avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Functionare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Functionare asociatie de proprietari


La data de 01.12.2013, proprietarii a trei blocuri noi situate pe aceeasi strada au constituit o asociatie in conditiile Legii nr. 230/2007, iar cu aceasta ocazie adunarea generala a ales organele de conducere si comisia de cenzori, iar in aceeasi sedinta a hotarat afilierea la o asociatie de cartier constituita in anul 2012, care are incheiat un contract de administrare cu o societate de profil.
In aceeasi situatie se mai afla inca 5 asociatii noi.
Asociatiile nou infiintate nu au fost desfiintate, dar nici nu a fost constituita o Uniune de Asociatii de Proprietari.
In luna iulie a.c., proprietarii care fac parte din asociatia de cartier au reales organele de conducere si comisia de cenzori, fara ca la adunarea generala sa fie convocati si reprezentanti asociatiilor afiliate;
De la infiintarea asociatiei si pana in prezent, nu a fost convocata niciodata adunarea generala a proprietarilor din asociatiile afiliate, dar nici adunarea generala a proprietarilor din cartier.
Asociatia mare este condusa de presedinte (ales de proprietarii asociatiei de cartier) si de membri Comitetelor Executive reunite.
Mentionez ca asociatiile afiliate au cate un reprezentant care participa la sedintele Comitetelor Executive reunite si cate un cenzor de bloc/asociatie.
Rog respectuos sa faceti aprecieri referitor la modul de functionare a asociatiilor si legalitatea hotararilor luate de Adunarea generala a asociatiei de cartier din luna iulie.
Cu multumiri.



.

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:33, 27 Octombrie 2016
Buna ziua

Mai bine iesiti din orice asociere !
Cautati sa aveti un presedinte si un comitet executiv separat de Asociatia Mare !
Facand asa veti putea lua decizii mai usor si in special, in ce va priveste DOAR blocul / scara dvs !

Infiintarea unei astfel de Asociatii NU este greu de facut, dar necesita putintel timp.

Beneficiile ulterioare va vor fi cu mult mai mari fata de situatia juridica, pe care o aveti momentan!

Cu stima si respect,
Robert
Postez raspunsul ce l-am mai dat la aceasta problema.

Asociatiile de proprietari sunt de sine statatoare, infiintate separat, fiecare cu statutul ei, cu incheiere judecatoreasca de infiintare separat, fiecare cu presedinte si comitet executiv separat, comisie de cenzori separata...
Daca 2-3-5 asociatii hotarasc sa se uneasca au cel putin doua posibilitati legale:
1. se infiinteaza o noua asociatie de proprietari ce va avea ca membri proprietarii din cele 2-3-5 foste asociatii; spun foste pentru ca in momentul infiintarii celei mari, celelalte mici dispar prin anuntarea la finante si predarea CIF-ului fiecarei fosteasociatii.
Sigur ca se poate infiinta o asociatie mare prin inglobarea celorlalte la una deja existenta procedura fiind aceeasi iar celelalte vor dispare la fel cum am aratat mai sus, prin predarea CIF-ului fiecareia la ANAF.
2. asociatiile de proprietari raman independente dar pot hotari sa formeze impreuna o "uniune de asociatii de proprietari" ramanand fiecare cu organizarea ce o au conform legii 230/2007.
In primul caz asociatia mare va functiona conform legii 230/2007 ca o singura asociatie, isi va alege un singur presedinte, un singur comitet... Hotararile se iau in adunarea generala ce se convoaca obligatoriu cel putin odata pe an... Exact asa cum functioneaza orice asociatie de proprietari, conform legii 230/2007
In cele de-al doilea caz fiecare dintre asociatiile de proprietari functioneaza independent conform legii 230/2007. Numai anumite probleme se rezolva in cadrul "uniunii asociatiile..." care functioneaza conform statultui acestei uniuni. Uniunea Asociatiilor de Proprietari are personalitate juridica prin hotarare judecatoreasca obtinuta potrivit OG 26/2000 si nu Legea 230/2007. UAP are un presedinte, un comitet director (nu comitet executiv ca asociatia de proprietari)... Prin statut se prevede ca la sedintele sau adunarile generale ale UAP participa reprezentantii asociatiilor de proprietari ce fac parte din UAP. Se convoaca doar reprezentantii asociatiilor (presedintii, poate administratorii, cenzorii, membri ai comitetelor) si nu toti proprietarii din fiecare asociatie afiliata.

