar cum v-ati gandit sa-i penalizati!? Cu o suma fixa, cu un procent din ceva..?
Celelalte doua hotarari cu fondurile sunt ilegale pentru ca mie ca proprietar nu are voie nimeni sa-mi dizolve fondul meu de rulment sau de reparatii. Apoi presedintele care presupun ca a condus adunarea generala si a pus la vot asa ceva, vrea sa duca asociatia in prapastie, sa nu aveti posibilitatea de a achita facturile si sa ramaneti fara utilitati...
Daca asta a urmarit, acel presedinte si membrii comitetului trebuiesc cel putin schimbati imediat printr-o adunare generala corecta.
poate trebuia spus totul de la inceput.
- eu sunt presedintele asociatiei de aproape 9 luni
- am organizat adunarea reconvocata de 2 ori(din lipsa de cvorum- dezinteresati)
- au fost luate hotarari cu cei prezenti si cu majoritatea participantilor.
- fondul de rulment este din 1990, fond care nu a fost reactualizat pana acum , si nici nu se doreste acest lucru. Mai are rost sa spunem ca avem asa ceva si numeni nu contribuie la majorarea lui.
- a fost votat crearea fondului de reparatii in valoare de 60 lei, cu contributie lunara de 5 lei, dar de 9 luni de zile din 43 de locatari nu au platit decat 3 cate 20 lei. si nici ca sunt semne ca ar plati.Care mai este rostul? doar ca sa avem fond?
- pierderi la apa sunt mari, luna de luna. De adus autocitirele le aduc fiecare cum vor sau nu vor, in decurs de pana la 2 saptamani, (citirea contorului general de face in jur de 21 ale lunii, ei vin cu autocitirile pana pe 4-5 ala lunii urmatoare, daca le aduc). Stam cu mainile in buzunar, cum au stat pana acum?
- legile din romania si normele de punere in aplicare nu sunt destul de clare cum ar trebui. in consecinta nici legea 230 sau HG158 nu sunt clare in privinta penalizarilor(oricare ar fi ele) sau a atributiilor sau sarcinilor exprese ale cenzorilor.(sau ce se intampla in cazul in care nu sunt de acord cu Hotararea adunarii generale). Hotararea trebuie pusa in aplicare de Comitetul executiv. Nu le ramane decat sa dea in judecata (atat proprietarii nemultumiti sau cenzorii dezamagiti), si instanta sa hotarasca daca este corect sau nu.
- Daca intr-o institutie consilierul juridic scrie pe document ca nu este legal, fara a preciza baza legala, conducatorul institutiei nu pune in aplicare hotarea AGA?
- am apelat la acest site, pentru lamuriri legale si legislative.
.pentru elga:
- daca proprietarii au votat, bun sau rau e treaba lor, decizia lor, consecinte asumate.
- Nu cred ca rolul comisiei de cenzori este de a arata care este viteaz dupa razboi. Este de a verifica daca se incadreaza in limita legii ( respectiv legea 230 si hg 1588).
- Cum in legislatie nu sunt precizate modele sau spete de actiune, atunci cred ca si in cazul dumneavoastra sa precizati negru pe alb , unde este "alunecarea pe langa legislatie".
- si cum explicam faptul ca nu au participat la adunare, dar iau decizii "de cenzori"?, asta nu e "alunecare legislativa?

Alte discuții în legătură

Functionare asociatie de proprietari ContSters134265 ContSters134265 La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu ... (vezi toată discuția)
Alegeri, buget, diferente apa valitzza valitzza as dori sa stiu daca este legal ca intr-o adunare generala presedintele sa vina cu mai multe delegatii semnate nu stiu in ce fel de catre proprietari pentru a ... (vezi toată discuția)