Cam acestea sunt limitele si modurile de infiintare si functionare. Nu stiu daca am inteles bine situatia dumneavoastra dar daca exsita aceasta UAP la care asociatia dumneavoastra este afiliata, hotararile UAP se iau doar cu reprezentantii fiecarei asociatii.
Altfel nu vad cum o asociatie de proprietari infiintata conform legii 230/2007 sa se "afilieze" la alta asociatie de proprietari in mod legal cu ceva drepturi si obligatii. Poate doar o intelegere intre oameni, fara documente legale...
Verificati ceea ce aveti concret cu ceea ce v-am spus eu, cu legislatia infiintarii ONG-urilor si poate va lamuriti.
Asociatia din care fac parte cele trei blouri, ca si celelalte asociatii afiliate sunt constituite legal, dar depind de asociatia mare, ca urmare a existentei unor grupuri de pompare pentru canalizare si a unui grup electrogen pentru situatii de intreruperi ale curentului electric, care deserveste tot cartierul.
Sa inteleg ca asociatia mare functioneaza ilegal, iar ca hotararile adunarii generale luate in luna iulie a.c. pot fi atacate in instanta?
Inteleg ca asociatiile sunt constituite legal dar ca depind de una datorita unei instalatii comune ce este in acea asociatie de unde pleaca, se ramifica spre celelalte.
Asta nu inseamna nicidecum afiliere.
Conform legii 230/2007, de exemplu, se pot infiinta asociatii de proprietari pe fiecare scara de bloc chiar daca blocul are 2 sau 10 scari. Dar legea prevede ca daca exista ceva comun, instaltii, terase, subsol.. intre acestea (si adesea exista) atunci se incheie protocoale intre aceste asociatii pentru gestionare acelor instalatii in proprietate conuma sau in utilizare comuna. Protocolul, intelegerea se respecta si se modifica daca este cazul.
Dar asta nu inseamna ca o asociatie este afiliata alteia. Fiecare este independeta si respecta intelegerea.
De exemplu un furnizor (apa, caldura) are un singur bransament pentru 7 asociatii iar acest bransament (cu apometre, gigacalorimetre) este in subsolul sau pe spatiu unei asociatii. Furnizorul are contract de furnizare doar cu o singura asociatie, aceea pe spatiul careia sunt "jucariile". Furnizorul factureaza intregul consum doar acelei asociatii. Pentru a repartiza aceasta factura cele 7 asociatii, prin reprezentantii lor (presedinti), incheie protocoale cu asociatia ce primeste factura, protocoale prin care se stabileste cvat are de plata fiecare asociatie din acea factura.
Dar, repet asta nu inseamna ca exista vreo subordonare intre asociatii sau vreo afiliere.
Fiecare se conduce separat, au adunari generale separat....
era mai bine sa se faca o federatie de asociatii de proprietari, dar dupa legea asociatiilor si fundatiilor. [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Refuz de a convoca adunarea generala ContSters134265 ContSters134265 Presedintele unei asociatii de proprietari al unui cartier rezidential, care are afiliate pentru administrare toate asociatiile din zona, a refuzat sa convoace ... (vezi toată discuția)
Statut asociatie proprietari M. Gradinaru M. Gradinaru Multe dintre asociatiile de proprietari s-au constituit inainte de anul 2007 prin transformarea fostelor asociatii de locatari in temeiul Legii locuintei ... (vezi toată discuția)
Afiliere asociatie proprietari enovi enovi Buna ziua. As avea rugamintea sa ma ajutati sa ma lamuriti care este procedura si cadrul legislativ in privinta afilierii/inscrierii unui bloc cu 4 scari ... (vezi toată discuția)